Este nevoie ca, înainte de alte strategii, să avem un proiect de ţară care să fie susţinut de lideri puternici, consideră Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE).
Domnia sa a subliniat: "În calitate de acţionar, alături de fratele meu, al Grupului de firme ADREM, care activează în domeniul energiei - cu afaceri de peste 60 de milioane de euro şi 1500 de angajaţi - am văzut, în aceşti 27 de ani de business în România, multe lucruri asemănătoare cu cele petrecute în weekend-ul trecut - multe căderi, multe ridicări, multe speranţe, în care orice lege putea să năruiască toată afacerea noastră. Nu se poate să nu fi fost afectaţi de aceste schimbări. Şi totuşi, am rămas cu întrebările «Ce s-a întâmplat în acest weekend? De ce această schimbare? De ce această atitudine?»
Vorbim de dezvoltarea durabilă, de strategie. Au crescut salariile în această perioadă, a fost creştere economică. Cu toate acestea, am văzut răspunsul suveran al poporului. Noi sperăm să atingem 30 de ani de viaţă cu societatea noastră cu capital integral românesc, pentru că, în general, durata medie de viaţă a unei societăţi comerciale este de 30 de ani. La noi, durata medie de viaţă a unei companii este de şapte ani, pentru că nu există şi nu a existat un proiect de ţară susţinut şi inspirat cu adevărat de un lidership puternic. Sunt absolut convins că toţi cei care au votat în weekend, indiferent cu cine, au vrut ca ţara aceasta să progreseze. Din lipsă de încredere şi lidership au ieşit masiv la vot cei din afara ţării. Atunci când oamenii nu au proiecte în care să creadă, ies mai mult la vot şi acesta este lucrul pe care trebuie să îl înţeleagă liderii politici, mai ales cei care se consideră câştigători în nişte alegeri. Trebuie să înţeleagă faptul că, înainte de strategii pe care să le aducem în România, ne trebuie un proiect de ţară pe care să îl susţină lideri puternici, care pot să inspire. Altfel, putem crea sute de strategii fără succes".
Domnul Bodea a subliniat că domnia sa, în calitate de preşedinte al Centrului român al Energiei, a participat la construcţia Strategiei Energetice Naţionale - "un document corect, bun, mai ales în partea de analiză". Corneliu Bodea opinează: "Este o strategie frumoasă la care au lucrat trei guverne, dar care nu cred că pote fi pusă în practică. Nouă ne trebuie un proiect în care să creadă toată lumea. Poate cineva să ne spună unde va fi România în 2050? Nimeni!"
În opinia lui Corneliu Bodea, dovada imaturităţii României este dată de faptul că politicul pare să conducă în societate, ceea ce nu este corect. Peste tot, în lumea civilizată, economicul şi socialul conduc, nu politicul, acesta din urmă trebuind să asculte şi să urmeze liniile de dezvoltare pe care investitorii le dau şi de care investitorii mari au nevoie, a mai spus domnia sa. Preşedintele CRE consideră că ar trebui să ne gândim mai mult la rolul ţării noastre în UE, precizând: "Consider că unul dintre lucrurile importante care au rezultat după ziua de duminică este rolul pro UE al României".
În acelaşi timp, este extrem de important modul în care România va reuşi să remodeleze actuala strategie energetică naţională şi s-o implementeze în următoarea perioadă, mai apreciază domnia sa. Corneliu Bodea a declarat: "Foarte multe afaceri industriale mici s-au dezvoltat şi au preluat rolul marilor consumatori, ceea ce nu este un lucru nou. Dar trebuie să asigurăm un climat energetic propice, atât la nivelul siguranţei în alimentare, dar şi la nivelul preţului. Dacă România nu va reveni într-o poziţie corectă în a utiliza resursele şi dacă nu va ţine cont de trendul de dezvoltare global spre surse regenerabile, dacă nu va utiliza inteligent resursa aşa numită de tranziţie energetică pe care o avem, respectiv gazul natural, atunci ne vom pierde rolul de jucător regional şi ne vom confrunta cu riscul să fim expuşi fluctuaţiei şi creşterii preţurilor energetice în regiunea noastră".