Autorităţile noastre au un fel de alergie faţă de antreprenorii sau capitaliştii români, a declarat, ieri, Mihai Ionescu, copreşedinte al Consiliului de Export şi secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Domnia sa a spus că această "alergie" este arătată şi de absenţa oficialilor din ministerele de Economie şi Finanţe de la conferinţa de ieri organizată - "Strategia de dezvoltare a României".
"Atenţia pe care o dau tehnocraţii care ne conduc capitalului autohton se constată din lipsa totală de prezenţă a reprezentanţilor ministerelor Economiei şi Finanţelor, care au fost invitate la eveniment şi care ar trebui să joace un rol cheie în dezvoltarea capitalului autohton", a spus Mihai Ionescu, subliniind că ministrului Economiei (n.r. Costin Borc) îi este greu să înţeleagă nevoile capitalului autohton pentru că vine dintr-o multinaţională.
"Ministrul Economiei vine dintr-o multinaţională, şi-a luat secretar de stat dintr-o multinaţională şi este greu să înţeleagă nevoile capitalului autohton şi cum poate fi sprijinit. Asta este percepţia, nu pot să generalizez, nu cunosc toţi membrii Guvernului, dar dacă şi tehnocraţii ignoră... înţeleg politicienii, ei trimit oamenii în ministere, pe cei care au fost fruntaşi la lipit afişe, care au cotizat la campania electorală, "au tot dreptul", am "înghiţit" secretari de stat pe comerţ exterior care au avut alte meserii, dar niciunul nu a fost în domeniu, dar acum să vină un Guvern de tehnocraţi care să ne dea un medic ginecolog cred că a depăşit orice imaginaţie", a subliniat Mihai Ionescu.
Domnia sa a menţionat lansarea recentă a unui proiect prin care se doreşte înfiinţarea Academiei de Diplomaţie Economică Privată, cu motto-ul "România capitalistă nu se poate dezvolta fără capitalul românesc".
"Asta nu înseamnă că ignorăm sau punem la zid capitalul străin. Este un rău necesar, dar nicio ţară nu trăieşte doar din capitalul propriu", a ţinut să precizeze oficialul ANEIR.
Potrivit sursei citate, firmele exportatoare cu capital românesc reprezintă 95% din totalul celor 22.000 de firme exportatoare, însă, ca pondere în volumul de export al României, ele reprezintă doar 14%.
Mihai Ionescu a mai spus că, în acest moment, exportatorii au nevoie de trei lucruri, respectiv capital (bani), recunoştinţă (respect) şi educaţie (pregătire profesională).