CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" - EDIŢIA A III-A/ FLORIN AUREL MOŢIU, MJ: Ministerul Justiţiei nu intenţionează să modifice Codul Insolvenţei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 19 februarie 2016

Ministerul Justiţiei nu intenţionează să modifice Codul Insolvenţei

Ministerul Justiţiei nu va promova, în acest an, niciun proiect de act normativ pentru modificarea Codului Insolvenţei, a dat asigurări Florin Aurel Moţiu, secretar de stat în cadrul ministerului.

Afirmaţiile domniei sale vin în contextul în care Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a propus schimbarea unor prevederi din Legea Insolvenţei.

Conform domnului Moţiu, care susţine că reorganizările ar trebui încurajate pe cât este posibil, organele fiscale au avut şi au în continuare o poziţie de obstrucţionare a procedurilor de reorganizare a companiilor.

"Anul trecut am avut doar 25 de proceduri de concordat preventiv, ceea ce nu este satisfăcător. Nu am reuşit să rezolvăm opoziţia organelor fiscale la asemenea proceduri (...). Fiscul propune să se intre direct în faliment. În acest caz, ar trebui să avem o lege a falimentului. Nu cred că abordarea este reglementarea unei legi a falimentului", a precizat reprezentantul Ministerului Justiţiei.

Domnia sa a mai spus că, deşi s-a încercat reunirea, în Codul Insolvenţei, a tuturor prevederilor referitoare la această procedură prezente în alte legi, totuşi au fost create unele breşe, existând instituţii care au introdus în textele altor reglementări derogări de la Legea insolvenţei, cum ar fi cele prezente în Legea rezoluţiei sau cele din Codul de Procedură Fiscală.

Conform domnului Moţiu, anul trecut au fost deschise în jur de 9.700 de proceduri de insolvenţă, de trei ori mai puţine faţă de 2013, când au fost iniţiate circa 23.000 de astfel de proceduri. În 2014 au fost înregistrate 19.000 de cazuri de insolvenţă.

În ceea ce priveşte procedurile de reorganizare judiciară, numărul acestora a scăzut de la 1.073 în 2013 la 293 anul trecut.

Reducerea substanţială a numărului de insolvenţe noi a fost determinată şi de modificarea legislaţiei, potrivit oficialului.

Moţiu: "Legea insolvenţei persoanelor fizice va intra în vigoare la momentul stabilit, nici mai târziu, dar nici mai devreme"

Referitor la Legea insolvenţei persoanelor fizice, Aurel Moţiu a precizat că, până acum, a fost realizat un plat de măsuri în vederea îndeplinirii condiţiilor necesare funcţionării noilor reglementări, după ce intrarea în vigoare a legii a fost amânată pentru un an.

"Părerea mea este că Legea insolvenţei persoanelor fizice va intra în vigoare la termenul estimat, nici mai târziu, dar nici mai devreme", a menţionat secretarul de stat, subliniind că aplicarea acestei legi presupune instituţii noi, un număr suplimentar de oameni, ore de training, iar acest lucru necesită timp.

Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost iniţiată de deputatul PSD Ana Birchall, motivul declarat al amânării ei fiind, în principal, lipsa personalului şi a bugetului.

După ce legea a fost prorogată, la finalul anului trecut, hotărârea prin care vor fi constituite comisiile la nivel central şi teritorial în vederea derulării procedurii insolvenţei personale a fost adoptată la jumătatea lunii ianuarie de Guvern.

Realizarea acestor comisii reprezintă una dintre etapele necesare implementării Legii falimentului personal, potrivit lui Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Printre responsabilităţile principale pe care această comisie le va avea se numără întocmirea şi actualizarea listei administratorilor procedurii şi lichidatorilor pentru procedura insolvenţei persoanelor fizice, precum şi a evaluatorilor din corpul propriu, cel puţin bianual; întocmirea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil şi propunerea preşedintelui să publice anual criteriile actualizate.

De asemenea, comisia va întocmi şi va aproba criteriile pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor şi ale familiilor lor, formularul tipizat de cerere pentru deschiderea procedurii de insolvenţă pe bază de plan de rambursare, precum şi alte formulare necesare pentru implementarea Legii; va elabora structura şi curricula de formare profesională a membrilor comisiilor de insolvenţă şi a aparatului tehnic; va realiza ghiduri, studii şi statistici privind aplicarea procedurilor prevăzute de lege şi va organiza acţiuni şi/sau campanii de informare a publicului.

La nivel teritorial, vor fi constituite 42 de comisii de insolvenţă, formate din reprezentanţi ai Ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Finanţelor Publice şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Membrii comisiilor de insolvenţă la nivel teritorial vor urma cursuri de specializare în insolvenţa persoanei fizice şi în alte domenii relevante pentru aplicarea acestei proceduri, în trei luni de la desemnare, precum şi cursuri de formare continuă.

Deputatul Ana Birchall este de părere că amânarea intrării în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice este o mare greşeală şi un lucru nedrept la adresa românilor "sufocaţi de datorii, care aşteaptă şansa unei redresări financiare".

Legea falimentului personal se adresează debitorilor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci şi prevede o perioadă de derulare de cinci ani.

Printre altele, prevederile vizează şi faptul că persoanele care îşi declară falimentul personal sunt protejate de executarea silită. Totodată, în lege este prevăzut ca împrumutaţii, inclusiv cei care deja au fost executaţi silit, să poată solicita eliberarea de datorii reziduale.

"Frământările şi procedurile salutare pe care le derulează UNPIR pentru contracararea ieşirilor ANAF în problema insolvenţei nu sunt îndeajuns. Cel care trebuie să facă eforturi în acest sens şi titularul dreptului de a se lupta democratic cu ANAF în ceea ce priveşte procedura insolvenţei este mediul de afaceri", a menţionat Vasile Deleanu, senior partner Rovigo SPRL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb