Atunci când vorbim de evaluarea pentru insolvenţă în momentul premergător planului de reorganizare, din raportul de evaluare ar trebui să rezulte valoarea de piaţă şi de lichidare a tuturor activelor din patrimoniul companiei debitoare, afirmă Dana Ababei, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), menţionând că aceste valori sunt prezentate şi defalcat pe creditori şi, după caz, le este ataşată şi valoarea individuală sau în bloc.
Potrivit domniei sale, scopul evaluării diferă în funcţie de faza în care se află procedura, şi anume: observaţie, reorganizare ori faliment.
Preşedintele ANEVAR menţionează că evaluarea activelor reprezintă operaţiunea de estimare a valorii, materializată într-un înscris denumit raport de evaluare,
realizată în conformitate cu standardele specifice acestei activităţi şi cu deontologia profesională, de un evaluator autorizat.
Dana Ababei subliniază: "Evaluarea nu este o activitate specifică detectivilor, nu presupune măsurarea de către evaluator a suprafeţelor, inventarierea bunurilor, autentificarea şi cercetarea legalităţii documentelor primite. În schimb, evaluarea presupune o verificare a rezonabilităţii datelor puse la dispoziţie şi semnalarea/clarificarea inadvertenţelor înainte de finalizarea lucrării".
Preşedintele ANEVAR aduce în atenţie criteriile de alegere a evaluatorului şi anume: calificarea, experienţa în categoria de bunuri necesar să fie evaluate şi scopul pentru care trebuie evaluate.
Dana Ababei precizează: "Preţul nu este şi nu poate fi un criteriu adecvat de alegere a evaluatorilor, aducând frustrări acestora - atât celor care câştigă, cât şi celor care pierd lucrarea - şi riscuri/eventuale pierderi de timp, imagine sau bani celor care aleg acest criteriu".