CONFERINŢA CODUL INSOLVENŢEI / NICOLETA MUNTEANU, EURO INSOL: "2019 a adus cea mai mare scădere a numărului de insolvenţe din ultimii zece ani"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 28 februarie 2020

"2019 a adus cea mai mare scădere a numărului de insolvenţe din ultimii zece ani"

"Anul trecut a fost un an al provocărilor atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru practicienii în insolvenţă"

Numărul insolvenţelor din economia noastră s-a diminuat cu 22% în 2019, potrivit datelor Coface Româ­nia, spune doamna Nicoleta Munteanu, Partener EURO Insol SPRL, care menţionează că această evoluţie a adus cea mai mare scădere a numărului de insolvenţe din ultimii zece ani.

Dar, indiferent de situaţie, munca practicianului în insolvenţă nu este una uşoară, întrucât el trebuie să facă faţă provocărilor, conform doamnei Munteanu, care explică: "Pentru că nicio companie, oricât de mică sau mare ar fi, oricât de cunoscută sau mai puţin cunoscută ar fi, nu este lipsită de vulnerabilităţi şi crize. În mediul economic, starea de insolvenţă e privită ca o boală - ea poate fi prevenită cu mecanismele de prevenire a insolvenţei, poa­te fi tratată prin planul de reorganizare sau poate să te doboare, în caz de faliment. Noi, practicienii, avem o misiune grea pentru că trebuie să facem performanţă: fie trebuie să redăm circuitului economic companii viabile după reorganizare, capabile să creeze noi locuri de muncă, produse şi servicii competitive pentru piaţă, fie să eliminăm acele companii care nu respectă regula jocului".

Conform doamnei Munteanu, durata medie de viaţă a unei companii este, la noi, de zece ani, adică "foarte puţin, dacă ne raportăm la cei de 30 de ani de capitalism românesc".

"Societăţile nou înfiinţate îşi încetea­ză operaţiunile în primii cinci ani de activitate", afirmă Nicoleta Munteanu, precizând că numai anul trecut şi-au suspendat activitatea 14.000 de companii, iar alte peste 30.000 s-au dizolvat.

Nicoleta Munteanu mai spune: "2019 a fost un an al provocărilor atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru practicienii în insolvenţă, care au muncit mai mult şi asta nu pentru că s-a extins portofoliul de clienţi, ci ca efect al OUG 88 privind split TVA, popririle pe conturile de insolvenţă şi executările individuale contrare principiului colectivităţii. Totodată, în iulie a fost adoptată directiva europeană privind cadrele de restructurare preventivă, statele membre având la dis­poziţie doi ani de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE ca să implementeze aceste măsuri.

Cu toate că legislaţia noastră, mai precis Legea 85/2014, prevede cadre de restructurare, de prevenire a insolvenţei, cum sunt mandatul ad-hoc şi concordatul preventiv, numărul procedurilor de acest fel este foarte mic şi de aceea consider că se impune o reformă legislativă astfel încât să avem un cadru mai eficient, care să ţină cont de tendinţele moderne ale pieţei, în materie de insolvenţă".

Doamna Munteanu mai aduce în atenţie faptul că o societate prosperă depinde de antreprenori, iar "cu cât dezvoltăm mai mult acest sector antreprenorial, cu atât avem mai multe şanse să trăim mai bine". În acest context, Nicoleta Munteanu spune că revoluţia digitalizării a schimbat modelele de business ale secolului XXI, precizând că digitalizarea nu priveşte neapărat doar tehnologia, ci şi impactul acesteia asupra condiţiilor de lucru: meserii noi, calificări noi, stabilirea salariilor, colectarea contribuţiilor şi a taxelor, dialogul social dintre patron şi angajat, formarea profesională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb