Evaluarea bunurilor este necesară atât la deschiderea procedurii de insolvenţă a unei companii, cât şi pe parcursul derulării acestui proces, conform domnului Sorin Petre, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), care menţionează că standardele de evaluare ale ANEVAR includ abordări şi tehnici în linie cu cerinţele standardelor internaţionale, şi ele acoperă majoritatea tipurilor de bunuri ce ar trebui evaluate în cadrul procesului de insolvenţă.
Sorin Petre spune că, în această perioadă, ANEVAR lucrează la actualizarea standardelor de evaluare, respectiv la alinierea acestora cu standardele internaţionale, ediţia 2020, iar cât de curând instituţia va avea un set actualizat.
Domnul Petre precizează că evaluarea la deschiderea procedurii de insolvenţă presupune suport pentru administratorii societăţii în deciziile de reorganizare şi evaluarea garanţiilor - active deţinute de societate la data evaluării, constituite ca garanţii la diverşi creditori.
Pe parcursul procesului de reorganizare, evaluarea priveşte, spre exemplu, valorificarea de active sau linii de activitate, ori conversia creanţelor în capital.
Evaluarea se mai impune în cazul testului creditorului privat, în vederea maximizării realizării creanţei.
Conform reprezentantului ANEVAR, standardele generale de evaluare sunt în linie cu cerinţele Standardelor internaţionale de evaluare: SEV 100, SEV 101, SEV 102, SEV 103, SEV 104.