CONFERINŢA CSR ŞI SUSTENABILITATE Parteneriatul public-privat - o condiţie esenţială pentru atingerea ţintelor de dezvoltare durabilă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 octombrie 2023

Parteneriatul public-privat - o condiţie esenţială pentru atingerea ţintelor de dezvoltare durabilă

Îndeplinirea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă şi atingerea ţintelor asumate de autorităţile de la Bucureşti cu Comisia Europeană în cadrul Green Deal pot fi realizate doar prin investiţii verzi, pe termen lung, investiţii pentru care sunt necesare fonduri consistente, de sute de miliarde de dolari, bani ce pot fi atraşi doar prin cooperarea dintre mediul privat, autorităţi şi societatea civilă şi prin implementarea generală a conceptului de parteneriat public-privat, au afirmat participanţii la Conferinţa "CSR şi Sustenabilitate" organizată de Grupul de presă BURSA.

Conferinţa a fost un prilej pentru dezbaterea mai multor teme privind dezvoltarea durabilă, printre care s-au numărat sustenabilitatea sectoarelor economice, economia circulară, reciclarea deşeurilor şi responsabilitatea socială a companiilor.

Consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă, a afirmat că viitorul Cod al Sustenabilităţii va pregăti companiile mari şi întreprinderile mici şi mijlocii din ţara noastră pentru implementarea directivei europene ce instituie raportarea anuală din punct de vedere al sustenabilităţii şi al conceptului ESG. Domnul Borbely a spus: "Prin acest nou cod, avem o platformă funcţională, avem şi un ghid al sustenabilităţii care va ajuta companiile mari să se pregătească pentru raportările pe care le vor face începând cu anul 2025, dar şi începând cu anul 2027 - an în care şi IMM-urile vor trebui să întocmească aceste rapoarte care vor fi depuse la departamentul nostru, dar se pot depune şi la Ministerul Finanţelor. Cetăţenii vor putea accesa această platformă, pentru că ei trebuie să ştie ce fac aceste companii". 

Fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului Marcel Ciolacu, a afirmat că pentru atingerea ţintei de decarbonizare a economiei naţionale, avem nevoie de implementarea unor proiecte pe termen lung şi de o finanţare de 300 miliarde dolari până în anul 2050.

"Suma respectivă nu poate fi asigurată doar de sectorul public sau doar de sectorul privat, ci trebuie să avem un proiect de ţară pe termen lung prin care statul să dea acest semnal de predictibilitate privind direcţiile de finanţare industrială pentru a putea atrage necesarul de finanţare", a declarat Florin Spătaru.

Deputatul european Maria Grapini a spus că ţara noastră poate să atingă ţintele asumate pentru anul 2030 şi pentru 2050, numai prin funcţionarea sistemică a tuturor actorilor implicaţi. Doamna Grapini a precizat: "Din punctul meu de vedere, ritmul de reglementare în domeniu este mai mare decât cel al implementării. Acest decalaj dintre reglementare - care merge înainte - şi implementare, care nu ţine ritmul, duce la neconformităţi".

Una dintre problemele din domeniul sustenabilităţii este risipa alimentară, iar deputatul Diana Buzoianu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Mediu şi Echilibru ecologic, a spus că parlamentarii lucrează la un proiect legislativ prin care să reducă considerabil cantitatea de 2,55 milioane tone de mâncare pe care românii o aruncă anual la gunoi.

Constantin Damov, preşedintele Coaliţiei pentru Economia Circulară, a reiterat ideea că o parte din profitul companiilor trebuie întors către comunităţile locale, în timp ce Dalia Stoian, membru al boardului companie EfdeN, a afirmat că "sustenabilitatea înseamnă să ne asigurăm nevoile prezentului fără să pericităm posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi asigura nevoile".

Alina Bilan, preşedintele Asociaţiei Române pentru Dezvoltare Locală Durabilă - ARDLD şi partener ONV LAW, a afirmat că ţara noastră are politici publice suficiente în domeniul dezvoltării durabile, că "sustenabilitatea nu este o ameninţare, ci o oportunitate" şi că politicile publice nu se pot îndeplini fără sprijinul comunităţii - mediul academic, mediul de business, organizaţii neguvernamentale şi autorităţi publice locale şi centrale.

Conferinţa BURSA a avut loc la SCENARIO, spaţiul de evenimente de la etajul 17 din ONE Tower.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb