Riscurile sociale sunt tot mai accentuate din cauza utilizării necontrolate a Internetului, a afirmat Călin Rangu, Co-fondator şi Vicepreşedinte al CIO Council România.
Domnia sa a spus: "Se discută foarte mult de tehnologii, despre igiena digitală, care până la urmă sunt lucruri de bază. Atât în cadrul asociaţiei noastre, cât şi în alte organizaţii care încearcă să conecteze tehnologiile şi societatea, aspectele organizatorice, manageriale, societale până la urmă, sunt din ce în ce mai importante. Educaţia trebuie transformată. Vorbim despre educaţie tehnologică, financiară, dar trebuie găsită o altă formă prin care să se ajungă la nivelul oamenilor, pentru că se constată o asimetrie din ce în ce mai mare a cunoaşterii. În cadrul cursurilor pe care le ţin studenţilor, le prezint că Internet-ul, societatea cunoaşterii, a eliminat de fapt asimetria informaţională, pentru că există acces foarte uşor la informaţii, se pot lua decizii foarte rapid. Pe de altă parte, prin aceste fake-uri, în societatea cunoaşterii s-a creat o stratificare pe care educaţia financiară şi educaţia tehnologică trebuie să o compenseze cât se poate de repede".
Călin Rangu a adăugat: "Vedem cazurile de deepfake, ale căror victime sunt în general oamenii mai în vârstă. Chiar şi eu am fost direct implicat într-o astfel de situaţie, motiv pentru care am pornit o cercetare mai profundă pe acest subiect atât în cadrul CIO Council România cât şi în cadrul Finprotect, ca să vedem ce putem să facem. Am fost căutat pe Facebook de un domn în vârstă, pensionar, care mi-a spus că aş avea să-i dau nişte bani pentru că a discutat cu mine pe Telegram şi l-am convins să facă nişte investiţii. Dar eu nu folosesc Telegram, iar cei care erau în spate se folosiseră de poza mea, existase o corespondenţă, dar care în realitate nu avusese loc cu mine. Din păcate astfel de lucruri se întâmplă, iar oamenii cad în plasa unor astfel de acţiuni de criminalitate informatică. În zona financiar-bancară şi tehnologică se discută pentru a emite legislaţie specifică, dar nu este suficient deoarece doar legislaţia nu rezolvă problemele structurale. Sunt necesare elemente de suport, de susţinere a oamenilor, de detectare şi informare. Există propunerea constituirii unor centre pentru susţinerea societăţii cunoaşterii - cred că sunt foarte importante".
Conform vicepreşedintelui CIO Council România, criminalitatea informatică poate să afecteze societatea la nivel de bază, cu impact mai mare decât în situaţiile cauzate de un management precar tehnologic la nivelul unor companii.
"O firmă atacată poate să supravieţuiască, dar în momentul în care se loveşte la nivel social, lucrurile pot să ia o turnură care să scape de sub control", a spus Călin Rangu, adăugând: "Riscurile sociale devin din ce în ce mai accentuate din cauza utilizării necontrolate a Internet-ului".
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 17.06.2024, 11:33)
...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2024, 18:37)
RIP libertatea internetului.