CONFERINŢA "FINANŢARE PRIN PIAŢA DE CAPITAL", EDIŢIA A III-A / CRISTIAN AGALOPOL, DEPOZITARUL CENTRAL: "Unele probleme nu trebuie rezolvate în presă"

E.O.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2014

"Unele probleme nu trebuie rezolvate în presă"

Piaţa noastră de capital are nevoie urgentă de o contraparte centrală, întrucât suntem una dintre puţinele pieţe europene care nu au o astfel de entitate, este de părere Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central.

Domnia sa apreciază că ar fi fost mai bine să trecem la un ciclu de decontare "T+2" (de două zile, de la trei zile), după ce am fi avut o contraparte centrală, care să preia riscurile de eşuare a tranzacţiilor.

În opinia domnului Agalopol, este foarte importantă capacitatea instituţiilor din piaţa de capital în ceea ce priveşte managementul riscului: "Cererea depinde foarte mult de modul în care piaţa de capital îşi gestionează riscurile, atât în zona de tranzacţionare, cât şi în zona de post tranzacţionare". În acest context, preşedintele Depozitarului Central apreciază că instituţiile pieţei trebuie să ştie să colaboreze cu jucătorii: "Este important să ştim să comunicăm cu participanţii din domeniu pentru a nu ne lua prin surprindere reglementările europene şi modul de implementare a acestora. Sunt îngrijorat de cum noi, ca piaţă, încercăm să rezolvăm unele probleme prin intermediul presei, în condiţiile în care este necesar ca acestea să fie soluţionate doar între instituţiile de profil sau doar între instituţii şi participanţii la piaţa de capital. Trebuie să ieşim în presă atunci când avem ceva clar de spus".

Cristian Agalopol a făcut referire la comunicatul recent al Bursei de Valori Bucureşti potrivit căruia Conducerea Bursei de Valori Bucureşti consideră că Depozitarul Central este responsabil de implementarea migrării la ciclul de decontare la două zile ("T+2", în loc de "T+3"), din 6 octombrie. Anunţul BVB a venit după ce Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, şi Adriana Tănăsoiu, au anunţat împreună reducerea ciclului de decontare, în acelaşi timp cu separarea conturilor de tranzacţionare de cele de post-tranzacţionare, din 6 octombrie, adică două proiecte majore pentru piaţă, deodată.

Cristian Agalopol a subliniat că sectorul este invadat de proiecte pentru implementarea cărora autorităţile din domeniu încearcă să găsească soluţii.

Regulamentul Depozitarilor Centrali, aprobat la nivel european, care va intra în vigoare din 17 septembrie, nu aparţine doar Depozitarilor, ci şi Burselor şi contrapărţilor centrale, mai spune domnul Agalopol, adăugând că recomandarea este ca BVB, Depozitarul Central şi contrapărţile să conlucreze pentru implementarea acestui regulament.

O prevedere foarte importantă a regulamentului european vizează faptul că "tot ceea ce înseamnă procese de «buy in» şi «sel out» într-o tranzacţie care se face la bursă trebuie trecut în codul Bursei şi procedurile de tip «buy in» şi «sel out» făcute înafara Bursei trebuie trecute la Depozitar sau în contrapărţile centrale, iar instituţiile de reglementare au obligaţia să se asigure că toate aceste regulamente sunt respectate", potrivit preşedintelui DC.

Riscurile principale în îndeplinirea regulamentelor ţin de modul în care investitorii, clienţii îşi pot adapta regulamentele şi modul în care interacţionează cu piaţa de capital, a mai apreciat Cristian Agalopol, precizând că este foarte important ca piaţa noastră de capital să se afle pe lista pieţelor emergente.

Instituţiile implicate încearcă să realizeze un calendar de implementare pentru toate proiectele din piaţa de capital, potrivit lui Cristian Agalopol.

Infrastructura pieţei de capital trebuie schimbată, fiind nevoie de nou soft la Depozitarul Central, reiterează Cristian Agalopol, subliniind că toate proiectele din piaţă "se lovesc de o infrastructură care nu poate acomoda tate proiectele într-un timp confortabil pentru participanţi".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Principalul faptuitor in cazul Harinvest e Depozitarul. Ne-a furat in cele 3 zile si in 4 cazuri de furt direct din Depozitar pt neclienti ai Harinvest! Cand tara arde Agalopol rade ca tot e pe langa ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb