CONFERINŢA "FONDURILE EUROPENE" - EDIŢIA A VI-A / EUGEN TEODOROVICI: "CEC Bank sau EximBank, transformată în bancă de dezvoltare a României"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 17 iunie 2014

"CEC Bank sau EximBank, transformată în bancă de dezvoltare a României"

Ţara noastră poate avea o bancă de dezvoltare prin transformarea CEC Bank sau EximBank, a declarat, ieri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Domnia sa a explicat: "O astfel de decizie trebuie luată de Ministerul Finanţelor Publice şi este în analiza Guvernului. Multe state europene au astfel de bănci. Avantajul de a avea o astfel de instituţie este că o putem implica în procesul de finanţare a proiectelor din fonduri europene. Cu banca de dezvoltare implicată în proces, putem accesa direct fondurile şi scurtăm şi simplificăm procedurile".

Oficialul a adăugat că doreşte să implice băncile comerciale încă de la bun început în procesul de verificare şi evaluare a proiectelor finanţate din fonduri europene.

"Odată verificările făcute de bănci, autorităţile nu mai revin peste ele, să nu dublăm eforturile şi să scurtăm termenele de implementare", a completat domnia sa.

Ministrul Teodorovici a mai spus că doreşte să termine în acest an reformarea sistemului de absorbţie şi a afirmat că i se pare penibil ca în 2015 să mai vorbim de reformarea sistemului de absorbţie.

Domnia sa a menţionat că îşi doreşte un grad bun de absorbţie pentru 2014, în noua alocare financiară 2014-2020, motiv pentru care va propune, în curând Guvernului, mai multe soluţii: "De exemplu, avem o listă de proiecte de rezervă din actuala alocare financiară, dar care nu au finanţare şi despre care ştim sigur că sunt eligibile. Le introducem în noua perioadă de alocare 2014-2020, astfel încât beneficiarii pot deja să le implementeze şi să le şi deconteze din fonduri UE chiar în acest an".

Ministrul a subliniat că va lua măsuri şi cu multitudinea de contestaţii din sistemul de achiziţii publice, care blochează implementarea. Domnia sa doreşte să nu mai aibă acces oricine la contestaţii, iar taxele să fie substanţial majorate pentru depunerea contestaţiilor, astfel încât să fie descurajat acest "sport naţional".

Oficialul a ţinut să menţioneze că, în perioada 2014-2020, mediul privat are, direct, la dispoziţie, circa 4 miliarde de euro din fonduri europene, din care 3,2 miliarde de euro sunt destinate IMM-urilor. Indirect, mediului privat îi revine şi o parte din banii alocaţi autorităţilor publice, prin lucrări de infrastructură.

Eugen Teodorovici a mai declarat: "În iunie estimez că vom avea gata ghidul pentru beneficiarii privaţi de fonduri europene. Vrem să instituim reguli simple şi clare, cu o birocraţie simplificată în noua alocare financiară. Mi se pare normal ca noi autorităţile să avem o bază de date în format electronic şi să verificăm informaţiile despre beneficiar între noi, iar beneficiarul privat să vină şi să dea o declaraţie de propria răspundere că poate co-finanţa proiectul. Astfel, vom avea o absorbţie mai bună".

Potrivit ministrului Fondurilor Europene nu s-au încheiat discuţiile cu băncile despre externalizarea unor activităţi realizate de organismele intermediare şi autorităţile de management. Domnia sa susţine că, în mod cert, instituţiile bancare vor putea prelua cu succes o parte aceste atribuţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mintea romanului, de pe urma......Romania a avut banca de dezvoltare si a vandut-o francezilor. 

    Este dureros sa fii constient cum niste conducatori nevolnici, utilizind fel de fel de sloganuri pompoase si goale, au ratacit poporul roman in timpul numit tranzitie.

    "Oficialul a adăugat că doreşte să implice băncile comerciale încă de la bun început în procesul de verificare şi evaluare a proiectelor finanţate din fonduri europene. 

    "Odată verificările făcute de bănci, autorităţile nu mai revin peste ele, să nu dublăm eforturile şi să scurtăm termenele de implementare", a completat domnia sa." 

    Bancile trebuie sa verifice necesitatea, corectitudinea si fiabilitatea proiectelor? 

    Bancile sunt platite si responsabile de modul in care se dezvolta Romania? 

    No, acu' ce sa zicem. Bancorex-inchisa si cu banii luati, BRD-vanduta si cu sustinerea economiei ioc, Eximbank-shmenuita si cu Geoanii aruncati si cu Rusanii inchisi, Banca Agricola-vanduta, shmenuita si cu Geoanii dati afara, BCR-vanduta, shmenuita si cu machidonii pusi la carma... nici o banca nu mai sustine economia nationala, nici macar BNR nu se sinchiseste, ba din contra, pune bete-n roate. Ba si BVB se face de gargara, cu ajutorul unui ASF politizat la maxim. Asa ca d-aia dezvoltare ioc. Ioc de ioc, de cioara neagra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb