CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE / Radu Onofrei, ACRAFE: "Lipsa de predictibilitate şi incertitudine produce nemulţumiri şi perturbări în piaţă"

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 25 octombrie 2019

Radu Onofrei

Radu Onofrei

"Vom propune luna viitoare o politică publică alternativă în zona de eficientizare a sistemului de gestiune a fondurilor europene"

Există o lipsă de predictibilitate şi de reglementare în piaţă care a dus la o întârziere a programelor de finanţare pe fonduri europene şi la lipsa unor calendare clare, a declarat, ieri, Radu Onofrei, preşedintele Asociaţiei Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE).

Domnia sa a afirmat: "În privinţa programului de finanţare 2014-2020, a existat o întârziere în lansarea acestor programe care cu siguranţă au fost aşteptate de mediul de afaceri. Însă, în ceea ce priveşte lipsa de predictibilitate, aici există o lipsă de reglementare, în sensul în care nu avem nişte calendare clare, iar de multe ori ce se anunţă că se va întâmpla nu se întâmplă. De exemplu, a existat o aşteptare mare în piaţă legată de programul POR, măsura 2.2, o decizie luată în iunie 2018 în cadrul Comitetului de Monitorizare pe un ghid consultativ lansat în luna septembrie 2018 pe discuţii vizavi de o suplimentare din rezerva de perfomanţă pentru această axă, dar suntem în situaţia în care foarte puţin probabil că va mai exista un apel pe măsura 2.2, în condiţiile în care, la nivelul anului trecut, lansarea unui apel era iminentă, ghid, alocări etc. Sigur că agenţii economici au pregătit proiecte, au cumpărat terenuri, au investit în proiecte şi aşteptau această măsură. Unii poate şi-au întârziat anumite investiţii".

Preşedintele ACRAFE a adăugat că lipsa de predictibilitate şi incertitudinea în privinţa a ceea ce se întâmplă produce nemulţumiri şi perturbări în piaţă: "Sunt lucruri care ar trebui mai clar stabilite în ceea ce înseamnă alocări, calendar şi lucruri care odată anunţate să se şi întâmple".

Radu Onofrei a mai subliniat importanţa simplificării, amintind că s-au făcut anumiţi paşi, însă mai sunt multe lucruri care trebuie continuate, respectiv utilizarea sau extinderea utilizării costurilor simplificate sau a plafoanelor de cheltuieli.

Domnia sa a explicat: "Există şi o serie de lucruri care sunt în zona de simplificare. S-au făcut paşi, dar cred că sunt multe lucruri care pot fi continuate precum: utilizarea sau extinderea utilizării costurilor simplificate sau a plafoanelor de cheltuieli. Asta în­seamnă reducerea birocraţiei, înseamnă reducerea efortului şi a numărului de documente pe care un beneficiar de fonduri trebuie să le facă în vederea justificării sau decontării cheltuielilor efectuate. Pe anumite programe s-au făcut paşi importanţi care au condus la reducerea efortului beneficiarilor şi autorităţilor, dar acest proces trebuie continuat şi trebuie extins".

De asemenea, există o necesitate a existenţei unor protocoale de interoperabilitate între autorităţi şi deţinătorii bazelor de date, pentru ca beneficiarii de fonduri europene să nu mai piardă timp să le obţină, potrivit domniei sale.

Reprezentantul ACRAFE a susţinut: "De multe ori sunt multe documente pe care beneficiarii trebuie să le prezinte, proceduri complicate care necesită timp. Multe documente care ar putea fi obţinute de autorităţi printr-un protocol de interoperabilitate cu deţinătorii bazelor de date. Nu exis­tă aceste protocoale şi de multe ori beneficiarii trebuie să meargă să obţină de la diverse autorităţi ale statului documente sau informaţii pe care să le prezinte unei alte autorităţi a statului, în condiţiile în care acele documente ar putea fi obţinute direct prin acorduri de interoperabilitate".

Totodată, Radu Onofrei a evidenţiat şi problema timpului mare de evaluare a unor proiecte.

"În ceea ce priveşte sectorul privat - şi vorbim de inovare - cred că va fi greu de finanţat proiecte inovatoare în condiţiile în care procesul de evaluare a unor proiecte durează 6-9-12 luni şi de multe ori procesul de contractare pentru un proiect cu beneficiar privat care îşi doreşte să fac ceva inovator simpla contractare durează 3-6-9-12 luni. Aici, dacă vrem să ne aliniem la anumite direcţii şi ne propunem ca inovarea să reprezinte un criteriu de prioritizare şi o zonă în care să sprijinim agenţii economici, mediul de business, care este foarte sensibil la timp, ar trebui făcute proceduri mai simple şi cu termene limită", a adăugat oficialul ACRAFE.

Domnia sa a mai anunţat că Asociaţia are un proiect prin care propune o politică publică alternativă în zona de eficientizare a sistemului de gestiune a fondurilor europene.

"În 12 noiembrie vom avea o conferinţă finală în care vom prezenta aceas­tă politică publică", a precizat reprezentantul ACRAFE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb