CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ ASUPRA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE (COP21): Violenţe la Paris între activiştii de mediu şi poliţie

Adina Lateş
Internaţional / 30 noiembrie 2015

Violenţe la Paris între activiştii de mediu şi poliţie


Actualizare 17:37 Xi Jinping: "Statele dezvoltate să îşi menţină angajamentele financiare"

Statele dezvoltate trebuie să fie la înălţimea angajamentelor lor financiare asumate prin care să reuşească, până în 2020, acordarea a o sută de miliarde de dolari anual pentru finanţarea proiectelor de climă ale statelor din emisfera sudică, a declarat luni preşedintele chinez Xi Jinping în prima zi a conferinţei internaţionale a ONU de la Paris privind clima, transmite AFP.

Statele bogate trebuie să ofere un instrument financiar, care să crească constant dincolo de 2020, statelor în curs de dezvoltare pentru a le ajuta în lupta împotriva încălzirii climatice, a spus Xi Jinping, potrivit agenţiei France Presse.

Diferenţele financiare constituie unul dintre punctele dure ale negocierilor între cele 195 de state implicate în obţinerea unui acord mondial la conferinţa de pace de la Paris, statele din emisfera sudică cerând garanţii financiare solide din partea statelor din Nord, care vor ca şi statele emergente să contribuie deopotrivă.

Preşedintele chinez a amintit că ţara sa este pregătită, ca independent de cadrul ONU, să furnizeze un ajutor anual de 3 miliarde de dolari pentru proiecte de cooperare privind clima.

Este important să respectăm diferenţele între state, mai ales în ce priveşte statele în curs de dezvoltare, a mai spus liderul chinez, conform agenţiei Reuters.

(I.D.)

-------

Actualizare 16:49 Întâlnire Putin-Obama în marja summitului de la Paris

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama au discutat luni timp de aproape o jumătate de oră în marja Conferinţei internaţionale privind schimbările climatice (COP21), care s-a deschis oficial la Paris, transmite AFP, citând un comunicat al Kremlinului.

"Întâlnirea s-a desfăşurat cu uşile închise", a mai indicat preşedinţia rusă, fără a oferi alte detalii.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, indicase posibilitatea unei discuţii "pe culoare" între preşedinţii Putin şi Obama.

(I.D.)

------

Actualizare 15:53 Barack Obama cere liderilor lumii "să fie la înălţimea mizelor" încălzirii planetei

Preşedintele american Barack Obama a adresat luni un apel liderilor lumii să fie la înălţimea mizelor pe care le impune încălzirea fără precedent a planetei, transmite agenţia France Presse.

"Avem puterea de a schimba viitorul nostru aici şi astăzi, însă numai dacă noi ne vom ridica la înălţimea mizei", a spus preşedintele american în faţa a peste 150 de lideri din întreaga lume, reuniţi la Bourget, în apropiere de capitala Franţei, în cea mai mare reuniune internaţională destinată problemelor climatice.

Liderul celui de-al doilea cel mai poluant stat al planetei, după China, a respins ferm argumentul potrivit căruia lupta împotriva schimbărilor climatice ar fi o nouă veste proastă pentru economie.

Barack Obama a mai spus că: "Am dovedit că nu există niciun conflict între creşterea economică puternică şi protecţia mediului. Am separat argumentele vechi de lipsa acţiunii (...). Acest lucru ar trebui să ne dea speranţă".

Citându-l pe Martin Luther King care spunea că un moment vine întotdeauna prea târziu pentru a acţiona, Barack Obama a spus că "dacă noi acţionăm aici, dacă noi acţionăm imediat (...) atunci nu este prea târziu".

Preşedintele american a mai spus că: "Ştiind că generaţia următoare va beneficia de ceea ce facem noi aici, nu ne putem imagina o recompensă mai plăcută".

SUA şi-au asumat reducerea cu 26%-28% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2025, raportat la anul 2005.

(I.D.)

-------

Actualizare 14:44 Francois Hollande: "Viitorul planetei se va decide la conferinţa de la Paris"

Viitorul planetei se va decide în timpul conferinţei internaţionale de la Paris privind clima (COP21), a declarat luni preşedintele francez Francois Hollande, transmite AFP.

Acesta a lansat un apel omologilor săi "să nu risipească speranţa uriaşă generată de această reuniune", potrivit sursei citate.

"COP21 a generat o speranţă uriaşă pe care nu avem dreptul să o risipim", a declarat preşedintele Franţei cu prilejul deschiderii acestei reuniuni istorice la care participă peste 150 de şefi de stat şi de guvern din lumea întreagă.

Francois Hollande a adăugat: "Suntem la baza zidului, ... însă nu este de netrecut".

În deschiderea lucrărilor conferinţei internaţionale de la Paris privind clima şefii de stat şi de guvern au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor atentatelor teroriste care au avut loc la 13 noiembrie în regiunea pariziană, soldate cu 130 de morţi şi 350 de răniţi.

(I.D.)

--------

Actualizare 12:26 Parisul, o capitală parţial blocată înaintea conferinţei internaţionale privind schimbările climatice

Capitala Franţei este parţial blocată luni, înaintea începerii Conferinţei internaţionale a ONU pentru schimbările climatice (COP21), în zona de nord unde se află aeroportul Bourget, chiar dacă francezii au primit instrucţiuni din partea autorităţilor să nu folosească maşinile personale şi să evite pe cât posibil şi folosirea transportului în comun, scrie AFP.

Numeroase artere principale au fost închise circulaţiei publice. Nord-vestul capitalei franceze, de la frumoasele cartiere din vest spre nord pe unde se realizează accesul la COP21 sunt în mod special afectate de aceste restricţii, potrivit AFP.

Zonele periferice, care de obicei erau aglomerate de la primele ore ale dimineţii, au fost închise traficului public pentru a se permite accesul maşinilor oficiale ale conferinţei, cum este cazul autostrăzii A1 care leagă Parisul de zona de nord a Franţei - spre aeroportul Bourget şi spre aeroportul Roissy Charles-de-Gaulle, transmite sursa citată.

Peste 150 de şefi de state sunt aşteptaţi la COP21, care se va desfăşura până la jumătatea lunii decembrie şi va reuni peste 40.000 de oficiali care trebuie să ajungă la un acord privind limitarea încălzirii planetei.

Potrivit centrului de informaţii rutiere, circulaţia automobilelor este fluidă în regiunea pariziană, chiar dacă autorităţile au cerut locuitorilor capitalei şi întregii regiuni să nu folosească maşinile personale şi să evite pe cât posibil şi transportul public.

Companiile au fost solicitate de autorităţi să acorde zi liberă pentru angajaţii lor, unele companii au cerut lucrătorilor proprii să lucreze de acasă. Camioanele nu pot circula în regiunea pariziană cu excepţia celor care asigură transportul unor produse frigorifice, informează AFP.

(I.D.)

------

Mii de persoane - 4.500 potrivit poliţiei, 10.000 potrivit organizatorilor - au format duminică, în pofida interdicţiei de a manifesta, un lanţ uman la Paris, pentru a denunţa "starea de urgenţă climatică", cu o zi înainte de deschiderea Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice (COP21). Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene, potrivit Mediafax.

Mai mulţi tineri au aruncat cu sticle şi pantofi în forţele de ordine; câţiva au aruncat cu o barieră către forţele de ordine, care au replicat cu gaze lacrimogene. Se pare ca manifestanţii violenţi s-au adunat la chemarea unui grup intitulat "Anticop21", scrie AFP.

De-a lungul bulevardului Voltaire, între Oberkampf şi Nation, activişti se ţineau de mână, iar unii săreau şi strigau "Mai cald decât clima", relatează Le Parisien în pagina electronică.

Manifestanţi purtau de asemenea pancarte pe care puteau mesaje ca "Ei sunt mari doar dacă stăm noi în genunchi" sau "Ei exploatează, ei poluează, ei profită! Urgenţa este socială şi climatică".

Coaliţia Climat 21, din care fac parte 130 de organizaţii, a fost nevoită să renunţe la un marş pe străzile Parisului, din cauza interdicţiei manifestaţiilor, impusă în cadrul stării de urgenţă, decretată după atacurile comise pe 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi.

În schimb, la iniţiativa Attac şi Alternatiba, coaliţia a îndemnat la formarea acestui lanţ uman cu o zi înainte de deschiderea oficială a COP21.

Acest lanţ uman trece prin apropiere de Bataclan - sala de concerte în care 90 de persoane au fost ucise în timpul atacurilor, un loc pe care organizatorii au promis să-l "respecte".

Unii activişti au aliniat încălţăminte în Place de la Republique, reprezentând persoane care au primit interdicţia de a protesta, relatează The Associated Press.

De asemenea, lideri tribali din cadrul unor grupuri indigene din întreaga lume urmau să organizeze duminică o ceremonie de vindecare, în apropiere de locuri în care au fost comise atacurile.

Ei îndeamnă liderii lumii care se reunesc la COP21, în perioada 30 noiembrie-11 decembrie, să adopte un acord care să conducă la o diminuare a emisiilor poluante şi să ajute ţările sărace să facă faţă provocărilor cu care se confruntă din cauza încălzirii globale.

Pe de altă parte, mai multe axe rutiere au fost parţial blocate, pentru a permite deplasarea unor coloane oficiale în capitală, iar locuitorii din Île-de-Franceau fost îndemnaţi să evite drumurile, dar şi transportul în comun, relatează Francetv Info.

Începând de vineri, zeci de manifestanţii au fost organizate peste tot în lume, cu scopul de a spori presiunea asupra reprezentanţilor celor 195 de ţări, pe care-i îndeamnă să ajungă la un acord care să permită limitarea încălzirii globale cu două grade.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb