Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are în vedere revitalizarea emisiunilor de obligaţiuni municipale, a spus, ieri, Adrian Tănase, directorul general al operatorului pieţei noastre de capital, în condiţiile în care, cu toată avalanşa recentă de listări de obligaţiuni, în ultimii cinci ani doar Municipul Bucureşti a emis titluri obligatare la BVB.
Adrian Tănase a precizat: "Acum avem 81 de emisiuni de obligaţiuni care sunt tranzacţionate, în Piaţa Principală a BVB, şi foarte multe sunt obligaţiuni municipale. Însă, poza este diferită atunci când vorbim de emisiunile realizate în ultimii cinci ani. În aceas-tă perioadă, au existat 63 de emisiuni de obligaţiuni, în valoare de aproape şase miliarde de euro (n.r. 5,8 miliarde de euro), astfel încât putem spune că piaţa de capital funcţionează din acest punct de vedere. Dar, în ceea ce priveşte obligaţiunile municipale, s-au înregistrat emisiuni de doar 600 milioane de euro în toţi aceşti cinci ani, făcute doar de oraşul Bucureşti".
Adrian Tănase a adăugat că, anul 2019 a fost foarte bun pentru emisiunile de titluri obligatare.
"Am avut operaţiuni importante, din multe domenii de activitate, la care au avut acces atât investitorii instituţionali cât şi cei individuali. Însă, per ansamblu, în ultimii cinci ani, cu excepţia celor ale Municipiului Bucureşti, nu au existat alte emisiuni venite din partea municipalităţilor. Am vrea să revitalizăm acest sector, inclusiv prin soluţia propusă astăzi (n.r. ca obligaţiunile să fie garantate de o companie de asigurări financiare) comunităţii de business din România", a spus Adrian Tănase.
Directorul BVB a adăugat: "Există o oportunitate foarte mare ca piaţa de capital să ajute economia ţării noastre pentru a-şi finanţa proiectele de infrastructură. Pe de altă parte sunt şi bani. Acum, fondurile de pensii au noi limite de investiţii, care sunt aplicabile din februarie anul acesta. Astfel încât, cumva, trebuie să găsim o soluţie pentru ca aceste nevoi să se întâlnească cu banii disponibili pentru finanţare".
În acest sens, se doreşte şi o participare mai mare a investitorilor de retail la piaţa de capital, iar Bursa de Valori Bucureşti a depus la Ministerul Finanţelor o propunere ce include o serie de stimulente fiscale care să încurajeze populaţia să direcţioneze resurse către astfel de investiţii.
"Stimulentele fiscale pot însemna reduceri de taxe pentru cupoanele încasate sau pentru câştigurile de capital, care se obţin în urma investiţiilor. De asemenea, este vorba şi despre introducerea unui sistem mult mai facil de plătire a taxelor, iar propunerea pe care noi o avem este a reţinerii la sursă a tuturor taxelor generate de investiţiile prin piaţa de capital. Atât a celor din obligaţiuni cât şi din acţiuni", a detaliat Adrian Tănase.