CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ "FINANŢAREA INFRASTRUCTURII PRIN MECANISMELE PIEŢEI DE CAPITAL" / ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Dorim să revitalizăm emisiunile de obligaţiuni municipale"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 ianuarie 2020

Adrian Tănase

Adrian Tănase

"Am propus Finanţelor ca toate taxele generate de investiţiile prin piaţa de capital să fie reţinute la sursă"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are în vedere revitalizarea emisiunilor de obligaţiuni municipale, a spus, ieri, Adrian Tănase, directorul general al operatorului pieţei noastre de capital, în condiţiile în care, cu toată avalanşa recentă de listări de obligaţiuni, în ultimii cinci ani doar Municipul Bucureşti a emis titluri obligatare la BVB.

Adrian Tănase a precizat: "Acum avem 81 de emisiuni de obligaţiuni care sunt tranzacţionate, în Piaţa Principală a BVB, şi foarte multe sunt obligaţiuni municipale. Însă, poza este diferită atunci când vorbim de emisiunile realizate în ultimii cinci ani. În aceas-tă perioadă, au existat 63 de emisiuni de obligaţiuni, în valoare de aproape şase miliarde de euro (n.r. 5,8 miliarde de euro), astfel încât putem spune că piaţa de capital funcţionează din acest punct de vedere. Dar, în ceea ce priveşte obligaţiunile municipale, s-au înregistrat emisiuni de doar 600 milioane de euro în toţi aceşti cinci ani, făcute doar de oraşul Bucureşti".

Adrian Tănase a adăugat că, anul 2019 a fost foarte bun pentru emisiunile de titluri obligatare.

"Am avut operaţiuni importante, din multe domenii de activitate, la care au avut acces atât investitorii instituţionali cât şi cei individuali. Însă, per ansamblu, în ultimii cinci ani, cu excepţia celor ale Municipiului Bucureşti, nu au existat alte emisiuni venite din partea municipalităţilor. Am vrea să revitalizăm acest sector, inclusiv prin soluţia propusă astăzi (n.r. ca obligaţiunile să fie garantate de o companie de asigurări financiare) comunităţii de business din România", a spus Adrian Tănase.

Directorul BVB a adăugat: "Există o oportunitate foarte mare ca piaţa de capital să ajute economia ţării noastre pentru a-şi finanţa proiectele de infrastructură. Pe de altă parte sunt şi bani. Acum, fondurile de pensii au noi limite de investiţii, care sunt aplicabile din februarie anul acesta. Astfel încât, cumva, trebuie să găsim o soluţie pentru ca aceste nevoi să se întâlnească cu banii disponibili pentru finanţare".

În acest sens, se doreşte şi o participare mai mare a investitorilor de retail la piaţa de capital, iar Bursa de Valori Bucureşti a depus la Ministerul Finanţelor o propunere ce include o serie de stimulente fiscale care să încurajeze populaţia să direcţioneze resurse către astfel de investiţii.

"Stimulentele fiscale pot însemna reduceri de taxe pentru cupoanele încasate sau pentru câştigurile de capital, care se obţin în urma investiţiilor. De asemenea, este vorba şi despre introducerea unui sistem mult mai facil de plătire a taxelor, iar propunerea pe care noi o avem este a reţinerii la sursă a tuturor taxelor generate de investiţiile prin piaţa de capital. Atât a celor din obligaţiuni cât şi din acţiuni", a detaliat Adrian Tănase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb