Administratorii fondurilor de investiţii au resurse financiare disponibile şi aşteaptă din partea autorităţilor proiecte de infrastructură pe care să le finanţeze, a precizat, ieri, Radu Hanga, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF).
Domnia sa a declarat: "În 2007, înainte de criză, în sectorul bancar, raportul dintre credite şi depozite era undeva la 160%, ceea ce înseamnă că la fiecare leu depozit aflat în bănci, se acordau credite de 1,6 lei. Diferenţa provenea din diferite finanţări venite în principal din pieţele externe. Ceea ce, la momentul respectiv, a fost o vulnerabilitate majoră pentru economia românească, iar urmările au fost experimentate de noi toţi, în anii ce au urmat".
Între timp, lucrurile s-au corectat semnificativ, a subliniat preşedintele AAF, în ultima perioadă depozitele din sectorul bancar crescând foarte mult.
"Acum, depozitele din băncile româneşti sunt de aproximativ 360 de miliarde de lei, în condiţiile în care creditele sunt sub 300 de miliarde de lei. Raportul dintre credite şi depozite este undeva la 75%. Diferenţa constituie o oportunitate care poate fi folosită în alte direcţii", a spus Radu Hanga.
Conform oficialului AAF, o situaţie similară apare şi în industria de asset management.
"În anii 2006 - 2007, probabil toţi jucătorii din piaţă administrau aproximativ un miliard de lei. Anul trecut a fost încheiat cu peste zece miliarde de euro (n.r. bani administraţi). Chiar şi prin ajustare cu inflaţia, o creştere de la un miliard de lei la aproape 50 de miliarde lei în doisprezece ani este o evoluţie spectaculoasă. Sunt bani disponibili, plasaţi de administratori atât în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti sau la burse din străinătate, cât şi în zona obligaţiunilor, fie de stat fie corporative", a spus Radu Hanga.
Oficialul AAF a subliniat că industria fondurilor de investiţii, cea bancară şi a fondurilor de pensii, toate au resurse disponibile prin care se pot finanţa diferite proiecte.
"Dar, trebuie să construim un mecanism care să confere încredere şi confort celor care investesc. Trebuie să aibă încredere că îşi vor recupera banii. Când vorbim de infrastructură, avem în vedere proiecte care se întind pe perioade de 20 - 30 de ani, ceea ce presupune o planificare extrem de ridicată la nivelul celor care le gestionea-ză. Există bani pentru investiţii, avem profesionişti în zona de asset management, avem o bursă de valori funcţională, aşteptăm proiectele din partea autorităţilor, a furnizorilor de proiecte de infrastructură", a conchis Radu Hanga.
1. Mesaj eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacția în data de 30.01.2020, 06:16)
Romania, tara ... cu idei. coooool, yahuuuuuu