CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Alexandru Nazare, senator: "Ar trebui să avem o dezbatere privind ţinerea sub control a deficitului bugetar"

G.M.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 mai 2024

Alexandru Nazare, senator: "Ar trebui să avem o dezbatere privind ţinerea sub control a deficitului bugetar"

În condiţiile în care deficitul bugetar a ajuns la 3,3% din Produsul Intern Brut după primele patru luni ale anului curent, este necesară organizarea unei dezbateri între factorii de decizie şi partenerii sociali privind ţinerea sub control a acestui deficit pentru a se încadra la finalul lui 2024 în ţinta de 5%, prevăzută de legea bugetului de stat, afirmă liberalul Alexandru Nazare, membru al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului României, fost ministru al Finanţelor Publice în guvernul Cîţu.

Alexandru Nazare a spus: "Dacă ne uităm la cum arată primele execuţii bugetare din acest an, avem şi lucruri pozitive, şi lucruri negative. Pozitiv e că avem creşteri importante în privinţa sumelor absorbite din PNRR şi a celor din fondurile europene. La PNRR, avem creşteri de absorbţie de 800% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar la fondurile de coeziune e de 400%. Avem o uşoară scădere a inflaţiei. Sunt totuşi semne că există un reviriment în această zonă. Dacă privim din perspectivă macro, în raport cu ce vrem să obţinem, sumele absorbite net sunt relativ mici, adică vorbim de 1,5 miliarde euro absorbiţi în raport cu 9,6 miliarde euro primiţi, fără a vorbi despre celelalte cereri de plată. E nevoie de eforturi pentru a reduce decalajul între sumele absorbite şi sumele primite. Dacă ne uităm la zona de deficit, comparând cu anul trecut, la luna aprilie ajungem la un 3,3%, pe când anul trecut acest procent era atins abia în luna septembrie. În 2024, am atins mult mai repede acest procent, având o ţintă de deficit bugetar mult mai mică, iar dacă ne uităm nominal vorbim despre un deficit de 30 miliarde lei, o sumă importantă, care va impacta economia. (...) E foarte greu de apreciat cum vor evolua lucrurile până la finalul anului. Ne uităm la zona de deficit unde era greu de anticipat că deficitul nu va ajunge la 3,3%. E adevărat că perspectivele asupra acestui an erau laxe, dar contează cum vor evolua indicatorii macro şi zona cheltuielilor publice în acest an. Ar fi important să avem o dezbatere - aşa cum a fost anul trecut în toamnă când deficitul era de 3,65% din PIB, pentru că orice fel de ajustare nu poate fi făcută de azi pe mâine. Ai nevoie de o perioadă de tranziţie, de adaptabilitate, de flexibilitate, pentru ca agenţii economici să se conformeze".

Domnia sa a spus că este un lucru bun că avem creştere economică pe primul trimestru, chiar dacă este foarte mică, dar trebuie să fim atenţi la atitudinile agenţiilor de rating şi la semnalele primite din partea Comisiei Europene.

Domnul Nazare a arătat: "E adevărat că în luna mai, deficitul bugetar nu ar creşte foarte mult datorită încasărilor, dar la nivel anual trebuie eliminată orice fel de mărire a cheltuielilor. Per total beneficiem de o perioadă foarte importantă în modul în care se face supravegherea. Regulile de supraveghere se schimbă de către Comisia Europeană, vor apărea noi reglementări, care vor intra în noul cadru de supraveghre, iar în a doua parte a lunii iunie vom avea deja primele orientări cu privire la acest cadru. Vom avea recomandări legate de ajustarea acestui deficit pe următorii ani care reclamă şi măsurile aferente, ce ar trebui să ţină cont de starea reală a economiei în context local şi în context european. Trebuie să ţinem cont de capacitatea de adaptare a mediului privat. Aceste măsuri trebuie bine dozate astfel încât să nu afecteze în vreun fel creşterea economică".

Referitor la măsurile care se discută în zona politică pentru reducerea deficitului bugetar, fostul ministru de finanţe s-a referit la disputa din cadrul coaliţiei de guvernare PSD-PNL privind introducerea impozitului progresiv.

Alexandru Nazare a precizat: "La Comisie (n.red. - Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului României), avem în dezbatere în această perioadă un proiect legat de menţinerea cotei unice de impozitare. Noi (n.red. - PNL) vrem să menţinem actualul sistem fiscal aşa cum este şi să diminuăm posibilitatea introducerii iminente a impozitului progresiv. Ştim că am revenit la cota unică pentru că am avut un impozit progresiv ineficient prin care nu strângeam mai multe venituri la bugetul de stat, iar după ce am introdus cota unică am avut venituri mai mari la bugetul de stat. De aceea, prin prisma acestei lecţii, trebuie să menţinem cota unică".

Domnia sa a atras atenţia şi cu privire la faptul că, după anul 2027, fondurile europene alocate României pentru investiţii se vor diminua.

Domnul Nazare a afirmat: "Din punct de vedere strategic, tranziţia la o economie în care asistenţa fondurilor europene se diminuează şi ar trebui să vorbim mult mai atent despre cum va arăta economia României în următorii 15 ani, deoarece intensitatea fondurilor europene va scădea din următorul exerciţiu financiar european multianual, şi să fim atenţi să nu scădem sprijinul acordat mediului economic naţional. Vom vedea că intensitatea fondurilor va scădea, iar jumătate din finanţarea europeană pentru investiţii va trebui suplimentată de mediul bancar, suplimentare ce ar trebuie începută mai devreme pentru ca economia României să fie rezilientă".

El a concluzionat că această tranziţie de la fondurile europene către alte surse de finanţare trebuie făcută de autorităţi împreună cu mediul bancar, către fonduri rambursabile, către parteneriatul public-privat, către un sistem bancar permeabil pentru susţinerea investiţiilor.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. nu mai dezbateti nimic… deficitul se ridica cum poate din cazatura… ce vreti mai mult? il vreti pe plus?! cu ce..?!

    nu avem economia sa il duca pe plus… ca facemasacru in piata… chiar si asa saltat se simte din plin efectul de squeze in piata… squeze care nu se termina inca… 

    eu vad deficitul asta sa ating o curba prin 2026-2028 ascendenta… si sa se suceasca odata rapid spre minus … ca ucide piata asa saltat…la omul de rand… 

    productia e sub pamant… productivitatea e in crash..(vezi rapoart bnr)… deci tot ce corectam noi acum deficit nu e pe productie … e pe ciordeala populatie de putere cumparare si elevare costuri… 

    s c c r e t 

    au introdus cota unica ca au casapit mai bine veniturile mici si medii cat si firmele mici… ce frumos a dat el in exprimare…:)))

    s c c r e t 

    1. Ştim că am revenit la cota unică pentru că am avut un impozit progresiv ineficient prin care nu strângeam mai multe venituri la bugetul de stat, iar după ce am introdus cota unică am avut venituri mai mari la bugetul de stat. De aceea, prin prisma acestei lecţii, trebuie să menţinem cota unică - traducere: sa casapim in continoare firme mici si foarte mici…mai ales pe aia cu 0 angajati ce se chinuie sa adune lichiditate ca sa angajeze din anul 1 sau 2… pe aia iti tine in bucla de faliti cu taxe mega… dup firmele cu 1-5 angajati… si veniturile la aia “saraci si medii”…

      au jefuit populatia prin specula energie… de acolo alte incasari… 

      s c c r e t 

    E foarte simplu: trebuie crescute toate taxele, impozitele pentru untermensch astfel incat pensionarii speciali sa se poata lafai in continuare in lux

    Cota unica trebuie mentinuta pentru voi escrocilor,care aveti salarii si pensii speciale.Trebuie introdusa impozitarea progresiva,sa nu mai fiti asa darnici,pentru voi.Nesimtitilor.

    1. impozitarea progresiva si aia e structurata tot pe calarire firme mici si venituri mici medii..

      s c c r e t  

      ex de vizualizare:

      daca faci 100 tax 10% = 10 

      daca faci 130 taxa 20% = 26 unde 10 e din 100 si 16 e din 30 ceea ce inseamna ca la cei 30 suplimentar facuti ai fost taxat cu 53 si cv % din aia 30 facuti suplimentar! 

      stiu ca multi au probleme cu taxele si matematica… 

      la firma mica e moarte curata taxarile.. nu e de mirare ca toti se chinuie care cum sa faca in piata..  

      ai muncit sa faci suplimentar 30 ca sa te taxeze 53% plus ca pierzi si prin inflatie…costuri 

      iar omul de rand / clientul se intreaba dc s-au catapultat costurile… 

      costurile au fost catapultate de cand au umblat la legea taxarii firme mic in 2020… de acolo se trage si inflatia… au modificat plafoane gov in timp ce tot ei au varsat banet ca sa nu doara la inceput taxarile marite si ca sa nu se simta; banetul se consuma aspirat iar de gov si reflectat in deficit scazut ca procent din pib.. pe suferinta si degradarea pietei …  

      indexum mizer inca e la cote alarmante..uraaa corectam deficitul… si noi avem deficit demografic si de productie/productivitate = ceea ce inseamna deficit corectat/in corectie pe fundamente gresite economice. 

      o sa declansa o criza mai grava in fata… dar somnul actual va naste monstri in fata… 

      s c c r e t 

    deficitul in portugalia e pe plus… si rapoarte financiare spun ca e cv specula acolo si criza de inaccesibilitate… idem cu germaniuta recent… deci acolo urmeaza o decompresare viitoare…

    vant de criza in portugalia… sa nu traga dupa ea regiuni.. (bn pana acolo e cv)… 

    s c c r e t 

    ar trebui sa aiba o dezbatere, deci nici macar nu exista vreo dezbatere, d-apoi vreo solutie.

    1. Adevărul este că în momentul actual nu se poate face impozitarea progresivă din simplul fapt că ANAF și Ministerul Finanțelor nu au din punct de vedere tehnic această capacitate. Fără un sistem digitalizat complet și interconectat cu mai multe instituții ale statului nu se poate face impozitarea progresivă.

    Terminați cu pensiile speciale și salariile nesimțite și cea mai mare parte este rezolvată.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb