CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Investitorii se tem mai puţin de inflaţie decât de recesiune

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iulie 2023

Investitorii se tem mai puţin de inflaţie decât de recesiune

Temerile legate de inflaţie s-au diminuat în rândul investitorilor, care acum sunt mai îngrijoraţi de impactul ratelor ridicate de dobândă asupra economiilor, ce pot intra în recesiune în contextul global din ultima perioadă, conform opiniilor exprimate la mijlocul săptămânii trecute în cadrul Conferinţei "Piaţa financiar-bancară", organizată de ziarul BURSA.

În ceea ce priveşte oportunităţile de investiţii se detaşează sectorul tehnologic care, după un declin masiv anul trecut are acum o tendinţă de revenire susţinută, între altele, de entuziasmul creat în jurul inteligenţei artificale.

Radu Puiu, analist financiar al XTB România, a spus: "Vedem că investitorii nu se mai tem atât de mult de inflaţie, ci mai degrabă de problemele care urmează după tot ce s-a întâmplat în ultimul an şi jumătate cu economia, precum majorările de dobândă rezultate de inflaţia mare de anul trecut, care au pus şi mai multă presiune asupra creditării mediului investiţional".

Analistul XTB a adăugat: "Din punct de vedere al oportunităţilor aş menţiona sectorul tehnologic care, chiar dacă poate să pară repetitiv şi chiar dacă în foarte multe cazuri este considerat supraevaluat, cred că în continuare există perspective datorită entuziasmului cu privire la inteligenţa artificială".

Bogdan Maioreanu, analist de piaţă la eToro, remarcă o modificare radicală a temerilor investitorilor cu privire la ceea ce le-ar putea afecta portofoliile în trimestrul al doilea faţă de trimestrul anterior. "Întrebaţi, în cadrul sondajului eToro, ce anume îi îngrijorează în legătură cu portofoliul lor, 31% dintre investitori au răspuns că o potenţială recesiune a economiei României, 16% s-au referit la starea economiei globale (o potenţială recesiune), 11% - la ratele mari ale dobânzilor, iar 9% la inflaţie. Cu trei luni în urmă, inflaţia era îngrijorarea numărul unu, iar pe locul al doilea se afla conflictul internaţional", a afirmat Bogdan Maioreanu.

Ovidiu Demetrescu, Partener OCD Capital & Resource şi London Brokers, susţine că, deşi se vorbeste despre recesiune, anumite sectoare precum energia, agricultura sau industria alimentare nu vor intra în recesiune datorită cererii ridicate din piaţă. Pe de altă parte, domnia sa atrage atenţia asupra sectorului criptomonedelor, care necesită un consum de energie foarte mare şi care nu are un fundament economic concret, dar are o volatilitate extrem de mare.

Trecând la piaţa noastră de capital se conturează perspectiva ca şi în următoarele şase luni companiile de stat să fie conduse de de administratori interimari, deoarece, potrivit afirmaţiilor lui Adrian Ţuţuianu, Secretar General Adjunct al Guvernului, procedurile de selecţie şi nominalizare a conducerii întreprinderilor publice care ţin de administraţia centrală sau locală vor fi demarate abia în toamnă, după ce va fi pus la punct tot cadrul normativ necesar implementării noii legi privind guvernanţa corporativă care a fost aprobată recent de Parlament.

Conform Secretarului General Adjunct al Guvernului, printre ţintele din PNRR în ceea ce priveşte companiile de stat se numără reducerea până în anul 2024 cu 50% a numirilor provizorii în cadrul tuturor întreprinderilor publice gestionate de administraţia publică centrală sau locală, precum şi listarea la bursă a trei companii până în anul 2026, societăţi care nu au fost stabilite încă de reprezentanţii Guvernului în negocierile cu reprezentanţii Comisiei Europene.

Bineînţelesc că este nevoie de investiţii, iar un pas important pentru creşterea sumelor investite în ţara noastră este aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

"OCDE are o importanţă deosebită pentru fluxul de investiţii. Spre exemplu, investitorii au mari dificultăţi atunci când trebuie explice băncilor din Londra de ce să includă şi România pe lista proiectelor de investiţii. Din perspectiva mea, trăind în România, oportunităţile există. Poţi să obţii randamente bune, există expertiză în domeniul energiei, există infrastructură şi know-how. Cu toate acestea, ce se vede din Londra este doar un singur lucru, anume că România nu este ţară OECD şi atunci îi băncile din Londra spun că nu se pot baza pe protecţia capitalului" a declarat directorul Autonom.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. investitorii se tem “inca” gresit!

    ratele actuale reflecta inca puterea veniturilor ridicate si deflarea inca a bunurilor si serviciilor in raport cu veniturile. 

    ridicarea de acum a dobanzilor este strict de scumbire bunuri servicii impozite taxe monopol gov sau privat! ca sa stapaneasca consumul scapat din cusca panicii “covid” … idem cu panica si fomita din 82 idem cu panica din 99-2002… idem cu panica si fomita lunga din 42-47… 

    Romania nu are de ce sa se teama inca de o “recesiune” acuta!! 

    Bondurile nu arata cazatura adanca inca;  

    NPLurile abea ce au atins ciclitatea minima spalate de creditele noi acordate.. 

    Vorbim de alt ciclu de executari “posibile” dupa 2026-2027-2028… trebuie intai sa ajunga cutitul la os… momentan nu a ajuns cutitul la osa atat timp cat bancile comerciale au marja mare de profit din diferenta de dobanda si din credit speculativ la rata exagerate nominale ce distruge orice farama de flux iesit sin diferenta de ris accesare credit. 

    Azi bancile ne mulg de prea mult flux in timp ce noi castigam prea putin flux din diferenta de risc pe care o ducem.-asta inseamna un singur lucru: scumpiri violente la orizont. 

    s c c r e t 

    Mi se pare distractiv sa -ti fie frica de recesiune, dar sa nu-i fie frica sa cumperi actiuni cu per > 200, "chiar dc sunt PUTIN cam scumpe"

    1. Total, de acord.

    Nu ne e frica de inflatie chiar daca ne praduieste veniturile si economiile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb