Conferinţa Smart Green Industry organizată de Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn a avut loc astăzi

V.G.
Miscellanea / 28 septembrie 2022

Conferinţa Smart Green Industry organizată de Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn a avut loc astăzi

Utilizarea inteligentă a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB şi cifra de afaceri de 9,86 miliarde de euro, şi poate dubla cantitatea de energie regenerabilă, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Industriei Lemnului - Prolemn, transmis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, resursa de lemn disponibilă în România trebuie folosită mai eficient - prin prelucrare industrială, în produse cu valoare adăugată mare, şi prin utilizare eficientă în producţia de energie, potrivit principiului utilizării în cascadă a biomasei lemnoase. Potenţialul este de a dubla impactul social şi economic al sectorului şi de a produce de două ori mai multă energie din biomasă.

Prima zi a conferinţei Smart Green Industry organizate de Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn şi Camera de Comerţ şi Industrie a României a adus laolaltă reprezentanţi ai Guvernului României, reprezentanţi ai industriei de prelucrare a lemnului şi a mobilei, organizaţii non-guvernamentale şi reprezentanţi ai mediului universitar pentru a trece în revistă potenţialul sectorului silvic şi al industriilor bazate pe lemn în lumina studiilor de impact recente de la PricewaterhouseCoopers şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea", precum şi draftului Strategiei Naţionale pentru Păduri 2030.

Potrivit studiilor, impactul total al sectorului este considerabil, atât pe dimensiunea economică şi socială, cât şi în ce priveşte combaterea schimbărilor climatice şi protecţia mediului.

Activităţile economice bazate pe resursa de lemn contribuie în prezent 4,5% la PIB, sau 9,86 miliarde de Euro anual, şi susţin peste 330.000 de locuri de muncă direct, indirect şi indus. Totodată, impactul sectorului pădure-lemn în combaterea schimbărilor climatice este anual echivalentul a peste 50 de tone CO2 reţinute sau evitate a fi emise prin efectele de substituţie.

Toate aceste beneficii sunt extrase dintr-o recoltă relativ redusă de masă lemnoasă, relativ la creşterea anuală a pădurilor şi comparativ cu alte ţări europene. Potrivit studiului PwC, România recoltează un volum comercial de 33% din creşterea totală anuală a pădurii, în timp ce media europeană se situează în jur de 63%, iar primele trei ţări recoltează peste sau aproape de 100%.

În România se recoltează aproximativ 19 milioane m.c. de lemn, din care o treime este utilizat pentru producţia de energie şi 12 milioane m.c. sunt prelucrate industrial, arată asociaţia.

"Efectul multiplicator al industriilor bazate pe lemn este enorm. Fiecare metru cub de lemn prelucrat aduce aproximativ 750 de Euro în cifra de afaceri a operatorilor economici din sector, dintre care aproximativ 250 euro ajung venituri la bugetul de stat. Concomitent, fiecare metru cub de lemn în produse din lemn substituie plastic în ambalaje, fier şi beton în sectorul construcţiilor, fibre sintetice în industria textilelor, materiale cu amprentă ecologică mult mai mare. De aceea resursa de lemn este foarte valoroasă, trebuie utilizată eficient şi inteligent. Oportunitatea României este dată pe de o parte de biomasa agricolă şi deşeurile menajere, care pot fi folosite cu succes pentru producţia de energie şi pot substitui cel puţin parţial lemnul pentru energie, iar pe de altă parte de cele 2 milioane ha de teren neutilizate. Dacă s-ar înfiinţa 500.000 ha de culturi energetice de pe care să recoltăm 10 milioane m.c. de biomasă pentru producţia de energie, am elibera 10 milioane m.c. de lemn pentru industrie, dublând aportul socio-economic şi impactul de mediu al utilizării resursei de lemn şi concomitent furnizând energie ieftină şi regenerabilă", a declarat Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului - Prolemn.

"Pădurile noastre trebuie să rămână sănătoase pentru a asigura pe termen lung această rezilienţă la schimbările climatice, pentru a asigura resursa de lemn pentru industrie şi pentru cetăţeni. Strategia Forestieră Naţională trebuie să asigure această sustenabilitate, rezilienţă şi echilibru între funcţiile pădurii. Suntem cu toţii conştienţi că pădurea nu poate deveni o grădină botanică. În toată Europa, pădurea va putea să asigure, dincolo de sechestrarea de carbon, dincolo de protejarea speciilor, dincolo de protejarea habitatelor, resursa necesară pentru industrie, resursa necesară pentru energie", a spus Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Daniel Nicolăescu, director general, RNP Romsilva, a declarat: "RNP Romsilva va pune pe piaţă toată masa lemnoasă disponibilă, cu respectarea prevederilor legale. Vom suplimenta volumele de lemn de foc pentru populaţie, dar în acelaşi timp vom sprijini cu lemn de calitate superioară pe cei care aduc valoare adăugată, industria mobilei şi alte sectoare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb