CONFERINŢA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI - EDIŢIA A IV-A / DAN PAUL, ASOCIAŢIA BROKERILOR: "Dezvoltarea pieţei de capital, împiedicată de abuzul de putere al directorului general BVB"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie 2015

"Dezvoltarea pieţei de capital, împiedicată de abuzul de putere al directorului general BVB"


Una dintre piedicile în dezvoltarea pieţei de capital româneşti este abuzul de putere al directorului general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a declarat, ieri, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, cu referire la modul în care Ludwik Sobolewski tratează listările companiilor pe ATS-ul BVB, respectiv pe piaţa AeRO.

Domnul Paul a declarat: "Regulile de listare la Bursă pe piaţa reglementată arată că, după ce compania trece prin comisia de admitere la tranzacţionare, trebuie să aibă şi votul Consiliului Bursei pentru a fi listată pe piaţă. Directorul general, în a cărui experienţă am crezut, a spus că facem o modificare şi înfiinţăm AeRO, această minunată piaţă, cu patru companii noi, în locul Rasdaq. Însă companiile care se listează pe AeRO nu au nevoie de votul boardului BVB, ci stă la mâna lui Zeus (n.r. cu referire la Ludwik Sobolewski). Deşi compania respectă toate regulile, Zeus poate să o refuze la listare. Dacă însă compania nu respectă anumite reguli, domnul Zeus poate, cu bunăvoinţa domniei sale, să spună că societatea va fi listată pe AeRO că aşa vrea el. Aşa a procedat Zeus în cazul Chronos. Întâmplător am văzut documentele de la listare, compania nu respecta free-float-ul şi era o companie de dimensiuni mici. Mai mult, mi s-a părut hazliu că în actul constitutiv era o frază care spunea, în timpul listării, că firma este de tip închis. A fost pentru prima oară în istoria lumii când o companie de tip închis a fost listată la Bursă. E o premieră a lui Sobolewski şi trebuie să o lăudăm. Documentele acelea nu au trecut pe la boardul BVB şi Sobolewski a listat-o spunând că e bună. Apoi compania a intrat în insolvenţă, iar acum o critică. Nu ştiu dacă este bine să creăm structuri în piaţă dedicate unui singur om. (...) Dacă dăm foarte multă putere unui om şi el abuzează de această putere la un moment dat, lucrul acesta este o piedică în calea dezvoltării pieţei şi atunci nu mai trebuie să vorbim despre piaţa de capital".

Dan Paul l-a criticat pe directorul general BVB şi pentru modul în care acesta înţelege să aplice conceptul de guvernanţă corporativă.

"Am fost anul trecut la o AGA a unei companii listate atunci pe Rasdaq (n.r. Romcab), iar în curtea fabricii am văzut un avizier în care era descrisă organigrama companiei, cu numele persoanelor şi cu modificările apărute. M-a uimit acest lucru şi mi-a plăcut foarte mult", a explicat Dan Paul, subliniind: "M-am gândit cum ar fi acest lucru la Bursa de Valori Bucureşti şi ce ar trebui să pună directorul general la intrarea în Bursă. Ce ar scrie la "cine a venit?" Ar pune (n.r. Sobolewski) că au venit 2-3 ziarişti de la Mediafax, că altceva nu are ce să scrie, şi doi consilieri din Polonia. Cum au venit, de ce au venit şi ce fac ei nu are cum să scrie. L-am rugat (n.r. pe Sobolewski) să facă acest avizier şi nu a vrut".

Totodată, preşedintele Asociaţiei Brokerilor a declarat că una din regulile din legea pieţei de capital arată că, atunci când o persoană din conducere

are un contract cu compania - mai mare de o anumită valoare - trebuie să facă public acest contract.

"Directorul general BVB nu-şi publică salariul, deci nu respectă Legea pieţei de capital. Atunci de ce mai vorbim de guvernanţă corporativă?", a spus Dan Paul.

Totodată, domnul Paul a menţionat şi poziţia exprimată de un reprezentant Deloitte (n.r. Oana Petrescu, partener coordonator al diviziei de consultanţă în management a Deloitte România) cu privire la desfiinţarea BVB.

"Nu aş fi vrut să vorbesc despre poziţia unui reprezentant al Deloitte, care a propus năstruşnica idee a desfiinţării BVB. M-a surprins această poziţie, deoarece Deloitte este auditor intern al Bursei şi am simţit nevoia să mă adresez public pentru că nu este normală această reacţie. Sunt lucruri anormale dacă vrem să dezvoltăm piaţa de capital", a declarat Dan Paul. Asociaţia Brokerilor l-a acuzat pe Ludwik Sobolewski că a prejudiciat imaginea externă a BVB şi a cerut analizarea situaţiei directorului general.

Dan Paul susţine conducerea BVB prin Consiliu de Administraţie

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a susţinut ieri varianta conducerii BVB prin Consiliu de Administraţie, în detrimentul conducerii dualiste, subiect care va fi pe agenda Adunării Generale a Acţionarilor Bursei, programată pentru 28 octombrie.

Dan Paul a declarat: "Despre conducerea unitară sau dualistă la Bursă, cred că sunt puţine lucruri de spus. Din punct de vedere teoretic, conducerea dualistă încearcă să separe foarte bine, prin cele două structuri, reprezentanţii acţionarilor de conducerea efectivă, adică comitetul directorial. Nu ştiu dacă acest lucru este doar pe hârtie. În fapt, el se petrece astăzi la BVB. Conducerea executivă nu face parte din Consiliul de Administraţie, chiar dacă ar putea. Bursa are separate aceste structuri, dar, probabil, dorinţa acţionarului, cel care a cerut acest lucru într-o Adunare Generală, a fost de a adopta un alt model. Acest alt model a fost adoptat deja de mai multe companii din România. A fost adoptat şi de SIF Transilvania, unde am văzut cum activitatea a fost îngreunată prin conflictul dintre directori. Pentru piaţa de capital, acest exemplu nu este bun. Cele două structuri s-ar justifica pentru companiile mari. BVB are prea puţini angajaţi, iar conducerea prin Consiliu de Administraţie este mai bună decât conducerea dualistă".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Da poporul ce zice ? Nimic domle Zeus, te crede sfint.

    Bine ca sint tonti toti ce muncesc acolo jos.... 

    Dutescu, Vladescu si Piperea sunt singurii care au emis opinii de bun simt, scurt si la obiect, in ordinea asta. In schimb, Ursache si mai ales Paul, aroganta, vorbarie goala (Ursache), atacuri la persoana(Paul), rasete smecheresti, ascuns de mizerie sub pres, fentarea subiectelor importante. Iar Vulpescu si Make le tineau isonul. Cam asta a fost.

    1. Draga Diogene, ma aflu la o virsta si mi-am facut o situatie in care nu mai imi tin isonul decit mie insumi.

      Ai idee ce subiecte au avut interventiile mele? 

      Prima interventie a precizat ca tema viitorului pietei nu poate fi expediata invocind proiectul european al Uniunii pietelor financiare, iar a doua interventie a introdus distinctia dintre decizia AGA de transformare a unei societati in societate publica si decizia AGA de listare pe o piata formala. 

      In rest, am stat cuminte, desi, crede-ma, a trebuit sa ma tin... 

      Ce ai cu mine?!

      Decanteaza si limpezeste, te rog! 

      Probabil mi s-a parut mie, o chestiune mai mult de perceptie, poate influentata si de opiniile anti-Sobo. Chiar nu cred ca vina trebuie concentrata pe un singur om. Asta oricum a fost o conferinta interesanta, trebuia sa fie sala plina. Merg de cativa ani la conferinte despre piata de capital si dominante sunt interventiile insipide, pe cand interventiile care chiar ridica probleme importante fara sa menajeze pe nimeni sunt rare. De data asta a fost diferit. Dutescu chiar a punctat in cateva idei esenta esecului pietei in ultimii X ani.

      Sala plina de/cu cine? Angajatii ASF care oricum omoara din ce in ce mai greu timpul pe la ...chestia aia de unde merg ei sa-si ia salariile? Parlamentari pentru a avea o "viziune" asupra cum ar trebui reglemtata piata de capital? Sobo- ca sa aiba un drept la replica? Eu m-as duce doar daca m-ar lasa sa-i injur. Asa. Fara motiv. Decat pentru motivul ca e singurul lucru aproape nepenal pe care il pot face vis-a-vis de cei care "tin fraiele pietei de capital autohtone".(Tin fraiele sau tin in frau. E cam acelasi lucru.)

      Eu nu sint "anti-Sobo".

      "Sobo"este "anti-BVB" si intrucit eu sint "pentru-BVB", ti se pare ca eu as fi "anti-Sobo".

      De altfel, la Conferinta, eu, unul, n-am scos nici un cuvintel despre "Sobo", nici pentru, nici anti, pentru ca subiectul era viitorul BVB. 

    Cetatene neZeus dan paul, ce ai facut tu pentru bursa in ultimii ani? Nu vb ca ai facut ca sa iti fie tie bine, ca asta e clar. Dar asa, in rest. Esti de cateva "congrese" (din 4 in 4 era reales neZeus-ul Ceausescu) in functie? Nimic, nimic. Niciun bilant inainte de Ignat? Personaje ca tine ma fac sa cred ca Misu Negritoiu este om!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb