CONFERINŢA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI" / IULIAN STAN, SIF TRANSILVANIA: "SIF-urile au distribuit, în total, dividende de 637 de milioane de euro, în perioada 2005-2016"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2018

"SIF-urile au distribuit, în total, dividende de 637 de milioane de euro, în perioada 2005-2016"

Iulian Stan: "Generarea de lichiditate la bursă nu se face numai prin creşterea numărului de emitenţi, ci şi prin societăţi performante"

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au distribuit, în total, 637 de milioane de euro, ca dividende, în perioada 2005-2016, a afirmat, ieri, Iulian Stan, vicepreşedinte executiv/director general adjunct, SIF Transilvania.

Potrivit domniei sale, acest lucru înseamnă că, cele cinci SIF-uri au distribuit împreună, anual, 53 de milioane de euro, adică fiecare dintre acestea a dis-tribuit, în fiecare an, o sumă medie de 10,6 milioane de euro, ca dividende. Domnia sa a adăugat: "În ceea ce priveşte generarea de lichiditate prin acţiunile SIF, în perioada 2015-2017, valoarea cumulată a tranzacţiilor celor cinci SIF-uri a fost de 388 de milioane de euro, adică o medie anuală a tranzacţiilor de circa 129 de milioane de euro. În termeni relativi, procentul din totalul schimburilor realizate pe piaţa reglementată a fost de 6,1%, în medie, în ultimii trei ani. Ca element de comparaţie, în aceeaşi perioadă, toate cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea au generat o lichiditate de 25,7% din piaţă".

Generarea de lichiditate nu se face numai prin creşterea numărului de emitenţi, consideră reprezentantul SIF Transilvania, adăugând: "Din punc-tul de vedere al unui fond, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să avem societăţi performante. Aceasta este preocuparea SIF-urilor, să genereze performanţă la nivelul societăţilor din portofoliu, deoarece atâta timp cât găsim o cale de a obţine performanţă la toate activele din portofoliu, cu siguranţă creşte atractivitatea emitenţilor, interesul investitorilor, dinamica tranzacţiilor şi, astfel, generăm li-chiditate".

În acest fel, se ajunge la concluzia că, nu neapărat numărul de active listate generează lichiditate, ci performanţa, a mai spus domnul Stan.

Totodată, Iulian Stan a mai spus că SIF-urile sunt conectate la noile abordări privind educaţia şi incluziunea financiare, precum şi la cele privind educaţia şi planul de succesiune pentru societăţile din portofoliu, întrucât există o criză de forţă de muncă calificată şi înalt calificată, care se resimte şi la nivelul societăţilor din portofoliu.

Astfel, înţeleg SIF-urile să facă o profesionalizare a managementului şi a administraţiilor societăţilor din portofoliu generând performanţă şi lichiditate, a mai menţionat domnul Stan.

Iulian Stan: "Epuizarea potenţialului de business al SIF-urilor, desfiinţarea acestora sau soluţionarea administrativă a problematicii lor nu reprezintă adevărate provocări"

Printre provocările pe care le vor întâlni SIF-urile în perioada următoare, domnul Iulian Stan a amintit: satisfacerea intereselor şi exigenţelor în creştere ale acţionarilor şi investitorilor (SIF-urile trebuie să asigure creştere durabilă şi sustenabilă a portofoliului de active financiare şi o remunerare solidă a acţionarilor, precum şi să aibă politici de dividend previzibile).

De asemenea, acestea trebuie să identifice şi să susţină investiţional noi proiecte ale economiei reale, să promoveze activ criteriile de performanţă şi de transparenţă şi să păstreze standardele de lichiditate, a mai precizat reprezentantul SIF Transilvania.

"În aprecierea noastră, epuizarea potenţialului de business al SIF-urilor, desfiinţarea acestora sau soluţionarea administrativă a problematicii lor nu reprezintă adevărate provocări", a mai adăugat domnul Stan.

Iulian Stan: "Implementarea Legii 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative reprezintă o oportunitate pentru structurile de conducere"

Implementarea Legii 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative reprezintă o oportunitate pentru structurile de conducere ale SIF-urilor, a declarat Iulian Stan.

Potrivit domniei sale, conform unor studii de impact în industria fondurilor în perioada 2014-2015, la nivel internaţional, câştigători ai implementării AFIA sunt fondurile de mari dimensiuni, domnul Stan considerând că SIF-urile se încadrează în această categorie, furnizorii de tehnologie şi soluţii de natură tehnică, în special în domeniul riscului şi al raportărilor, industria managementului riscului în sine, firmele de avocatură şi cele de consultanţă.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. ...

    ...

    ca tov Iulian sa ne spuna cat din aceasta suma a fost rodul activitatii administratorilor SIFurilor .5 % ?Cel putin 95 % sunt dividende primite de la banci si bani rezultati din vanzarea actiunilor capatate in 1992 , la infiintarea FPPurilor / SIFurilor .

    ...

    Doar o jumatate din acei bani deoarece cealalta jumatate sa intors la Sif-uri la venituri fiindca nu au fost ridicati de actionarii cuponari de la infiintarea FPP-urilor.

    Ziarul bursa de ce cenzureaza opiniile cititorilor?

    Sau trebuie sa scriiem doar ceea ce va convine voua ?

    Incep sa imi schimb parerea despre voi. 

    1. Va rugam sa respectati Regulamentul Mesajelor.

      Opiniile sterse nu erau in conformitate cu regulamentul mesajelor.

    Cum sa nu va cenzureze Bursa, cat SIF3 e un mare sponsor al evenimentelor organizate de Bursa. Mai rau este ca Fercala isi spala imaginea, cum altfel, tot din banii actionarilor din cre chipurile plateste PR, publicitate si sponsorizari!

    PSD prin Adrian Nastase a vandut petrolul tarii. PNL prin Calin Popescu Tariceanu a dat gratis gazele din Marea Neagra. Acum PSD+ALDE prin Dragnea si Tariceanu ne vand pe nimic aurul tarii de la Rovina si Certej din Hunedoara. Actul normativ pentru aprobarea inceperii exploatarii este pe masa guvernului. Afacere, aia scot 5 miliarde de dolari rad munti intregi si ne lasa noua cianura. Noi castigam praful de pe de pe toba. CAT MAI REZISTI POPORULE LA ACEST JAF? CAT? CUM DE II MAI VOTEZI PE ACESTI HOTI POPORULE. MAI EXISTA VREUN PATRIOT SA OPREASCA ACEST JAF.

    Acest domn vorbeste despre performanta SIF 3?! Ah, ce gluma buna! Oare raportul dintre pretul actiunii si VUAN nu reflecta indeajuns asa-zisa performanta? Aratati putin respect fata de investitori, domnilor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb