Conficker, exploatări PDF şi aplicaţii spyware - în topul ameninţărilor din decembrie

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 27 ianuarie 2010

INF/Autorun a făcut parte din topul celor mai pregnante ameninţării ale lunii decembrie 2009 cu 7,58%, anunţă ESET - furnizor global de soluţii de securitate. Eticheta de identificare este folosită pentru a descrie o "specie" de malware ce foloseşte fişierul autorun.inf ca modalitate de a compromite un calculator. Fişierul conţine informaţii despre programe ce trebuie să ruleze automat atunci când un utilizator Windows acesează medii de stocare amovibile (adesea memorii USB şi alte dispozitive asemănătoare). Conform ESET rata acestui amestec de troieni este posibil să scadă în 2010 ca urmare a popularizării Windows 7 (ce are mai multe opţiuni de securitate de asemenea legate de autorun.inf).

Win32/PSW.OnLineGames (7,16%) încă se mai află printre cele mai răspândite aplicaţii malware. Acesta reprezintă o familie de Troieni folosiţi în atacuri de tip phishing ce au ca ţintă clară gamerii online: acest tip de Troian are capacităţi de keylogging şi (câteodată) de rootkit adunând informaţii privind jocurile online şi informaţii de acreditare necesare pentru participare. În mod normal, toata informaţia colectată este trimisă pe un calculator remote.

Win32/Spy.Ursaif.A (0,56%) reprezintă o nouă adiţie în lista de ameninţări pentru luna decembrie. Această etichetă descrie o aplicaţie spyware ce fură informaţii de pe un calculator infectat şi o trimite la o locaţie remote, folosindu-se de un cont de utilizator ascuns pentru a permite comunicarea printr-o conexiune Remote Desktop.

EUROPA, ORIENTUL MIJLOCIU ŞI AFRICA (EMEA)

Variaţii diverse ale viermelui Conficker (Win32/Conficker.AA, Win32/Conficker.AL, Win32/Conficker.X) au devenit cele mai răspândite manifestări de malware în aproape toate ţările Europene. Această ameninţare a făcut parte din Top 3 în Slovacia (3,07%) nefăcând parte nici măcar din TOP 20 în restul anului.

Acest Conficker reprezinţă ameninţarea principală pentru prima dată în Republica Cehă (4,46%) şi Spania (8,47%). Win32/Conficker este din nou principala ameninţare în Rusia (17,13%), Bulgaria (15,35%), Africa de Sud (14,92%), România (14,37%), Finlanda (13,64%), Marea Britanie (9,98%), Germania (9,22%), Austria (7,70%) şi Serbia (7,70%).

Win32/PSW. OnLineGames este principala ameninţare în Polonia (15,06%), Slovacia (9,92%), Franţa (8,87%) şi Letonia (7,03%). Win32/Skintrim este malware-ul cel mai prolific în Italia pentru luna decembrie cu o rată de 10,56%. Este o familie de Troieni care descarcă şi execută fişiere la întâmplare. Lăsat liber s-a observat că acest tip de malware descarcă variaţii din familia Win32.Wintrim.

Clienţii din Estonia au fost atacaţi de Win32/Peerfrag.EU (5,46%). Acesta este o variaţie a unui vierme ce se răspândeşte via medii amovibile de date şi prin aplicaţii P2P acordându-i atacatorului acces la portiţe prin care descarcă alte obiecte de pe calculatoare remote, sau prin care se întreprinde atacuri de tip DoS sau se fură date sensibile de pe calculatorul utilizatorului.

INF/Autorun a reprezentat cea mai mare ameninţare în Emiratele Arabe Unite (10,45%), Israel (4,98%) şi Lituania (4,42%).

JS/Exploit.Pdfka este cea mai nouă ameninţare în topurile ESET ThreatSense.Net. Aşa cum sugerează şi numele, această manifestare de malware exploatează vulnerabilităţi din formatele PDF şi are apariţii dese în Suedia (3,40%), Danemarca (2,22%), OIanda (0,90%) şi Germania (0,77%).

Reprezentând una dintre cele mai mari ameninţări din topurile globale Win32/Spy.Ursaif.A s-a răspândit cel mai mult în Belarus (5,60%), Rusia (5,11%), Ucraina (0,94%) şi Kazakstan (0,56%).

Fondată în 1992, compania ESET este furnizor global de soluţii de securitate adaptate atât utilizatorului final cât şi companiilor, indiferent de dimensiune. ESET este lider de piaţă în detecţia proactivă a conţinutului malware. Mulţumită tehnologiei ThreatSense.Net, ESET este capabil să colecteze, pe bază de voluntariat, date de la utilizatorii din întreaga lume, ceea ce îi permite să reacţioneze flexibil în faţa ameninţărilor aflate în continuă expansiune. Produsul antivirus pe care îl oferă, ESET NOD32 Antivirus, a fost clasificat drept cea mai bună soluţie antivirus la nivel mondial în 2006 şi 2007 de către laboratoarele de testare independente AV-Comparatives. ESET are sedii în Bratislava-Slovacia, San Diego-USA, Buenos Aires-Argentina, Praga-Cehia şi este reprezentată global în peste 160 de ţări. În 2008, ESET a inaugurat un nou centru de dezvoltare în Cracovia-Polonia fiind clasificată de către Deloitte Technology Fast 500 drept una din companiile cu rata cea mai mare de creştere din regiunea EMEA.

ThreatSense.Net colectează informaţii statistice în mod anonim, despre tipurile de infiltraţii detectate pe staţiile utilizatorilor. Mulţumită acestor informaţii Laboratoarele ESET au informaţii în timp real asupra celor mai răspândite infiltraţii. Aceste ameninţări descoperite cu analiza euristică sunt apoi indexate şi updatate către antivirus înainte ca ele să se poată extinde sau muta în variaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb