Conflict cu iz penal la Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 28 aprilie 2010

Preşedintele CNSC, Lehel Lorand Bogdan: "Aceste acţiuni au avut un singur scop, boicotarea şi sabotarea activităţii unei autorităţi a statului".

Preşedintele CNSC, Lehel Lorand Bogdan: "Aceste acţiuni au avut un singur scop, boicotarea şi sabotarea activităţii unei autorităţi a statului".

Tocmai instituţia care are menirea să soluţioneze contestaţiile firmelor nemulţumite de derularea unei achiziţii publice a fost la un pas să fie blocată de un conflict intern, ajuns acum pe masa procurorilor DNA. Impactul unui blocaj la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este greu de evaluat pentru mediul de afaceri şi pentru marile proiecte publice.

Bazele de date ale Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, şterse de fosta conducere, acuză actualul şef

Fostul şef al Consiliului: "Acuzaţiile sunt nefondate. Actualului preşedinte îi este teamă că ar putea să-şi piardă postul din cauză că s-ar afla în incompatibilitate"

Procurorii DNA, solicitaţi să investigheze acest caz

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), instituţia care soluţioneză contes-taţiile agenţilor economici la achiţiile publice, este subiectul unui scandal de proporţii în care actuala conducere acuză fosta echipă managerială de sabotaj şi de tentativă de blocare a activităţii instituţiei.

Noul preşedinte al CNSC, Lehel Lorand Bogdan a înaintat prim -ministrului Emil Boc, în luna martie, un memoriu în care acuză fosta conducere a instituţiei că a aplicat, la încheierea mandatului, "tactica pământului pârjolit", ştergând bazele de date ale instituţiei ce conţineau informaţii deosebit de importante, de la deschideri de credite bugetare, sporuri şi concedii, până la corespondenţa cu Departamentul de Specialitate al Comisiei Europene.

Memoriul preşedintelui Lehel Bogdan a fost preluat de către Corpul de Control al primului-ministru şi, în cele din urmă, a fost înaintat spre soluţionare Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după cum reiese din documentele oficiale, obţinute de ziarul BURSA.

Lehel: "Bazele de date ale CNSC au fost şterse"

În memoriul citat, Lehel Lorand Bogdan acuză: "Înainte de expirarea mandatului său, respectiv data de 23 februarie 2010, fostul preşedinte al Consiliului (n.r. Mihai Prisacariu), a aprobat, în data de 17 februarie, încetarea raporturilor de muncă a unui număr de patru angajaţi din aparatul tehnic, printre care se numără şefa serviciului economic şi şefa biroului resurse umane. La preluarea calculatoarelor aparţinând celor doi angajaţi s-a constatat că toate datele şi informaţiile aferente activităţii desfăşurate au fost şterse. Spre exemplu, ştat de funcţii, ordine, situaţii concedii, spor de vechime, bilanţ, trimestrializare, deschideri de credite bugetare etc."

Situaţia este similiară şi în ceea ce priveşte calculatoarele aparţinând fostului preşedinte şi celui de-al treilea angajat pe post de şef birou registratură, care se ocupa de relaţia cu partenerii externi, susţine Lehel Lorand Bogdan, care acuză: "Aici s-a constatat ştergerea tuturor corespondenţelor purtate cu partenerii externi ai CNSC, respectiv Departamentul de Specialitate al Comisiei Europene - D.G. Market şi D.G. Reggio, fapt care ne-a pus în situaţia de a nu cunoaşte obligaţiile asumate sau proiectele aflate în curs de derulare cu aceştia".

Site-ul CNSC, proprietatea unei persoane fizice

Mai mult decât atât, Lehel Lorand Bogdan mai arată că CNSC nu este proprietarul domeniului de internet , acesta fiind în proprietatea unei persoane fizice.

"Ştergerea tuturor datelor şi informaţiilor precum şi transferul dreptului de proprietate asupra site-ului instituţiei puteau periclita, în mod grav, buna desfăşurare a activităţii CNSC, aceste acţiuni având un singur scop, respectiv de a boicota şi sabota activitatea unei autorităţi a statului", acuză Lehel.

Acesta sugerează, în memoriul citat, că faptele pe care le-a semnalat se pedepsesc cu închisoarea.

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii CNSC ne-au precizat că informaţiile şterse au fost reconstituite în format electronic. "Ştergerea anumitor date stocate în format electronic au periclitat în mod grav desfăşurarea activităţii CNSC", iar "reconstituirea acestora a îngreunat activitatea curentă a serviciului economico-administrativ", susţin reprezentanţii CNSC, într-un răspuns remis redacţiei.

Prisacariu: "Toate acuzaţiile sunt nefondate"

Contactat de ziarul BURSA, Mihai Prisacariu, acum consilier la Secretariatul General al Guvernului, susţine însă că este nevinovat: "Toate aceste acuzaţii sunt nefondate. Nu este adevărat că datele au fost şterse. Există un proces verbal de predare - primire, ce a fost semnat cu acutala conducere".

Întrebat care consideră că este scopul acestor acuzaţii, Mihai Prisacariu ne-a declarat: "Probabil, actualului preşedinte al CNSC, care, după cum a relatat presa, s-ar afla într-un posibil conflict de interese, îi este teamă că îşi va pierde funcţia după o investigaţie a Agenţiei Naţionale de Integritate. Dacă se va întâmpla acest lucru şi se vor organiza noi alegeri, atunci eu, foarte probabil, voi candida pentru conducerea CNSC".

Precizăm că în declaraţia de interese, Lehel Lorand Bogdan figurează doar ca membru al Uniunii Naţionale a Consilierilor Juridici.

În ceea ce priveşte site-ul CNSC, Mihai Prisacariu susţine că acea persoană fizică în proprietatea căreia s-a aflat domeniul de internet este prietenul său şi spune că a apelat la această soluţie din următoarele motive: "Am recurs la această variantă înainte ca CNSC să devină persoană juridică tocmai pentru a nu pierde domeniul de internet, adică să nu fi fost rezervat de către altcineva. Într-adevăr, după ce CNSC a devenit persoană juridică am uitat să operăm aceste modificări, dar domeniul de internet a intrat în cele din urmă în proprietatea Consiliului".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. am inteles ca guvernul vrea sa o desfiinteze, ce se intampla insa cu datele de acolo

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb