Guvernul german a transmis ieri că nu intenţionează să impună sancţiuni Poloniei în legătură cu reformele controversate privind media şi justiţia, după ce cancelarul Angela Merkel a sugerat că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare o astfel de măsură, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat, ca răspuns la o întrebare a jurnaliştilor, că Berlinul nu ia în considerare impunerea de sancţiuni.
Într-un interviu apărut în weekend într-o revistă, liderul grupului parlamentar al partidului lui Merkel, Volker Kauder, a declarat: "Dacă se va stabili că sunt încălcate valorile europene, atunci statele membre (ale UE) trebuie să aibă curajul să impună sancţiuni".
Pe de altă parte, Steffen Seibert a mai declarat că Germania vrea să menţină şi să aprofundeze relaţiile sale cu Polonia.
• Ambasadorul Germaniei la Varşovia, convocat la MAE din Polonia pentru declaraţii "antipoloneze"
Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, l-a convocat pe ambasadorul Germaniei la Varşovia din cauza "declaraţiilor antipoloneze ale unor politicieni germani", în contextul în care preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a denunţat o "putinizare" a politicii europene în Polonia, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Am discutat despre declaraţiile critice şi despre modul de a regla problema împreună", a declarat presei ministrul Witold Waszczykowski la sfârşitul întâlnirii.
Preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a criticat deschis duminică guvernul conservator polonez pentru reformele sale în domeniul justiţiei şi în cel al presei, evocând o "putinizare" a politicii europene.
"Guvernul polonez consideră victoria sa electorală drept un mandat care îi permite să-şi subordoneze binele statului voinţei partidului victorios", a declarat el într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
"Este o democraţie dirijată după modelul lui Putin, o putinizare periculoasă a politicii europene", a estimat el, făcând aluzie la preşedintele rus Vladimir Putin.
Deja în decembrie, Schulz îşi atrăsese protestele conducătorilor polonezi comparând situaţia "dramatică" cu o "lovitură de stat".
Şefa guvernului polonez, Beata Szydlo, a pretins apoi să-şi ceară scuze.
Aflat la putere în 2005-2007, Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, întreţinuse relaţii foarte tensionate cu Germania, pe care o acuza că nu ţine seama de interesele ţărilor mai puţin importante ale Uniunii Europene.
Kaczynski este cunoscut, de altfel, pentru retorica sa antigermană, comentează AFP.
"Noi nu avem nevoie de ajutor din partea Germaniei în ceea ce priveşte democraţia", declara el în decembrie la televiziunea poloneză online Republika.
Mai mulţi politicieni europeni şi-au exprimat, de asemenea, recent rezervele asupra evoluţiei statului de drept în Polonia după reformele introduse de conservatorii aflaţi la putere de două luni, în special în domeniul justiţiei şi al presei.
Noile măsuri suscită nelinişte la Bruxelles. Ca o primă etapă a unei proceduri de evaluare, Comisia Europeană va ţine o dezbatere asupra situaţiei statului de drept în Polonia în 13 ianuarie.