Liderii statelor membre NATO se reunesc, marţi şi miercuri, într-un summit la Watford, în apropiere de Londra, cu ocazia marcării a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice, într-o atmosferă departe de a fi festivă, din cauza mai multor diferende, relatează AFP, conform News.ro
Cel mai virulent diferend îi opune pe preşedinţii francez Emmanuel Macron şi turc Recep Tayyip Erdogan. El priveşte intervenţia Ankarei în nord-estul Siriei fără informarea celorlalţi membri NATO.
Cei doi lideri au ajuns să se insulte, iar partenerii lor speră ca ei să spargă abcesul marţi, înainte summit, în cursul unei reuniuni pe tema situaţiei din Siria, la Londra, împreună cu cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson.
Cealaltă necunoscută este comportamentul lui Donald Trump. Preşedintele american are doar un singur subiect de discuţie de la alegerea sa, atunci când vine la NATO - împărţirea poverii cheltuielilor militare şi corolarul acesteia, creşterea bugetelor Apărării aliaţilor europeni şi canadian.
Conducătorii NATO speră la un acord în vederea unei reduceri a contribuţiei americane la bugetul funcţionării Alianţei şi la eforturi financiare ale aliaţilor în vederea creşterii cheltuielilor, care să-l satisfacă.
Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, dă asigurări că anul viitor aliaţii neamericani îşi vor creşte bugetele cheltuielilor cu Apărarea cu 130 de miliarde de dolari faţă de nivelul din 2016.
Însă mulţi se tem că acest lucru nu va fi suficient şi le este frică de un nou acces al lui Trump. Anul trecut, la Bruxelles, miliardarul newyorkez a atacat-o pe Angela Merkel, pe care a acuzat-o că nu plăteşte suficient şi că ar contribui la efortul militar al Rusiei prin achiziţiile sale masive de gaze naturale.
Europenii speră că serata de la Buckingham Palace, marţi, îi la distrage pe preşedintele american, pentru ca acesta să permită un summit liniştit miercuri, a declarat şeful diplomaţiei unei ţări foarte în întârziere cu cheltuielile militare.
Trump are ocazia să discute despre acest lucru cu Stoltenberg la un mic dejun, marţi, la Londra, înaintea unei întâlniri cu preşedintele francez Emmanuel Macron, ale cărui critici la adresa Alianţei, pe care o consideră că se află în "moarte cerebrală", i-au şocat pe toţi partenerii săi. Cancelarul a condamnat aceste declaraţii, iar nicio capitală a Alianţei nu l-a susţinut pe preşedintele francez.
Diagnosticul pus de Macron denunţă absenţa concentrării asupra deciziilor strategice luate de către Statele Unite şi Turcia, potrivit New.ro.
1. E deabia inceputul...
(mesaj trimis de EU în data de 03.12.2019, 23:42)
Asa incepe orice sfarsit, cu primele certuri. Fiecare crede ca el are dreptate in detrimentul grupului. De fapt GRUPUL nu mai exista deja din moment ce au aparut fisuri, care se vor largi. Sa luam pop-corn si sa urmarim evolutia...