Conflicte la summitul NATO

A.I.G
Politică / 3 decembrie 2019

Conflicte la summitul NATO

Liderii statelor membre NATO se reunesc, marţi şi miercuri, într-un summit la Watford, în apropiere de Londra, cu ocazia marcării a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice, într-o atmosferă departe de a fi festivă, din cauza mai multor diferende, relatează AFP, conform News.ro

Cel mai virulent diferend îi opune pe preşedinţii francez Emmanuel Macron şi turc Recep Tayyip Erdogan. El priveşte intervenţia Ankarei în nord-estul Siriei fără informarea celorlalţi membri NATO.

Cei doi lideri au ajuns să se insulte, iar partenerii lor speră ca ei să spargă abcesul marţi, înainte summit, în cursul unei reuniuni pe tema situaţiei din Siria, la Londra, împreună cu cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson.

Cealaltă necunoscută este comportamentul lui Donald Trump. Preşedintele american are doar un singur subiect de discuţie de la alegerea sa, atunci când vine la NATO - împărţirea poverii cheltuielilor militare şi corolarul acesteia, creşterea bugetelor Apărării aliaţilor europeni şi canadian.

Conducătorii NATO speră la un acord în vederea unei reduceri a contribuţiei americane la bugetul funcţionării Alianţei şi la eforturi financiare ale aliaţilor în vederea creşterii cheltuielilor, care să-l satisfacă.

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, dă asigurări că anul viitor aliaţii neamericani îşi vor creşte bugetele cheltuielilor cu Apărarea cu 130 de miliarde de dolari faţă de nivelul din 2016.

Însă mulţi se tem că acest lucru nu va fi suficient şi le este frică de un nou acces al lui Trump. Anul trecut, la Bruxelles, miliardarul newyorkez a atacat-o pe Angela Merkel, pe care a acuzat-o că nu plăteşte suficient şi că ar contribui la efortul militar al Rusiei prin achiziţiile sale masive de gaze naturale.

Europenii speră că serata de la Buckingham Palace, marţi, îi la distrage pe preşedintele american, pentru ca acesta să permită un summit liniştit miercuri, a declarat şeful diplomaţiei unei ţări foarte în întârziere cu cheltuielile militare.

Trump are ocazia să discute despre acest lucru cu Stoltenberg la un mic dejun, marţi, la Londra, înaintea unei întâlniri cu preşedintele francez Emmanuel Macron, ale cărui critici la adresa Alianţei, pe care o consideră că se află în "moarte cerebrală", i-au şocat pe toţi partenerii săi. Cancelarul a condamnat aceste declaraţii, iar nicio capitală a Alianţei nu l-a susţinut pe preşedintele francez.

Diagnosticul pus de Macron denunţă absenţa concentrării asupra deciziilor strategice luate de către Statele Unite şi Turcia, potrivit New.ro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa incepe orice sfarsit, cu primele certuri. Fiecare crede ca el are dreptate in detrimentul grupului. De fapt GRUPUL nu mai exista deja din moment ce au aparut fisuri, care se vor largi. Sa luam pop-corn si sa urmarim evolutia...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb