Actualizare 14:05
Cancelarul german Angela Merkel a declarat sâmbătă că nu este clar dacă iniţiativa de pace privind Ucraina, propusă împreună cu preşedintele francez Francois Hollande şi discutată cu preşedintele rus Vladimir Putin vineri, va funcţiona, transmite Reuters. La rândul sau, Hollande a declarat că această iniţiativă este una dintre ultimele încercări de a obţine pacea, în caz contrar urmând un scenariu care "poartă numele război", potrivit Reuters.
"După discuţiile avute ieri la Moscova pe care eu şi preşedintele francez le-am avut, nu este sigur că vor funcţiona", a spus Merkel la Conferinţa de Securitate de la Munchen, la care participă şi preşedintele ucrainean Petro Poroshenko şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.
"Însă este în opinia mea şi a preşedintelui francez că trebuie încercat. Datorăm asta oamenilor afectaţi în Ucraina, cel puţin", a spus ea.
De asemenea, ea a afirmat că trimiterea de arme în Ucraina nu ar ajuta. "Înţeleg dezbaterea, însă cred că şi mai multe arme nu va duce la progresul de care are nevoie Ucraina. Mă îndoiesc", a spus ea.
La rândul sau, Hollande, care nu participa la această conferinţă din Munchen, a declarat că această iniţiativă este printre ultimele eforturi de a aduce pacea în estul Ucrainei.
"Cred că este una dintre ultimele ocazii, de aceea am luat această iniţiativă", a spus Hollande. "Dacă nu reuşim să găsim nu doar un compromis ci un acord de pace durabil, ştim foarte bine ce fel de scenariu va fi. Are un nume, se cheamă război", a spus Hollande reporterilor în oraşul Tulle din centrul Franţei.
--------
Actualizare 12:00 Philip Breedlove, comandant NATO: "Occidentul nu ar trebui să excludă opţiunea militară în Ucraina"
Occidentul nu ar trebui să excludă opţiunea militară în Ucraina, a declarat sâmbătă, în marja Conferinţei pentru securitate de la Munchen, principalul comandant militar al NATO, precizând că se referă la posibilitatea de a ajuta acest stat cu arme şi echipament.
"Nu cred că ar trebui să excludem posibilitatea opţiunii militare", a declarat Comandantul suprem al forţelor aliate din Europa (SACEUR), Philip Breedlove, unui grup de jurnalişti, întrebat dacă susţine furnizarea de arme defensive Ucrainei în lupta cu separatiştii proruşi.
El a precizat că se referă la furnizarea de arme sau capabilităţi, nu la trimiterea de soldaţi. "Nu se vorbeşte despre soldaţi în teren", a afirmat el.
Gen. Breedlove a mai spus că propunerile făcute de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei sunt "complet inacceptabile".
(E.D.)
---
Actualizare 11:30 Poroşenko susţine că planul de pace propus de Merkel şi Hollande ar putea funcţiona
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat sâmbătă, la Munchen, că planul de pace franco-german menit să pună capăt conflictului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei ar putea funcţiona, relatează Reuters.
Întrebat de Reuters la Conferinţa pentru securitate de la Munchen dacă în opinia sa iniţiativa comună a cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez Francois Hollande ar putea funcţiona, Poroşenko a răspuns afirmativ.
Şeful statului ucrainean a adăugat că speră că acest plan de pace ar putea contribui la a asigura "mai multă securitate în Europa".
Petro Poroşenko urmează să aibă în jurul prânzului o întrevedere trilaterală cu cancelarul german Angela Merkel şi vicepreşedintele american Joe Biden.
(E.D.)
---
Actualizare 10:00
Întrevederea dintre preşedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, desfăşurată vineri seară la Moscova şi care a avut ca principal punct pe agendă conflictul din Ucraina, s-a încheiat, un "text" pentru un viitor plan de pace fiind în prezent în curs de pregătire, transmit agenţiile internaţionale de presă citând un anunţ al Kremlinului.
Preşedintele rus, cel francez şi cancelarul german vor continua discuţille duminică, la telefon, a declarat, la finalul întrevederii de la Moscova, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
În prezent, părţile participante la dialog pregătesc un "text comun privind implementarea acordurilor de la Minsk, care va include şi propunerile preşedintelui Ucrainei", a anunţat Peskov.
"Aceste propuneri vor fi prezentate pentru aprobare tuturor părţilor aflate în conflict", a precizat el, adăugând că dialogul va cotinua în "formatul Normandia", adică Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina.
Potrivit lui, întrevederea trilaterală de la Moscova a fost "consistentă".
Înainte de a se deplasa în capitala rusă, cancelarul Merkel şi preşedintele Hollande au efectuat o vizită comună la Kiev, unde şi-au prezentat propunerile preşedintelui Poroşenko. Acesta din urmă a insistat pe implementarea acordurilor de la Minsk şi a avertizat că nu va accepta nicio înţelegere care să ameninţe integritatea teritorială a ţării sale.
Potrivit analiştilor, problema cea mai spinoasă o constituie trasarea liniei de demarcaţie între cele două tabere, întrucât, în urma recentei ofensive militare, separatiştii proruşi au cucerit noi teritorii şi nu mai acceptă linia de demarcaţie ce urma să fie stabilită în baza acordurilor de la Minsk, din luna septembrie.
(Elena Deacu)
---
Liderii rus Vladimir Putin, german Angela Merkel şi francez François Hollande au început, ieri seară, la Kremlin, discuţii despre criza din Ucraina, a anunţat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale de la Moscova, transmite presa străină.
Niciun alt membru al delegaţiilor nu mai este prezent la convorbiri, a precizat Peskov.
Înainte să ajungă la Moscova, Hollande şi Merkel şi-au exprimat prudenţa în legătură cu şansele lor de a-l convinge pe Putin să accepte planul de pace pentru Ucraina, plan al cărui conţinut nu a fost, totuşi, dat publicităţii, dar despre care se ştie că a fost definitivat în grabă, pe fondul intensificării luptelor din estul separatist al Ucrainei. Din primele informaţii, se pare că planul se bazează pe 12 puncte ale Acordurilor de la Minsk din septembrie, cu unele modificări, referitoare la delimitarea zonelor între părţile beligerante. De altfel, joi, preşedintele Francois Hollande a anunţat că, împreună cu Angela Merkel, va propune soluţii pentru rezolvarea crizei din Ucraina, "bazate pe integritatea teritorială" a fostei republici sovietice.
Aceasta este prima vizită a cancelarului Germaniei în Rusia, de la izbucnirea războiului separatist din estul Ucrainei. Iniţiativa de pace franco-germană, susţinută de SUA, UE şi NATO, vine după zece luni de conflict, soldate cu peste 5.300 de morţi.
Înainte să părăsească Berlinul, Angela Merkel şi-a exprimat credinţa că va fi găsită o soluţie pentru apărarea păcii europene.
Până la închiderea ediţiei de ieri, oficialii nu au dat publicităţii informaţii despre negocieri.
1. vestile sunt rele
(mesaj trimis de EU în data de 07.02.2015, 12:39)
Daca intr-adevar s-ar dori pacea, un comunicat concret ar fi trebuit dat imediat. Faptul ca se amana comunicatul inseamna doar ca Merkel si Hollande sunt marionete fara nici un cuvant de spus (despre Putin nu e posibil sa credem ca e marioneta cuiva). Stapanii celor doi vor lua act si vor refuza orice intelegere, din pacate!
2. Istoria se repeta ?
(mesaj trimis de alt eu în data de 07.02.2015, 19:51)
Ce nu au reusit Napoleon si Hitler incearca acum Merkel si Holande. Americanii ii intarata ca pe prosti si astia se arunca. EURO este praf tandari in fata unui dolar care flutura proaspat iesit din tiparnita cum vrea muschii lui. Euro, scade in timpul austeritatii si scade in timpul relaxarii cantitative iar cei doi ciumeti isi vad strict de cele doua tari. Nu este mult si Merkel&Hollande vor deveni un fel de Stan si Bran.In urma cu 2-3 ani, Basescu&Co se intrebau retoric ce poate face Rusia daca SUA va amplasa armament si baze stabile in Romania Polonia si Ucraina. Deocamdata nimic, Rusia se retrage in barlog din ce in ce mai greu facand un coridor de securitate in Ucraina.
3. Eu zic că Merkel este prea alunecoasă
(mesaj trimis de Cristi C în data de 07.02.2015, 22:44)
Și nu inspiră încredere. Luați aminte despre ce altceva a spus Merkel la Conferința de Securitate de la Munchen.
În articolul "Merkel: Auch Aufrüstung stoppt Putin nicht", FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), un ziar prea rusofob, ce a fost ridiculizat de confrați pentru atitudinea războinică, nu a putut scăpa aceasta remarcă a dnei Merkel, care arată o semnificativă schimbare de ton. Aproape o suspectez de dedublare de personalitate:
"In München lehnte Merkel Waffenlieferungen an die Ukraine abermals ab. „Militärisch ist diese Krise nicht zu lösen“, sagte Merkel auf eine Frage des amerikanischen Senators Bob Corker nach Waffenlieferungen und erhielt dafür Applaus aus dem Publikum."
Adică "În Munchen Merkel a respins din nou livrările de arme către Ucraina. "Această criză nu poate fi rezolvată militar", a declarat Merkel răspunzând unei întrebări a senatorului american Bob Corker despre livrările de armament americane și a primit aplauze din partea publicului."
Auch, aș spune. Dar, repet, pare a fi o schimbare semnificativă de ton.
Iar apoi "Es gehe darum, das Minsker Abkommen mit Leben zu erfüllen und eine Konfrontation mit Russland zu vermeiden. „Niemand von uns hat ein Interesse an einer neuen Spaltung Europas“, sagte sie. „Wir wollen Sicherheit in Europa gemeinsam mit Russland gestalten, nicht gegen Russland.“ Sie mahnte die russische Regierung allerdings nochmals, das Völkerrecht zu achten."
Adică "Obiectivul general a fost de a revitaliza Acordul de la Minsk și pentru a evita o confruntare cu Rusia. "Nici unul dintre noi are un interes într-o nouă diviziune a Europei", a spus ea. "Vrem să facem securitate în Europa, împreună cu Rusia, nu împotriva Rusiei." Ea a cerut guvernului rus, cu toate acestea, încă o dată, să respecte dreptul internațional."
Când în ultimul an au mai apărut aceste cuvinte "împreună cu Rusia"!!! Mă repet. Ori are personalitate dublă (sau comandă dublă), ori ceva pe frontul de Est (adică Donbas) merge teribil de rău.
3.1. BTW, Bursa (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 07.02.2015, 22:48)
Reuters pare să dea rateuri din ce în ce mai dese (cu un bias CIA-ist aș spune). Mai diversificați sursele.