CONFORM "APELOR ROMÂNE" Debitul Dunării la intrarea în ţară s-a diminuat aproape la jumătatea mediei lunii august

Andrei Stan
Miscellanea / 18 august 2015

Administraţia Naţională "Apele Române" informează, printr-un comunicat remis redacţiei, că în ultimele 24 de ore debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost staţionar, reprezentând doar 53% din media multianuală a lunii august.

În ceea ce priveşte situaţia pe Fluviul Dunărea la Calafat, în resursa de apă (Fluviul Dunărea) există nivel şi debit de apă în secţiunea staţiei de captare a apei pentru populaţia din Municipiul Calafat corespunzător asigurării necesarului de apă, se arată în comunicat.

Conform debitelor declarate de beneficiari în anexa privind "Planul de restricţii şi folosire a apelor în perioade deficitare" nu a fost necesară instituirea "Planului de restricţii" din punct de vedere al resursei de apă din receptorul natural (Fluviul Dunărea).

În "Planul de restricţii şi folosire a apelor în perioade deficitare" cerinţa minimă de apă din Dunăre este de 0,046m3/s, asumată de către Compania de Apă Oltenia. Acest debit (0,046m3/s), raportat la debitul înregistrat (2.340m3/s) astăzi, 18 august 2015, ora 06:00, la Staţia Hidrologică Calafat, nu impune instituirea "Planului de restricţii şi folosire a apelor în perioade deficitare".

Investiţiile privind reabilitarea staţiei de tratare şi captare a apei din Calafat au fost făcute de către Primăria Calafat.

În prezent, Staţia de captare a apei din Dunăre pentru potabilizare, la Calafat, este exploatată de către operatorul regional Compania de Apă Oltenia. Nivelul apei din Dunăre peste cele 2 criburi ale staţiei de captare este insuficient pentru a amorsa cele 2 pompe de mare capacitate, astfel încât acestea să capteze şi să transporte apa în rezervorul de 5.000m3 al staţiei de captare şi de tratare a apei.

În această dimineaţă, populaţia a fost alimentată timp de 2 ore din acest rezervor încărcat cu ajutorul a 2 pompe submersibile montate pe flotori şi amplasate către mijlocul Dunării.

În prezent, se mai montează 2 pompe submersibile care vor suplimenta debitul de apă necesar populaţiei, astfel încât aceasta să beneficieze de apă potabilă în după-amiaza şi seara aceasta.

Mâine dimineaţă se apreciază că va fi asigurat un debit suficient de apă potabilă pentru populaţie.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală din bazinul Dunării, amonte de intrarea în ţară şi precipitaţiile prognozate, pentru perioada 18 - 22 august 2015, se estimează instalarea unei tendinţe de uşoară creştere a debitelor pe Dunăre la intrarea în ţară, începând cu data de 19 august 2015.

Pe baza informaţiilor actuale se prognozează o creştere până la un debit de 2700 m3/s în data de 24 august 2015, urmând ca tendinţa de creştere uşoară să se menţină până la sfârşitul lunii august.

Pe sectorul românesc al Dunării, aval de sistemul hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, se va menţine tendinţa actuală de uşoară scădere a nivelurilor şi în următoarele 3 - 4 zile, după care se va înregistra treptat şi pe acest sector o tendinţă de creştere, ca urmare a propagării debitelor de la intrarea în ţară şi a aportului de debite al afluenţilor Dunării de pe acest sector, situati pe teritoriul României şi Bulgariei.

"Menţionăm că, nivelurile minime prognozate în secţiunile staţiilor hidrometrice reprezentative de pe sectorul românesc al Dunării, se situează la nivelul valorilor minime înregistrate în august 2007 si sunt în general mai mari cu 10 - 30 cm faţă de valorile minime de niveluri înregistrate în august 2012 şi 2013.

În ultimii ani, valori deosebit de scăzute ale debitelor şi nivelurilor pe sectorul românesc al Dunării s-au înregistrat în luna decembrie 2011 (un debit minim de 1800 m3/s la intrarea în ţară), iar valori minime apropiate de valorile minime istorice s-au înregistrat în perioada august - septembrie 2003 (un debit de 1500 m3/s la intrarea în ţară)", se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte situaţia capitalei, "Apele Române" informează că nu sunt probleme în alimentarea cu apă a Municipiului Bucuresti deoarece există o rezervă de apă suficientă în acumulările de pe râurile Argeş şi Dâmboviţa:

-râul Arges - 20 mc/s;

-râul Dâmboviţa: ac. Văcăreşti - 5 mc/s;

-Canal Aductiune 2 - 2 mc/s;

-Ac. Vidraru: 307.81 mil. mc. / Coeficient de umplere: 68.03%;

-Ac. Goleşti: 33.85 mil. mc. / Coeficient de umplere: 75.3%;

-Ac. Văcăreşti: 3.5 mil. mc. / Coeficient de umplere: 63.41%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb