CONFORT ÎN MILENIUL TREI Un milion de orăşeni locuiesc în case de lut

Oleg Cojocaru
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 12 ianuarie 2004

De apă caldă nici nu poate fi vorba

Jumătate de milion de săteni trăiesc în beznă

Aproape 11 milioane de locuitori nu beneficiază de canalizare

Aproape 13 milioane de români încălzesc apa la aragaz şi şapte miloane de oameni sînt nevoiţi să care apa cu găleata, bidonul sau butoiul de la cel mai apropiat puţ sau cişmea. Circa 11 milioane de locuitori nu beneficiază de canalizare şi folosesc closetul din fundul curţii.

Prezenţa apei curente şi a canalizării în locuinţele a milioane de români rămîne şi astăzi, la două mii de ani de la apariţia primelor apeducte şi sisteme de canalizare, un lux de care beneficiază numai o parte din locuitorii ţării noastre.

Lipsa accesului la serviciile publice de gospodărie comunală afectează calitatea locuirii nu doar la sate, unde lipsurile sînt generalizate, ci chiar şi la oraşe. Datele publicate de Institutul Naţional pentru Statistică (INS) indică faptul că o jumătate de milion de orăşeni nu beneficiază de apă potabilă curentă, 1,4 milioane nu au acces la sistemul de canalizare şi peste 2,8 milioane locuiesc în case lipsite de instalaţii de alimentare cu apă caldă.

Nici la electrificarea oraşelor nu stăm foarte bine: în mediul urban circa 100.000 de persoane locuiesc în case lipsite de curent electric. La ţară numărul persoanelor care trăiesc în întuneric este de peste o jumătate de milion.

Conform datelor INS, cel puţin 5,6 milioane de oameni locuiesc în case din lut (paiantă, vălătuci, chirpici), din care aproape un milion sînt locuitori ai oraşelor. Ritmul de construcţie a locuinţelor de acest gen nu a scăzut în ultimii ani. Astfel, în perioada anului 1990-1994, în mediul urban au fost construite aproape 10.000 de locuinţe din lut, în următorii cinci ani, orăşenii au ridicat ceva mai mult de 10.000 de astfel de locuinţe, iar, în anii 2000-2002, numărul caselor construite din paiantă sau chirpici a fost de 4.516. La sate casele din lut reprezintă cam 45% din totalul locuinţelor existente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb