Consecinţele războiului de uzură sunt catastrofale

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 11 octombrie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Aceste consecinţe din ce în ce mai pronunţat negative, care devin pe zi ce trece alarmante în cel mai înalt grad, afectează grav, pe lângă economiile Federaţiei Ruse şi Ucrainei, şi Europa, şi Statele Unite. Un război de uzură nu poate continua la nesfârşit. Părţile direct şi indirect beligerante au obosit. Şi, probabil, în acest an conflictul militar din Ucraina, extins acum şi în Federaţia Rusă, se va încheia.

Zilnic primim informaţii despre problemele din ce în ce mai grave legate de cheltuielile exorbitante cu care se confruntă economia şi finanţele Federaţiei Ruse. Sunt afectate în cel mai înalt grad şi resursele umane, iar Vladimir Putin in extremis, pentru a face faţă situaţiei, generalizează recrutarea ca mercenari a infractorilor de drept comun şi, mai nou, chiar şi a celor încă necondamnaţi, dar care au dosare penale în curs de judecată. De cealaltă parte a frontului, în Ucraina, dincolo de uriaşele pagube materiale, dincolo de cheltuielile cărora autorităţile nu le mai pot face faţă cu tot masivul ajutor extern, o realitate de-a dreptul alarmantă o constituie dezertările. Se estimează că lunar dezertează circa 5.000 de militari ucraineni, dar sunt şi estimări conform cărora în acest an s-au sustras de la obligaţia de a-şi apăra ţara peste 100.000 de persoane. Din această perspectivă sunt mari probleme şi cu ucrainenii refugiaţi, care sunt apţi de luptă, dar refuză să se întoarcă în ţara lor de origine. Reprezentanţii statului polonez au încheiat cu reprezentanţii statului ucrainean un acord scris, prin care cei circa 150.000 de ucraineni apţi de luptă şi refugiaţi în Polonia să se întoarcă în ţara de origine pentru a lupta pe front. Aceştia însă refuză, iar autorităţile de la Varşovia nu au capacitatea necesară de a-i face pachet şi de a-i trimite înapoi.

Statele Unite, după ce complexul militar şi-a umplut traista şi a încasat beneficii uriaşe de pe urma înarmării Ucrainei, se confruntă acum, în prag de alegeri, cu o situaţie destul de grea, întrucât o bună parte dintre aceste cheltuieli le-au suportat nu numai cetăţenii europeni, ci şi cetăţenii americani. Afirmaţiile lui Trump cum că trebuie pus de urgenţă capăt războiului din Ucraina capătă în aceste zile din ce în ce mai multă credibilitate, astfel încât democraţii, pentru a nu pierde alegerile, sunt obligaţi să se înscrie şi ei cumva în acest trend impus de populaţie.

Europa pare din ce în ce mai sufocată din punct de vedere economic şi financiar, pe măsura prelungirii unui război de uzură pe care îl finanţează la greu, în mod direct, cu armament şi cu bani. Şi în mod indirect, întrucât aprovizionarea cu combustibil ieftin rusesc, chiar dacă nu a fost sistată cu desăvârşire, a fost drastic diminuată şi s-a ajuns în situaţia în care marii consumatori, cum este de exemplu Germania, se văd obligaţi să suporte cheltuieli foarte mari în special pentru achiziţionarea gazelor lichefiate şi fireşte că în aceste condiţii creşte nu numai dependenţa Europei faţă de Statele Unite, dar scad profiturile celor mai importante companii, care deja se văd puse în situaţia de a concedia personal în ţările de origine, dar şi de a trece la concedieri şi închideri de fabrici şi uzine în statele în care au investit. Cum ar fi de pildă România. Din ce în ce mai serios se vorbeşte în Germania despre faptul că o recesiune nu mai poate fi evitată, iar în sistemul bancar, până de curând extrem de puternic, se mişcă periculos plăcile tectonice.

Tot acest tablou este agravat de dezvoltarea extrem de periculoasă a războiului purtat de Israel pe mai multe fronturi, care practic a încetat de a mai fi un război local şi s-a transformat într-un război regional, existând şi pericolul ca, în măsura în care conflagraţia din Orientul Mijlociu intră în conexiune cu cea din Ucraina, să asistăm la transformarea unei conflagraţii de uzură într-un război mondial după ce Războiul Rece s-a încheiat în mod evident pentru toată lumea.

Şi tocmai fiindcă statele lumii au obosit, singura alternativă viabilă mai rămâne doar realizarea unor compromisuri pe ambele fronturi, dureroase pentru toate părţile beligerante, dar care ar fi de natură să pună capăt războiului şi unor crize în lanţ, care degenerează şi nu mai pot fi controlate.

Opinia Cititorului ( 5 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. UE a reusit ca timp de aproape trei ani sa ajute Ucraina avind la dispozitie si banii oferiti de catre SUA(in fapt bani europeni ce cumparau gazele lichefiate si armamentul dovedit performant care oricum erau necesar de cheltut in acest nou context politic numit refacerea Imperiului European) reusind astfel sa plateasca decuplarea energetica de Rusia (era obligatorie politic economic si social ) si sa platesca costurile de razboi .Acum UE plateste totul din banii rusilor ce sunt confiscati din activele ce produc plusvaloare .Practic UE nu pierde nimic ci mai degraba cistiga pe toate fronturile .UE isi reface granitele si o data cu incetarea conflictului toate natinuile europene se vor uni nemaivind (niciuna ) cum sa fie ajutate militar si economic de Rusia .UE si NATO UE cresc ca si numar de membri si se inarmeaza practic de la zero cu tehnologii de ultima generatie pe masura ce vechile echipamente sunt distruse in Ucraina. UE nu va mai permite cumpararea de armament de la terti.Rusii sunt invinsi chiar cu banii lor ei neavind de unde reface stocurile initiale si nici sumele initiale ce erau acum doi ani estimate la peste 600 de miliarde de dolari . Toate stocurile de armament vechi s-au cam epuizat iar costurile devin pentru Rusia imposibil de suportat .UE creeaza o banca NATO si in acelasi timp motiveaza natiunile sa creasca procentul din PIB pentru inarmare ceea ce daca calculati depaseste cu mult sumele pe care rusii le pot stringe .Germania se poate acum inarma asa cum Merkel l-a intrebat pe Trump : vreti sa ne inarmam domnule Presedinte atunci cind Trump a cerut Germaniei cresterea procentului din PIB .Razboiul se va incheia asa cum stiam inca de la inceputuri .Granitele UE se muta spre nord iar Crimeea va fi recuperata sau va deveni un spatiu neutru militar asta daca nu cumva natiunile ce compun Rusia nu vor iesi la lupta spre a deveni independente .Si Rusia si SUA practic au fost la remorca UE spăre indeplinirea integrala a dezideratului de Uniune Europeana.Zelenski a jucat doar rolul prin care Ucraina si-a definitivat statutul de natiune non sovietica ceea ce il face cel mai important „ Hatman ” al intinderilor din stepele Ucrainei . Cine ar fi crezut ?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. nimic din ce spui nu are logica, nici vreo sansa sa se intample. nici macar nu cred ca ucrainenii vor vrea un statut non-sovietic dupa ce vor realiza ce bucurie le-a adus.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    din pacate putler atat asteapta.

    il auziti pe el intreband ceva de negocieri de pace? pregateste copiii de gradinita de razboi. nazi rusia

    va pune niste conditii de pace ca nici nu vreau sa ma gandesc, in cativa ani, va ataca pe altcineva. poate chiar pe noi. nu neparat primii, dar, zona de influenta urss, plateste politicieni etc, pt ce, si asta in toata europa. ba chiar si US. putler e un om mic cu ambitii mari.  

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. noroc ca-i batran

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Unde sant sutele si miile de miliarde luate in continuu din buzunarul nostru si al oricui, care se toarna in ucraina la porunca Americii? Tot ei le incaseaza? Ca din ucraina auzi tot timpul doar ca n are de niciunele, nici bani, nici soldati, nici nimic! Unde se scurg sumele uriase care li se transfera de pomana?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb