Relaţiile Ankarei cu aliatul NATO Germania sunt aşteptate să se îmbunătăţească odată cu optimizarea legăturilor cu UE la începutul anului viitor, stimulând astfel exporturile turceşti, a declarat un consilier al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Cemil Ertem, consilierul economic principal al lui Erdogan, a afirmat într-un interviu marţi: "Mă aştept la mai mult calm cu Germania după alegerile din 24 septembrie". Relaţiile Turciei cu Uniunea Europeană vor fi reparate rapid din primul trimestru al anului 2018. Cred că exporturile Turciei către uniune vor creşte în continuare".
Îmbunătăţirea relaţiilor Turciei cu Uniunea Europeană ar conduce la un "an foarte bun" pentru turism în 2018, a spus Cemil Ertem. Numărul turiştilor europeni care vizitează Turcia a scăzut din cauza preocupărilor legate de securitate din ultimii ani.
Legăturile turco-germane au intrat sub presiune, din cauză că Erdogan a lansat o represiune după lovitura de stat nereuşită anul trecut. Germania a criticat arestările în masă, a refuzat să extrădeze persoane pe care Turcia le declară implicate în puci şi a cerut eliberarea a aproape o duzină de cetăţeni germani arestaţi în ultimele luni.
Economia va creşte în jurul valorii de 5,5-6% în acest an şi în jur de 5-7% anul viitor, conform consilierului economic. El a respins îngrijorarea legată de nivelul valutei lirei după ce consilierul prezidenţial Bulent Gedikli a explicat că o liră mai puternică a pus exporturile în pericol şi a cerut băncii centrale să ia măsuri. Ertem a zis: Toată lumea doreşte ratele scăzute ale dobânzilor, sectorul real, băncile, TCMB şi partea politică". Acesta a spus că pentru banca centrală a fost o problemă să facă faţă realităţii pieţei
Ertem a afirmat că banca centrală menţine o politică monetară strânsă, iar utilizarea unui coridor al ratei dobânzii i-a permis să ajusteze rapid costul mediu al finanţării, în loc să depindă doar de modificările ratei dobânzii. Acesta a explicat: "În acest sens, ar trebui să lăsăm în urmă dezbaterea dacă banca centrală va tăia ratele sau nu".
El a adăugat: "Având în vedere că punem în aplicare un regim cu rată variabilă, este greşit să spunem că rata de schimb este scăzută sau periculoasă. Piaţa poate face o corecţie foarte rapidă ", adăugând că a fost de acord cu nivelul lirei stabilit de piaţă.
Ertem a spus că Turcia continuă să utilizeze Fondul de Garantare a Creditelor şi că poate încerca să-şi concentreze alocarea asupra producătorilor de bunuri high-tech şi intermediare. Guvernul a ridicat mărimea fondului, care garantează împrumuturi întreprinderilor mici şi mijlocii, de peste 10 ori până la 250 miliarde lire. Guvernul va lua măsuri pentru a reduce presiunile inflaţioniste cauzate de importurile de bunuri şi poate oferi "un sprijin serios" producătorilor turci de astfel de bunuri, potrivit lui Ertem.