Consiliul Afaceri Externe al UE se reuneşte; Războiul din Ucraina şi Orientul Mijlociu pe agenda discuţiilor

T.B.
Internaţional / 22 aprilie

Consiliul Afaceri Externe al UE se reuneşte; Războiul din Ucraina şi Orientul Mijlociu pe agenda discuţiilor

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) re reuneşte la 22 aprilie 2024, la Luxemburg, pe agenda discuţiilor figurând subiecte precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu sau cea din Sudan, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Conform sursei, Reuniunea este prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, participând atât miniştrii afacerilor externe, cât şi miniştrii apărării din UE, reuniţi în cadrul unei sesiuni comune.

Consiliul Afaceri Externe va aborda agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în urma unui schimb informal de opinii, prin videoconferinţă, cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, şi cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov. Cele mai recente evoluţii în acest sens sunt date de confirmarea, de către Consiliu, la 5 aprilie 2024, a acordului provizoriu privind reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE până la 5 iunie 2025. Prin reînnoirea acestor măsuri, UE şi-a reafirmat sprijinul politic şi economic de neclintit pentru Ucraina, după doi ani de agresiune militară din Ucraina, se mai arată pe site-ul instituţiei.

Miniştrii afacerilor externe din UE vor discuta, de asemenea, despre situaţia din Orientul Mijlociu, inclusiv despre evoluţiile de pe teren şi din întreaga regiune. La reuniunea Consiliului European din 21-22 martie 2024, liderii şi-au exprimat profunda îngrijorare în legătură cu situaţia umanitară catastrofală din Gaza şi efectul disproporţionat al acesteia asupra copiilor, precum şi cu riscul iminent de foamete cauzat de intrarea insuficientă a ajutoarelor. În acest context, liderii Uniunii au solicitat: o pauză umanitară imediată care să conducă la o încetare durabilă a focului; eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi furnizarea de asistenţă umanitară; au salutat Iniţiativa Amalthea, care deschide o rută maritimă pentru asistenţă de urgenţă din Cipru către Gaza; au solicitat măsuri imediate pentru a preveni orice noi strămutări ale populaţiei şi pentru a oferi adăposturi sigure populaţiei; au îndemnat guvernul israelian să se abţină de la desfăşurarea unei operaţiuni la sol în Rafah, unde peste un milion de palestinieni încearcă să se adăpostească, informează sursa.

Consiliul va avea şi un schimb de opinii cu privire la cele mai recente evoluţii din Sudan în urma unui schimb informal de opinii cu trimisul personal al secretarului general al ONU pentru Sudan, Ramtane Lamamra, care va participa la reuniune. La 22 ianuarie 2024, Consiliul a adoptat măsuri restrictive împotriva a şase entităţi din Sudan, având în vedere gravitatea situaţiei din acest stat, unde au loc lupte între forţele armate sudaneze (FAS) şi forţele de sprijin rapid (FSR) şi miliţiile afiliate celor două tabere. Printre entităţile incluse pe listă se numără două societăţi implicate în fabricarea de arme şi vehicule pentru FAS (Defense Industries System şi SMT Engineering); Zadna International Company for Investment Limited, controlată de FAS, şi trei societăţi implicate în achiziţionarea de echipamente militare pentru FSR (Al Junaid Multi Activities Co Ltd, Tradive General Trading şi GSK Advance Company Ltd). Decizia privind sancţiunile la adresa Sudanului a fost luată la 9 octombrie 2023, prin Decizia Consiliului (PESC) 2023/2135 privind măsuri restrictive având în vedere activităţile care subminează stabilitatea şi tranziţia politică în Sudan, informează https://www.consilium.europa.eu/.

Nu în ultimul rând, Consiliul Afaceri Externe va desfăşura o discuţie privind afacerile curente, în cursul căreia miniştrii vor putea face schimb de opinii în legătură cu evenimentele recente şi evoluţiile rapide din domeniul relaţiilor externe, potrivit sursei citate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cheltuieli inutile cu reuniunea,

    rezultatul se stie deja:

    trebuie mai multi bani ptr. inarmare si razboi 

    1. Si rapid! Sa nu prinda radacini mujicii!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb