Consiliul Afaceri Generale al UE se reuneşte astăzi

S.B.
Internaţional / 15 noiembrie 2023

Consiliul Afaceri Generale al UE se reuneşte astăzi

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte la 15 noiembrie 2023, la Bruxelles, printre subiectele abordate numărându-se revizuirea legislaţiei privind alegerile europarlamentare, programul Comisiei pentru anul 2024, pregătirile Consiliului European din decembrie, situaţia statului de drept în Polonia şi Ungaria, relaţiile UE-Marea Britanie şi altele, potrivit Agerpres.

În cadrul unei sesiuni publice, Consiliul va desfăşura o dezbatere de orientare cu privire la propunerea Parlamentului European de revizuire a normelor UE care reglementează alegerile pentru PE. Discuţiile privind reformarea alegerilor europene au început în mai 2022, PE susţinând că este esenţială transformarea alegerilor UE "într-o singură alegere europeană, [...] în loc de 27 alegeri naţionale separate, aşa cum sunt organizate acum alegerile europene". PE a propus, astfel, stabilirea unei singure circumscripţii la nivelul întregii UE în care să fie aleşi încă 28 de deputaţi, în plus faţă de cei aleşi în circumscripţiile naţionale sau regionale. Propunerea mai prevede ca ziua alegerilor europarlamentare să fie aceeaşi pentru toate statele UE şi să aibă loc pe 9 mai, Ziua Europei. În prezent, alegerile au loc de joi până duminică, fiecare ţară urmându-şi propriile tradiţii electorale. O altă prevedere a propunerii este ca în niciun stat membru pragul electoral să nu depăşească 5%.

Potrivit sursei citate, armonizarea alegerilor europene a fost discutată şi la CAG din 27 iunie 2023. Mai mulţi miniştri au subliniat atunci importanţa respectării particularităţilor naţionale în organizarea alegerilor şi au exprimat rezerve cu privire la diverse propuneri de armonizare a procesului electoral la nivelul întregii Uniuni. Cele mai mari dificultăţi au fost legate de propunerile privind procedura candidaţilor cap de listă şi o circumscripţie la nivelul UE bazată pe liste transnaţionale.

A existat şi în trecut o propunere similară, înainte de alegerile europarlamentare din 2019, dar aceasta nu a întrunit susţinerea şefilor de state şi guverne ale UE la momentul respectiv. Cu prilejul unei reuniuni ţinute în februarie 2018, liderii Uniunii au declarat că vor reveni asupra propunerii "în viitor, în perspectiva alegerilor din 2024",

Un alt subiect pe agenda Consiliului din 15 noiembrie 2023 este prezentarea de către Comisie a programului de lucru pentru 2024. Programul de lucru al Comisiei pentru 2024 a fost adoptat la 17 octombrie 2023 şi pune un accent puternic pe simplificarea regulilor pentru cetăţeni şi întreprinderi în întreaga Uniune Europeană, potrivit Agerpres.

Consiliul CAG va lua în discuţie şi evoluţia statului de drept în Ungaria şi Polonia, ca parte a procedurilor respective prevăzute la articolul 7, alineatul (1) din Tratatul Uniunii Europene. La baza discuţiilor vor sta propunerea motivată a Consiliului din 2017 privind constatarea unui risc clar de încălcare gravă de către Republica Polonă a statului de drept şi propunerea de decizie a Consiliului din 2018 privind existenţa unui risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor pe care se întemeiază Uniunea.

Situaţia actuală a relaţiilor dintre UE şi Regatul Unit este un alt subiect abordat la reuniunea din 15 noiembrie. După ce Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie 2020, Uniunea şi Regatul Unit au început negocierile privind relaţiile viitoare. O parte a negocierilor au avut loc în cursul unei perioade de tranziţie (1 februarie 2020-31 decembrie 2020), în timpul căreia Regatul Unit nu mai era membru al UE, dar era supus în continuare anumitor norme ale UE. Acordul comercial şi de cooperare UE-Regatul Unit a fost semnat la 30 decembrie 2020 şi s-a aplicat provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021. A intrat în vigoare la 1 mai 2021. Deşi acordurile au fost semnate de ambele părţi, există încă consecinţe cu ramificaţii multiple pentru cetăţenii, întreprinderile şi părţile interesate, atât din UE, cât şi din Regatul Unit. Cea mai recentă evoluţie a relaţiilor UE-Regatul Unit este reprezentată de adoptarea, în iunie 2023, de către miniştrii justiţiei şi afacerilor interne, a unei decizii de autorizare a începerii negocierilor cu Regatul Unit privind cooperarea în materie de concurenţă.

Nu în ultimul rând, miniştrii de resort vor începe pregătirile pentru reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie 2023, prin discutarea unui proiect adnotat de ordine de zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb