Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi de 123,1 milioane lei

D.I
Miscellanea / 30 ianuarie 2018

Surfa foto: Facebook

Surfa foto: Facebook

Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi de 123,11 milioane lei (27,35 milioane euro) cu peste 60% mai mult decât în anul anterior, când sancţiunile s-au ridicat la 76,8 milioane lei, arată raportul publicat marţi de instituţie.

La nivelul anului trecut, au fost sancţionate 156 de companii sau asociaţii, din care 33 au recunoscut încălcarea legii şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor. De asemenea, o companie (AEM SA) a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi ce au condus la soluţionarea cazului, şi a beneficiat de imunitate la amendă.

Pentru prima dată, Consiliul Concurenţei a acordat reducerea amenzii pentru incapacitate de plată, precizează news.ro.

Cea mai mare amendă aplicată anul trecut este de 73,1 milioane lei (aproximativ 15,8 milioane euro), asupra a şase companii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

Alte 33 de companii şi patru asociaţii au fost amendate cu 23,42 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro) pentru fixarea preţului minim, respectiv facilitarea fixării preţului minim pe piaţa serviciilor de pază. În plus, cu 8 milioane lei (aproximativ 1,75 milioane euro) au fost amendate Intrarom şi Siveco pentru trucarea unei licitaţii publice organizată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere şi dezvoltare a sistemului informatic.

În 2017, au fost declanşate 19 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu 31,5% mai multe faţă de anul precedent.

"În acelaşi timp, comparativ cu ceilalţi ani, în 2017 s-au înregistrat cu şase mai multe faţă de 2015, iar comparativ cu anul 2014, numărul investigaţiilor declanşate s-a dublat", arată raportul autorităţii de concurenţă.

Investigaţiile vizează, printre altele, piaţa leasingului financiar şi a creditelor de consum, serviciilor de distribuţie a gazelor naturale şi a serviciilor conexe, servicii medicale, asigurări de aviaţie, maşini şi utilaje agricole, semnalizare rutieră.

Cele mai multe investigaţii deschise vizează cartelurile (11), urmate de investigaţii privind abuzul de poziţie dominantă (cinci).

Autoritatea de concurenţă a finalizat în anul anterior 18 investigaţii, dintre care 78% vizează sectoare cheie: energie, licitaţii, profesii liberale (servicii notariale, auditori financiari), transport (taxi) etc.

O treime din cazurile finalizate au avut ca obiect cartelurile, iar 22,2% din cazurile finalizate au vizat înţelegerile verticale.

La sfârşitul anului 2017, Consiliul Concurenţei avea în derulare 36 de investigaţii privind posibila încălcare a legii concurenţei, cu una mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Peste 47% dintre investigaţiile în desfăşurare la 31 decembrie 2017 vizau înţelegeri de tip cartel, iar 30,5% aveau ca obiect abuzul de poziţie dominantă.

În 2017, s-au declanşat patru anchete sectoriale (comercializarea cu amănuntul a carburanţilor, comercializarea sării pentru deszăpezire, iluminat public, alimentare cu apă şi canalizare), şi au fost finalizate tot patru (producţia şi distribuţia de medicamente, gestionarea resurselor de apă de suprafaţă, comunicaţii electronice multiplay, piaţa serviciilor de asistenţă medicală şi activităţile conexe acesteia).

La sfârşitul lunii decembrie 2017 existau 11 anchete sectoriale în derulare, la fel ca la sfârşitul anului 2016.

În 2017 s-au desfăşurat 22 de astfel de inspecţii inopinate la 135 de sedii şi puncte de lucru, comparativ cu 2016, când s-au organizat 13 de astfel de acţiuni la 68 de sedii.

Anul trecut a avut loc totodată prima inspecţie inopinată efectuată de Consiliul Concurenţei din România pe teritoriul unui alt stat membru UE (Marea Britanie), cu sprijinul Autorităţii Naţionale de Concurenţă, investigaţia privind posibilă înţelegere pe piaţa asigurărilor de aviaţie.

Autoritatea de concurenţă, pe parcursul anului 2017, a emis 60 de decizii privind notificările concentrări economice, cu trei mai puţine faţă de anul trecut.

Din cele 60 de tranzacţii analizate, patru au fost autorizate cu anumite condiţii.

Consiliul Concurenţei a avut calitate procesuală în 189 dosare privind concurenţa, faţă de 173 în 2016.

Procentul hotărârilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, favorabile Autorităţii de Concurenţă, este 100% pentru al treilea an consecutiv.

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut 72% dintre amenzile contestate în 2017.

Consiliul Concurenţei a analizat 103 de acte normative din punct de vedere al incidenţei cu reglementările din domeniul de ajutorului de stat.

De asemenea, a emis aviz din punct de vedere al conformităţii cu reglementările europene în domeniu pentru 101 măsuri de ajutor de stat şi de minimis, ce implică fonduri europene şi naţionale în valoare totală de 3,12 miliarde euro.

În 2017, Consiliul Concurenţei a elaborat 176 de avize, opinii şi puncte de vedere, cu 65 mai puţine decât în anul anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb