Consiliul Concurenţei a aplicat în 2020 amenzi totale de 400,2 milioane lei

S.B.
Miscellanea / 3 februarie 2021

Consiliul Concurenţei a aplicat în 2020 amenzi totale de 400,2 milioane lei

Consiliul Concurenţei a aplicat în 2020 amenzi în valoare totală de 400,2 milioane lei (82,7 milioane euro), valoare care situează anul 2020 pe locul 3 în clasamentul amenzilor totale aplicate de autoritate, arată datele autorităţii de concurenţă, care precizează că pandemia a dus la o creştere considerabilă a numărului de sesizări primite prin intermediul platformei avertizorilor de concurenţă, respectiv 124 mesaje, informează news.ro.

"Anul trecut, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare totală de 400.207.648 lei (82,7 milioane euro), valoare care situează anul 2020 pe locul 3 în clasamentul amenzilor totale aplicate de autoritate. Peste 40% din valoarea totală a amenzilor a fost recunoscută de companii", a anunţat autoritatea de concurenţă.

Cele mai importante amenzi aplicate au fost:

- 129.684.823 lei (aproximativ 26,6 milioane euro): 31 de companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa comercializării masei lemnoase din România pentru participarea la înţelegeri anticoncurenţiale şi/sau practici concertate;

- 126.981.967 lei (aprox. 26,5 milioane euro): nouă companii active pe piaţa comercializării de maşini, utilaje şi echipamente specializate agricole din România pentru fixarea preţurilor de vânzare pentru produsele marca "Claas" şi, respectiv, "Amazone";

- 41.251.774 lei (aproximativ 8,47 milioane euro): Asociaţia Societăţilor Financiare din România - ALB şi 16 companii membre ale acesteia pentru încălcarea legislaţiei în domeniu concurenţei, prin participarea la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial;

- 32,28 milioane lei (aproximativ 6,7 milioane euro): Dante International SA, în calitate de deţinător şi administrator al platformei online eMAG Marketplace (www.eMAG.ro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa serviciilor de intermediere prin platforme online de tip marketplace;

- 11,9 milioane lei (aprox. 2,6 milioane euro): GlaxoSmithKline (GSK) SRL pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă;

- 5 milioane lei (1 milion euro): Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) şi 18 companii active pe piaţa transportului de persoane (nu toate sunt membre COTAR) pentru înţelegere în vederea limitării/suspendării transportului rutier public de persoane dintre Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov;

- 2.237.094 lei (aproximativ 468.000 euro): 5 companii pentru trucarea licitaţiei privind reabilitarea străzilor din Municipiul Piteşti.

Autoritatea de concurenţă a finalizat anul trecut 13 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, cu una mai puţin faţă de 2020. Din acestea, 85% au fost cazuri de înţelegeri de tip cartel.

În 2020 au fost declanşate 13 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu 40% mai mult decât în 2019.

La sfârşitul anului 2020, Consiliul Concurenţei avea în derulare 33 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, din care peste jumătate vizează înţelegeri de tip cartel.

La sfârşitul anului 2020, erau în derulare 12 anchete sectoriale/studii/analize, dintre care 5 au fost declanşate în 2020 (sServicii de transport alternativ de persoane intermediate de platforme digitale-ride-hailing, liberalizare gaze naturale, segmentul angro al pieţei de gaze naturale din România, comercializarea produselor şi echipamentelor constituite ca stocuri de urgenţă medicală, vaccinuri gripale, teste PCR şi piaţa comercializării produselor alimentare).

În 2020, s-au desfăşurat cinci inspecţii inopinate la 22 de sedii şi puncte de lucru.

Pe parcursul anului 2020, Consiliul Concurenţei a autorizat 54 de concentrări economice, din care 3 au fost autorizate cu condiţii: RCS&RDS a preluat AKTA Telecom, Digital Cable Systems şi ATTP Telecommunications; 63 de farmacii Farmaceutica Remedia SA au fost preluate de Help Net Farma; BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank şi Banca Comercială Română au devenit acţionari în comun ai companiei CIT One.

"Debutul pandemiei de COVID-19 a dus la o creştere considerabilă a numărului de sesizări primite prin intermediul platformei avertizorilor de concurenţă, respectiv 124 mesaje. Aspectele semnalate au vizat domenii precum piaţa serviciilor de salubrizare, piaţa energiei, piaţa de retail alimentar, piaţa produselor farmaceutice şi a materialelor sanitare, comercializarea pieselor auto, servicii financiare, servicii de asigurare auto, comerţul on-line şi licitaţii. Majoritatea mesajelor au fost relevante pentru activitatea instituţiei, conducând la declanşarea unor studii/analize", precizează autoritatea de concurenţă.

Consiliul Concurenţei a avut calitatea procesuală în 225 dosare privind concurenţa. 90% este procentul hotărârilor Curţii de Apel Bucureşti, favorabile autorităţii de concurenţă. 80% este procentul hotărârilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie favorabile Consiliului Concurenţei;

Anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut 82% din valoarea totală a amenzilor contestate.

În ceea ce priveşte ajutorul de stat, Consiliul Concurenţei a analizat 129 acte normative sub aspectul incidenţei cu reglementările din domeniul ajutorului de stat.

De asemenea, a emis aviz din punct de vedere al conformităţii cu reglementările europene în domeniu pentru de măsuri de ajutor de stat şi de minimis, ce implică fonduri europene şi naţionale în valoare totală de 58,16 miliarde lei.

Au fost finalizate 22 de măsuri de sprijin care au ajutat economia să funcţioneze în condiţii dificile: programele orizontale IMM Invest, schema de împrumuturi şi garanţii pentru companii mari, granturi din fonduri europene pentru IMM, IMM Factor, ajutor pentru companiile din domeniul aeronautic Tarom, BlueAir, aeroporturi, dar şi pentru cele din domeniul energetic - Complexul Energetic Oltenia, schema pentru producerea de energie termică din surse regenerabile etc.

În 2020, Consiliul Concurenţei a elaborat 357 de avize, opinii şi puncte de vedere în ceea ce priveşte ajutorul de stat şi concurenţa, potrvit news.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb