Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Albalact de către grupul Lactalis

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iulie 2016

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Albalact de către grupul Lactalis

Lactalis intenţionează să iniţieze o ofertă publică de preluare voluntară având drept obiect 100% din acţiunile deţinute de acţionarii Albalact

Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunea de concentrare economică realizată prin preluarea SC Albalact SA, SC Rarăul SA şi SC Albalact Logistic SRL de către BSA International, potrivit unui comunicat de presă.

BSA International este deţinută de către BSA, companie franceză care este societatea mamă a Grupului Lactalis. Grupul Lactalis comercializează în Romania atât produse lactate fabricate local de companiile Dorna Lactate şi Dorna, cât şi produse lactate fabricate în străinătate şi importate pe teritoriul Romaniei.

SC Albalact SA are ca obiect principal de activitate fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, iar SC Rarăul SA este o filială a Albalact. Societatea Albalact Logistic SRL este, de asemenea, o filială a Albalact care desfăşoară transporturi rutiere de mărfuri.

Consiliul Concurenţei susţine că, în cadrul operaţiunii de concentrare economică, au fost analizate piaţa colectării laptelui crud, piaţa producţiei şi comercializării laptelui proaspăt pentru consum, piaţa producţiei şi comercializării laptelui pentru consum UHT, piaţa producţiei şi comercializării untului, piaţa producţiei şi comercializării smântânii, piaţa producţiei şi comercializării produselor acidofile, piaţa producţiei şi comercializării brânzeturilor şi piaţa produselor lactate pentru programul şcolar "Cornul şi Laptele".

Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice. Ca urmare a analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante.

Profitul net obţinut de grupul de companii Albalact în 2015 se ridică la 12.625.705 lei, mai mare decât profitul net înregistrat în anul 2014, reiese din raportarile financiare IFRS consolidate, citate într-un comunicat de presă. Situaţiile financiare arată că veniturile nete ale grupului Albalact au crescut anul trecut cu 8,9%, de la 408.127.648 lei în 2014, la 444.019.761 lei în 2015.

Portofoliul Albalact cuprinde produse noi precum lapte proaspăt în ambalaj carton Tetra Top la 1 litru şi băuturi fermentate tradiţionale (sana, lapte bătut, chefir) în ambalaj pet de 330 gr si 900 gr. De asemenea, gama de unt Albalact a fost îmbogăţită cu sortimente noi. Un proiect important pe care Albalact l-a implementat tot în 2015 este extinderea portofoliului de iaurturi.

În 27 ianuarie 2016, acţionarii majoritari care deţin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact au încheiat un contract cu Lactalis pentru dobândirea de către Lactalis a tuturor acţiunilor deţinute de acţionarii vânzători.

Lactalis intenţionează să iniţieze o ofertă publică de preluare voluntară având drept obiect 100% din acţiunile deţinute de acţionarii Albalact, primind angajamente ferme din partea acţionarilor vânzători de a subscrie toate acţiunile pe care le deţin în oferta de preluare.

În comunicatul transmis BVB se arată: "În data de 27 ianuarie 2016, conducerea Albalact S.A.(...) a fost informată de către următorii acţionari ai săi: Raul Ciurtin, Lorena Beatrice Ciurtin, Crisware Holdings Limited, Croniar Holdings Limited şi RC2 (Cyprus) Limited (Acţionarii Vânzători) cu privire la următoarele: Lactalis a încheiat un contract cu Acţionarii Vânzători care deţin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact - unul dintre liderii pieţei de lactate din România -, având drept obiect dobândirea tuturor acţiunilor deţinute de Acţionarii Vânzători".

Acţionarii menţionaţi s-au angajat să vândă participaţiile lor, însumând 70,3%, într-o ofertă de preluare care urmează să fie iniţiată de Lactalis pentru preluarea a 100% din Albalact.

"Exclusiv în scop exemplificativ şi în baza unei datorii nete ajustate de 118,2 milioane lei la data de 30 septembrie 2015, din formula de calcul stabilită pentru perfectarea tranzacţiei ar reieşi un preţ per acţiune de 0,4543 lei", conform companiei, care precizează: "Preţul exemplificativ de 0,4543 lei per acţiune include o primă de aproximativ 37% la preţul de închidere de tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti la data de 27 ianuarie 2016. Acest calcul se bazează pe date financiare istorice ale Albalact şi nimeni nu îşi poate întemeia în nici un fel decizia de a investi sau orice altă decizie în legătură cu acţiunile Albalact pe un astfel de calcul".

Albalact era cea mai mare societate cu capital majoritar local în industria laptelui. În prezent, Raul Ciurtin şi soţia lui deţin 41% din acţiuni, prin două firme din Cipru.

Albalact deţine 99,01% din acţiunile Rarăul Câmpulung Moldovenesc şi 100% din firma de logistică Albalact Logistic SRL, având peste 1.000 angajaţi în toate cele trei entităţi.

Albalact comercializează produse proaspete, pasteurizate şi UHT sub brandurile Zuzu, Fulga, Rarăul, Albalact şi Poiana Florilor.

Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui, deţinând branduri precum President şi Parmalat. Grupul are 75.000 de angajaţi şi peste 200 de fabrici, în 43 de ţări, raportând anul trecut o cifră de afaceri de 17 miliarde euro.

În România, grupul a cumpărat, în 2008, brandul LaDorna, de la omul de afaceri Jean Valvis, pentru o sumă de circa 80-90 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb