Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea petrochimiei de la Arpechim de către combinatul Oltchim

F.A
Companii / 27 ianuarie 2010

Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunea de concentrare economică realizată de combinatul chimic Oltchim din Râmnicu-Vâlcea, prin dobândirea controlului unic asupra activelor aferente activităţii de petrochimie, deţinute anterior de producătorul de ţiţei şi gaze Petrom, informează NewsIn.

Activele achiziţionate se află pe platforma industrială Arpechim, unde sunt situate şi activele aferente activităţii de rafinare, care rămân la Petrom.

"Autoritatea de concurenţă a analizat compatibilitatea operaţiunii notificate cu un mediu concurenţial normal şi a ajuns la concluzia că această operaţiune nu are ca efect restrângerea semnificativă, înlăturarea sau denaturarea concurenţei", se arată în comunicatul autorităţii de concurenţă.

Începând cu luna noiembrie 2008, activitatea de producţie ce se desfăşura în activele achiziţionate de Oltchim a fost oprită. Instalaţiile au intrat în conservare, urmând ca activitatea de producţie să fie reluată dupa preluarea acestora de la Petrom.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat astăzi că autoritatea de concurenţă a avizat pe 25 ianuarie, preluarea petrochimiei de la Arpechim de către combinatul chimic Oltchim şi că nu au fost probleme de concurenţă în acest caz.

Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a finalizat la 18 decembrie 2009 negocierile cu producătorul de ţiţei şi gaze Petrom, căruia îi va achita 13 milioane euro pentru transferul activităţilor petrochimice din cadrul Arpechim, iar datoriile istorice de 112,4 milioane lei vor fi reeşalonate în trei ani.

Tranzacţia cu Oltchim include ca şi componente principale faptul că Petrom va transfera activele fixe aferente activităţii de petrochimie. Aceste active fixe includ instalaţia de piroliză, extracţia de aromatice, polietilena de joasă densitate si polietilena de înaltă densitate şi o serie de rezervoare, precum şi terenul aferent cu o suprafaţă de circa 150 de hectare. Unitatea de extracţie aromatice are o capacitate de 50.000 de tone pe an, iar instalaţia de piroliză poate produce până la 200.000 de tone de etilenă şi 95.000 de tone de propilenă pe an.

De asemenea, pentru activele fixe, stocurile de hidrocarburi şi celelalte active circulante aferente activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim, precum şi pentru investiţiile efectuate de Petrom, Oltchim va achita circa 13 milioane euro (inclusiv taxe şi accize).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb