Consiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile la cele zece bănci care participă la calculul ROBOR

E.O.
Bănci-Asigurări / 3 noiembrie 2022

Consiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile la cele zece bănci care participă la calculul ROBOR

Consiliul Concurenţei: "Efectuarea investigaţiei nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia băncilor" Bogdan Chiriţoiu: "În cazul în care vor fi identificate nereguli, băncile în cauză vor fi sancţionate ca oricare alt agent economic"

Consiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile inopinate efectuate la cele zece bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR, conform unui comunicat al instituţiei. Acesta arată că "inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele zece bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de «fixing» (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID). Astfel, investigaţia vizează activitatea băncilor pe piaţa monetară interbancară desfăşurată în cadrul procedurii de fixing, precum şi cea desfăşurată în intervalul de 15 minute după efectuarea «fixingului», respectiv atragerea şi plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBOR/ROBID la nivel naţional. Potenţiala practică anticoncurenţială afectează întreg teritoriul României, indicele ROBOR stabilit de cele zece bănci fiind o componentă a preţului (rata dobânzii) pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice înaintea datei de 2 mai 2019 şi a creditelor în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice. (...) Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor inopinate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice".

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate, mai precizează sursa citată. Aceasta subliniază că efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

ROBOR este rata de referinţă a pieţei monetare interbancare pentru depozitele plasate între cele zece instituţii de credit relevante din punctul de vedere al activităţii pe piaţa monetară interbancară din România, selectate pe baza unor criterii de performanţă stabilite de Banca Naţională a României (BNR). ROBID este rata de referinţă a pieţei monetare interbancare pentru depozitele atrase de către bănci de la alte bănci participante la tranzacţiile de pe această piaţă. ROBID se determină în cadrul aceleiaşi proceduri de fixing, împreună cu ROBOR, evidenţiază Consiliul Concurenţei.

Ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a menţionat că analiza autorităţii la cele zece bănci nu vizează doar ROBOR, ci şi alte aspecte, însă focusul este pe acest indice. De asenenea, va fi investigat şi modul de calcul al IRCC. "Diferenţa dintre ROBOR şi la IRCC este că la ROBOR vorbim despre disponibilitatea de a face tranzacţii şi la IRCC despre tranzactii efective. Evident că ne uitam la tot ansamblul", a precizat Bogdan Chiriţoiu. Şeful Autorităţii din domeniul Concurenţei a a afirmat că, în cazul în care vor fi identificate nereguli, băncile în cauză vor fi sancţionate ca oricare alt agent economic.

Cu privire la perioada în care va fi derulată ancheta, domnia sa a declarat: "De obicei analizele noastre durează în medie doi ani; nu mă aştept ca aceasta să fie mai scurtă, pentru că este vorba despre o investigaţie complicată".

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Lăsați vrăjeala. ASTA ESTE TAXĂ PE CĂMĂTĂRIE.

    După ce-i lași să stabilească singuri dobânda, le aplici sancțiuni. Ăsta este caz pentru copii de clasa a VI-a.  

    Ca o glumă, pe final, dacă eram un erou Marvel, acum ardeați ca șobolanii.

    O seară bună! 

    1. E aceeași vrăjeală ca și cu supraimpozitarea corporațiilor din energie

      Ăia fixează preturile la cer, iau pielea de pe oameni, apoi vine statul, ca o panseluța, și le pune o taxa suplimentară pe profiturile uriașe.l încasate. Aducă în și ia partea din cămătărie  

    mai simplu se apela la SRI unde sunt arhivate toate discutiile telefonice si cibernetice.

    toate bancile sunt monitorizate de “stat”. 

    vedeti arhivele “secrete”. 

    s c cret 

    Dupa ce oamenii au fost jecmaniti CC prin vesnicul Chiritoiu se preface ca are activitate. Oamenii raman cu paguba.O amenda simbolica si gata el si-a facut treaba. Voi sunteti cei jecmaniti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb