Consiliul Concurenţei, reprezentat de Aurelio La Torre, consilier de pre-aderare, a dat publicităţii "Strategia pentru promovarea concurenţei în domeniul achiziţiilor publice". Domnia sa a enumerat o serie de probleme în sistemul achiziţiilor publice reglementat în ţara noastră şi care constituie o sursă de corupţie. Cele mai importante dintre acestea se referă la eludarea regimului competiţional pe care îl presupune licitaţia, prin acordarea directă a unui contract, redactarea imprecisă a caietului de sarcini pentru a favoriza un anumit ofertant, discriminarea între potenţialii ofertanţi, termene limită foarte scurte sau lipsa de comunicare şi transparenţă a licitaţiei. Aurelio La Torre a amintit şi de aspecte cum ar fi actele de corupţie care elimină concurenţa şi "big rigging", respectiv acţiunea ilegală şi concertată între întreprinderi, cu scopul de a influenţa rezultatul procedurii de vînzare sau cumpărare.
Pentru a corecta aceste probleme, Consiliul Concurenţei va acţiona pe două căi. Prima dintre ele constă în analiza legislaţiei actuale în vederea alinierii acesteia la principiile concurenţei şi transparenţei. A doua cale de acţiune se referă la formularea de recomandări de modificare a legislaţiei ce vor fi înaintate guvernului. Aceste recomandări au ca scop evitarea atribuirii de contracte în mod direct, asigurarea transparenţei procedurilor şi descurajarea încălcării regulilor de concurenţă. Totodată, Strategia prevede modalităţi mai eficiente de realizare a controlului judiciar privind achiziţiile publice, precum şi creare unui sistem de sancţiuni cu caracter de prevenţie.
• Strategia va fi susţinută de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice
În acelaşi context, Aurelio La Torre a anunţat că Strategia va beneficia de un suport important din partea nou-înfiinţatei Agenţii Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP) care va deveni operaţională începînd cu luna octombrie a acestui an. Agenţia va dispune de 150 de salariaţi proveniţi prin transfer în interes de serviciu de la Ministerul Finanţelor şi cel al Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. Agenţia guvernamentală "...va avea o sarcină extrem de importantă, mai ales ca România trebuie să fie atentă în aşa fel încît să nu fie activate clauzele de salvgardare, care vizează tocmai achiziţiile publice şi ajutorul de stat.", a mai declarat consilierul de pre aderare.