Consiliul Concurenţei va finaliza în acest an o amplă investigaţie privind posibile licitaţii trucate la care au participat firmele Egger România şi Holzindustrie Schweighofer, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă organizată la Suceava, directorul general al instituţiei, Daniela Bădilă.
"Urmează să se finalizeze anul acesta. Vorbim de zeci de licitaţii posibil a fi trucate de principalele companii din domeniu (...) Vorbim de o posibilă trucare de licitaţie, fie de modul cum se rotesc la licitaţii şi această rotire are impact în preţ. Vorbim şi de o posibilă sesizare a organelor penale asupra unor documente pe care noi le-am găsit în cazul respectiv (...) Ne-am desfăşurat inspecţia în toate întreprinderile în acelaşi timp şi a fost cea mai amplă inspecţie forensic. Practic, am copiat o groază de calculatoare cu tot ce s-a găsit în ele şi acum suntem în etapa în care procesăm informaţiile'', a spus Bădilă, precizând că investigaţia a început în urmă cu doi ani, potrivit Agerpres.
Totodată, Bădilă a arătat că nu a surprins-o faptul că Holzindustrie Schweighofer a anunţat vânzarea terenurilor forestiere pe care le achiziţionase. "Nu ne-a mirat. Suntem însă foarte atenţi, având în vedere că noi, în momentul în care finalizăm investigaţia, dacă ea se va solda cu amendă, să avem şi asupra cărei cifre de afaceri să aplicăm amenda", a explicat Bădilă.
La rândul său, consilierul de concurenţă Laszlo Gyerko a spus că în ceea ce priveşte firmele Egger România şi Holzindustrie Schweighofer se investighează posibile înţelegeri anticoncurenţiale: "La Egger România şi Holzindustrie Schweighofer discutăm de înţelegere anticoncurenţială. Majoritatea investigaţiilor declanşate se referă la înţelegeri de preţ. Al doilea domeniu este împărţirea pieţei sau împărţirea anumitor regiuni între companii din acest segment".
Acum două zile, Bloomberg a anunţat că grupul austriac Schweighofer vinde pădurile pe care le are în România către investitorul suedez Greengold Asset Management AB/KB. Oficialii Schweighofer au făcut precizări că este vorba de societatea Cascade Empire şi Ocolul Silvic Cascade Empire, care împreună de in 14.283 hectare de pădure în nordul României.
Asociaţia pentru Certificare Forestieră (Forest Stewardship Council - FSC) a retras definitiv certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, compania fiind acuzată că a prelucrat lemn provenit din exploatări ilegale.
Hotnews scrie că Greengold este deja prezent în România, deţinând în prezent circa 18.000 hectare de pădure. În 2015, Greengold a vândut către Ikea 33.600 de hectare. RISE Project a anunţat, în luna ianuarie 2015, că universitatea Harvard a cedat, după un scandal imens de corupţie, o parte pădurile deţinute în România către grupul suedez Greengold, condus de către parteneri şi angajaţi de la Bucureşti ai diviziei de investiţii a universităţii americane. Grupul a fost înfiinţat de un suedez de origine română, Sorin Chiorescu, acesta fiind în prezent preşedintele Greengold.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2018, 07:03)
Procesând poate constatați ca e pășune în loc de pădure la fata locului.