Consiliul Concurenţei investighează piaţa medicamentelor oncologice

G.F.
Companii / 7 decembrie 2017

Consiliul Concurenţei investighează piaţa medicamentelor oncologice

Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii privind un posibil abuz de pozitie dominantă al companiei Roche Romania SRL pe piaţa anumitor produse oncologice din România, potrivit unui comunicat, remis Redacţiei.

Compania Roche activează în domeniul comercializării produselor farmaceutice, portofoliul Roche cuprinzând medicamente inovative de înaltă tehnologie, ce se adresează unor arii terapeutice unde există nevoi deosebite, cum ar fi oncologia.

Una dintre investigaţi vizează un posibil comportament anticoncurenţial ce constă în practicarea de către Roche România SRL, în relaţie cu un distribuitor al său, a unor preţuri cu ridicata mai mari decât preţurile oferite de către Roche România SRL în contextul unor proceduri de licitaţie privind aprovizionarea cu medicamente a spitalelor.

Cea de a doua investigaţie se referă la acte şi fapte ale Roche Romania SRL care au ca posibil efect excluderea de pe piaţă a variantei generice (mai ieftine) a unui medicamentului inovativ Tarceva. Tarceva este un medicament produs de Roche, care conţine substanţa activă Erlotinibum şi este utilizat în tratamentul cancerului. Tarceva este inclus în Lista medicamentelor decontate.

Medicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet când este lansat pe piaţă.

Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca şi medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

În urma anchetei sectoriale pe piaţa farmaceutică, finalizată în acest an, Consiliul Concurenţei a constatat că medicamentelele generice, deşi mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reuşesc să acapareze o cotă de piaţă semnificativă.

În cadrul studiului, Autoritatea de concurenţă a analizat activităţile de marketing şi promovare realizate în conexiune cu vânzarea de medicamente şi a constatat o posibilă corelare între activităţile de marketing realizate de companiile de medicamente inovative şi gradul redus de penetrare al medicamentelor generice. Astfel, deşi prescrierea medicamentelor se realizează pe substanţă activă şi, doar în situaţii excepţionale, justificate, pe denumire comercială, 57% dintre pacienţi solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandărilor medicului, recomandări venite ca urmare a promovărilor intense realizate de producătorii de medicamente inovative.

În cadrul investigaţiilor s-au efectuat inspecţii inopinate la sediul companiei Roche Romania SRL, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practice anticoncurenţiale analizate. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb