CONSILIUL CONCURENŢEI LOVEŞTE DIN NOU Piaţa asigurărilor, amendată cu 53 milioane euro

TEONA TOMOIAGĂ, VLAD DOBREA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 decembrie 2018

Piaţa asigurărilor, amendată cu 53 milioane euro

Nouă societăţi de asigurare şi UNSAR, sancţionate pentru practici neconcurenţionale

Nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Româ-nia (UNSAR) au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu amenzi totale în valoare de 246.739.195,6 lei (circa 53 milioane euro), pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei, prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA), au transmis reprezentanţii instituţiei.

Conform acestora, cea mai mare sancţiune a fost aplicată companiilor Allianz - Ţiriac Asigurări (43,44 milioane de lei), Omniasig Vienna Insurance Group SA (40,53 milioane de lei) şi Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA (36,97 milioane de lei). Celelalte sanc-ţiuni sunt: Groupama Asigurări SA (35,38 milioane de lei), Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA (22,04 milioane de lei), Carpatica Asig SA (26,86 milioane de lei), Generali România Asigurare Reasigurare SA (21,45 milioane de lei), Uniqa Asigurări SA (13,57 milioane de lei), Euroins România Asigurare-Reasigurare SA (6,35 milioane de lei) şi UNSAR (160.436 lei).

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat: "Asociaţiile au un rol important şi este legitim ca membrii acestora să se întâlnească şi să discute pe diverse teme, însă nu trebuie să ajungă la schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, cum sunt cele referitoare la preţuri actuale sau viitoare. Aceste schimburi de informaţii sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurenţilor şi favorizează coordonarea comportamentului pe piaţă, eliminând concurenţa. Pe o piaţă concurenţială, companiile trebuie să se întreacă pentru a furniza servicii de calitate în condiţii avantajoase, fiecare stabilindu-şi în mod independent politica de tarife în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii".

În cadrul investigaţiei, Euroins a recunoscut în integralitate fapta anticoncurenţială şi a furnizat, în cadrul procedurii de clemenţă, o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea acesteia şi, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii.

În cazul societăţilor Astra şi Carpatica, Consiliul Concurenţei a luat în considerare o perioadă mai redusă de încălcare a legii, respectiv până la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a retras autorizaţia de funcţionare.

Preşedintele Consiliului a mai precizat: "Piaţa asigurărilor obligatorii auto a trecut prin împrejurări excepţionale, de criză, dar între timp a fost implementat noul pachet legislativ şi au fost eliminate, în mare parte, dis-funcţionalităţile care au condus, în anii anteriori, la creşteri accentuate ale preţurilor. Faptul că s-au înregis-trat progrese în funcţionarea pieţei asigurărilor, nu înseamnă că nu mai sunt necesare unele ajustări. Vom colabora cu ASF şi Guvernul pentru a identifica măsurile ce se impun pentru armonizarea legislaţiei cu reglementările europene, respectiv consolidarea pieţei pentru a nu conduce la creşterea preţului RCA".

Autoritatea de concurenţă a făcut o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea funcţionării pieţei şi care, în mare parte, au fost preluate în legislaţia primară şi secundară. Printre acestea se numără introducerea posibilităţii de compensare directă, luarea în calcul a clasei bonus/malus a istoricului şoferului, nu doar a combinaţiei unice şofer-vehicul, utilizarea tehnologiilor de tip telematics în determinarea primei RCA, asigurarea accesului la cazierul de conducător auto şi declararea la emiterea poliţei a tuturor şoferilor uzuali ai vehiculului (în vederea evaluării mai precise a riscului de daună).

Consiliul Concurenţei recomandă ca poliţele RCA să se poată încheia pentru 6 sau 12 luni, pentru persoane fizice, şi pentru o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, pentru persoanele juridice. Practic, autoritatea propune să nu se mai încheie poliţe RCA pentru o lună deoarece sunt destul de multe maşini în circulaţie, care nu au RCA valabil deoarece proprietarii au încheiat poliţa pentru o perioadă foarte scurtă - o lună - iar apoi au uitat să o reînnoiască.

De asemenea, autoritatea română de concurenţă lansează ideea introducerii unei prevederi cu privire la elaborarea de către ASF, împreună cu societăţile de asigurare şi unităţile de reparaţii auto reprezentative, sau cu organizaţiile profesionale ale acestora, a unui cod de conduită aplicabil în relaţia dintre societăţile de asigurare şi unităţile de reparaţii auto, în vederea evitării prejudiciilor aduse consumatorilor.

Cristian Roşu, ASF: "Piaţa asigurărilor este stabilă şi sigură"

Piaţa asigurărilor este stabilă şi sigură, apreciază Cristian Roşu, vicepreşedintele pe asigurări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a anunţat, ieri, că a luat act de sancţiunile aplicate de Consiliul Concurenţei în piaţa asigurărilor. Potrivit unui comunicat de presă, urmare a promovării unei noi legislaţii care guvernează piaţa asigurărilor, ulterior perioadei de referinţă luate în considerare de Consiliul Concurenţei în amendarea entităţilor din piaţă, au fost introduse o serie de mecanisme noi, care au contribuit la stabilizarea şi bunul mers al pieţei RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară va continua să analizeze necesitatea modificării cadrului legislativ aplicabil pentru a se asigura că acesta răspunde nevoilor sectorului de asigurări şi a consumatorilor de produse de asigurare.

Din datele şi analizele ASF, toate societăţile de asigurare care deţin la această dată autorizaţie de funcţionare, supuse sancţiunilor Consiliului Concurenţei, au valori ale ratelor de solvabilitate (SCR) cu mult peste valorile minime necesare.

De asemenea, în cazul acestor asigurători, cerinţa minimă de capital (MCR) este îndeplinită, fiind de aproa-pe patru ori peste limita minimă impusă de lege.

La 30.09.2018, în întreaga piaţă, nivelul ratei de acoperire a SCR a fost de 1,73, iar cel al MCR a fost de 3,99, ambele raportate la o cerinţă minimă de 1, subliniază comunicatul citat.

Valoarea excedentului fondurilor proprii eligibile să acopere SCR era de 2,1 miliarde lei, iar valoare excedentului fondurilor proprii eligibile să acopere MCR era de 3,5 miliarde lei.

Conform reprezentanţilor Autorităţii, ASF va urmări în continuare atât evoluţia ratelor de prudenţialitate, cât şi adecvarea capitalurilor, astfel încât să fie asigurată protecţia consumatorilor şi stabilitatea pieţei.

UNSAR: "Considerăm conduita noastră pe deplin conformă cu normele de concurenţă"

Reprezentanţii UNSAR ne-au spus că aşteaptă comunicarea motivării Consiliului Concurenţei, pentru a stabili paşii următori. UNSAR consideră că, prin activitatea desfăşurată pentru a-şi atinge scopul pentru care a fost înfiinţată, nu a participat la săvârşirea unei fapte anticoncurenţiale. UNSAR îşi reiterează angajamentul pe termen lung de consolidare a colaborării cu toate autorităţile statului în vederea dezvoltării sectorului de asigurări din România şi în beneficiul consumatorilor de asigurări, după cum se arată într-un comunicat de presă arătat presei.

Reprezentanţii UNSAR subliniază: "În contextul recentei investigaţii a Consiliului Concurenţei, dorim să trans-mitem că am luat act de decizia acestei autorităţi şi că ne menţinem dreptul de a o contesta în instanţă, considerând conduita noastră pe deplin conformă cu normele de concurenţă. În acest context, subliniem că suntem o organizaţie cu o experienţă de aproape 25 de ani în domeniul asigurărilor şi că rămânem conectaţi la evoluţiile rapide ale societăţii în care activăm, având în centrul acţiunilor noastre consumatorul şi industria, deopotrivă".

Uniqa Asigurări va contesta decizia Consiliului Concurenţei

Uniqa Asigurări va contesta decizia Consiliului Concurenţei, prin care compania este sancţionată cu 2,9 milioane de euro, considerând nefondate acuzaţiile, a anunţat, ieri, compania de asigurări, precizând: "Uniqa Asigurări a luat la cunoştinţă informaţiile cuprinse în raportul transmis de către Consiliul Concurenţei, ca rezultat al investigaţiei privind creşterea preţurilor RCA în perioada 2012 - 2016, precum şi despre decizia autorităţii, prin care compania noastră este sancţionată cu 2,9 milioa-ne euro. Subliniem faptul că prin activităţile întreprinse, compania a acţionat numai în conformitate cu condiţiile legii precum şi în conformitate cu interesele clienţilor săi, iar Uniqa Asigurări va contesta decizia, considerând acuzaţiile ca fiind nefondate".

În ceea ce priveşte segmentul RCA, societatea s-a axat pe diferenţierea acestui produs în termeni de calitate, Uniqa Asigurări având unul dintre cele mai scurte termene de plată a daunelor şi cea mai mare rată de onorare a acestora în termenul legal, se precizează în documentul citat.

Franz Weiler, CEO Uniqa Asigurări, a precizat: "De-a lungul celor aproximativ 10 ani de activitate pe piaţa din România, Uniqa Asigurări a investit constant în metode de optimizare a produselor şi serviciilor. De altfel, întreaga noastră activitate se desfăşoară conform legislaţiei în vigoare şi în spiritul transparenţei totale, promovând atât pe plan intern, cât şi extern onestitatea, moralitatea şi atitudinea deschisă şi proactivă. În acest sens, Uniqa Insurance Group şi Uniqa Asigurări au derulat proiecte interne de combatere a fraudelor şi de promovare a bunelor practici în rândul angajaţilor, fiind un partener de încredere al clienţilor săi".

Reacţia Allianz-Ţiriac privind decizia Consiliului Concurenţei

Conducerea Allianz-Ţiriac a primit cu indignare concluziile raportului de investigaţie al Consiliului Concurenţei în care se pune la îndoială caracterul independent al deciziilor legate de calcularea tarifelor RCA practicate de către Allianz-Ţiriac.

Prin decizia Consiliului Concurenţei, Allianz-Ţiriac va primi cea mai mare amendă în valoare absolută, în ciuda faptului că, de-a lungul timpului a manifestat un comportament comercial rezervat în ceea ce priveşte segmentul RCA, păstrându-şi o cotă de piaţă în medie de 8%, asigurarea RCA fiind singurul produs neprofitabil din portofoliu, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Deşi procentul amenzii, de 3,6%, este cel mai mic, Allianz-Ţiriac va fi sancţionată şi pentru faptul că a dezvoltat cea mai mare cifră de afaceri, în condiţiile în care ponderea RCA este de circa 20%.

"Credem în beneficiile unei concureţe corecte. Vom solicita în instanţă, cu argumente juridice şi economice, constatarea inexistenţei unor practici neconcurenţiale în sarcina Allianz-Ţiriac." Virgil Şoncutean, Directorului General al Allianz-Ţiriac.

Compania anunţă că a practicat o politică de tarifare fundamentată pe principii actuariale general acceptate şi în linie cu strategia comercială a companiei, beneficiind de know-how-ul international şi de expertiza locală necesară în calcularea corectă a tarifelor sale.

De-a lungul timpului, Allianz-Ţiriac a majorat sau scăzut tarifele RCA, întemeindu-se în toate cazurile pe argumente economice obiective, modificările de tarife fiind evaluate de ASF şi publicate în conformitate cu toate prevederile legale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb