Consiliul Concurenţei împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară ar fi putut să prevină din timp scandalurile City Insurance şi Euroins, dacă şi-ar fi îndeplinit corect atribuţiile, au afirmat, ieri, membrii Comisiei Economie, Industrii şi Servicii din Senat, care au continuat audierile dispuse după declararea de către ASF a insolvenţei companiei Euroins. În faţa Comisiei senatoriale, ieri a oferit explicaţii despre cazul Euroins preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
"Am solicitat prezenţa domnului Bogdan Chiriţoiu, deoarece preşedintele ASF ne-a informat că a sesizat Consiliul Concurenţei în 20 octombrie 2020 referitor la folosirea în mod abuziv a unei poziţii dominante de o firmă în piaţa de asigurări din ţara noastră. I-am solicitat preşedintelui ASF corespondenţa purtată cu Consiliul Concurenţei şi am primit documentul din 20 octombrie 2020 referitor la City Insurance care ajunsese la 43% cotă RCA, iar Euroins avea 34%. Preţurile practicate de cele două companii erau de dumping, cu mult sub jumătatea competitorilor. Era evident că foloseau acel preţ ca să aibă cota de piaţă mult mai mare. Cred că obligaţia Consiliului Concurenţei era să vegheze că piaţa e corectă şi nu are preţuri de dumping.
Era limpede că ne îndreptăm spre o schemă Ponzi, pentru că cele două companii nu plăteau daune. La adresa primită, Consiliul Concurenţei le-a răspund celor de la ASF în noiembrie 2020 solicitând elemente suplimentare, deşi concentrarea de piaţă era evidentă. Mai mult, în decembrie 2020, cota de piaţă a crescut cu încă 11% la Euroins. În 9 septembrie 2021, Consiliul Concurenţei certa ASF că a stabilit reguli diferite pe piaţa asigurărilor, reguli care ar defavoriza City Insurance şi l-a ameninţat pe Nicu Marcu, preşedintele ASF, cu sancţiunea amenzii în cazul în care nu va răspunde solicitărilor Consiliului, deşi tocmai Autoritatea semnalase concentrarea şi preţul de dumping", a afirmat senatorul Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, Industrii şi Servicii.
Referitor la aspectele de mai sus, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că legislaţia în vigoare stipulează că atunci când instituţia respectivă este sesizată cu o problemă existentă în piaţă solicită mai multe informaţii şi a arătat că nu a deschis nicio acţiune împotriva preşedintelui ASF.
"Noi nu facem reglementări de preţ. Ce putea să facă Consiliul Concurenţei în situaţia descrisă? Nimic. Nu cade în competenţa Consiliului. Poate să facă doar ASF. Noi putem interveni doar când cineva cu o cotă mare din piaţă vine cu preţ mare şi jupoaie clientul. Când vine cu preţ mic, nu putem interveni. Cota de piaţă nu e ilegală. Orange are de exemplu 45%. (...) Zona de asigurări şi de RCA e una cu activitate problematică, unde a trebuit să ajungem la două rânduri de sancţiuni. Sunt două-trei companii care au primit două amenzi mari de milioane euro. Am sancţionat schimbul de informaţii, coordonări ale comportamentelor care au dus la preţuri mai mari la consumatori. Am făcut un studiu pe asigurări, iar recomandările noastre s-au regăsit în ordonanţa de urgenţă din 2016. Toate recomandările merg pe ideea de a reduce costurile şi implicit preţurile. Dacă nu reuşim să găsim mecanisme care să reducă numărul de accidente şi valoarea despăgubirilor, preţurile RCA nu au cum să nu crească. Într-adevăr, avem o nouă criză pe piaţa de asigurări, dar această criză reprezintă şi o oportunitate de a regla piaţa. Avem o relaţie cu ASF, care a fost creată ca firmele de asigurări să nu îşi ia riscuri pe care nu le pot duce. Noi suntem complementari cu ASF, nu avem pârghiile lor de acţiune. În decembrie 2022 aproape toate companiile din piaţa RCA au fost sancţionate de Consiliul Concurenţei. Am aplicat amenzi companiilor de asigurări pentru că au crescut nejustificat preţurile, dar la o companie care ţine preţurile jos şi se falimentează pe ea, nu putem acţiona. La fel, dacă e o fraudă. Nu putem acţiona, nu pentru asta am fost creaţi", a declarat Bogdan Chiriţoiu.
• Daniel Zamfir către Bogdan Chiriţoiu: "Dacă spuneţi că nu aveţi ce să faceţi la o gaură de un miliard euro, daţi-vă demisia!"
Explicaţiile preşedintelui Consiliului Concurenţei nu l-au mulţumit pe senatorul Daniel Zamfir, mai ales că Bogdan Chiriţoiu a afirmat că anumite lucruri despre Euroins le-a aflat din mass-media. De aceea, preşedintele Comisiei Economice, Industrii şi Servicii i-a solicitat demisia lui Bogdan Chiriţoiu:
La City banii plecaţi în paradisuri fiscale se ridică la valoare de 500 milioane euro, la Euroins la fel; deci vorbim despre o pagubă de un miliard euro. Dacă există contract de reasigurare ar trebui ca gaură respectivă să fie plătită de cine s-a angajat să o plătească, respectiv reasigurătorul. Degeaba îmi spuneţi că le-aţi dat amendă, că ăia de la City sunt în Insulele Cayman. Cine plăteşte amenzile? (...) Este evident că nu avem o piaţă corectă. Consiliul Concurenţei a trăit episodul Carpatica-Astra şi să îl repete după şapte ani, eu nu accept. (...) Afacerea nu este nici a lui Euroins şi nici a lui City. Ei au făcut ce au dorit pentru că nu doar preţurile de dumping nu se justificau în piaţă, dar nu plăteau daune. ASF v-a scris că din 10 daune companiile respective plăteau doar una. De aceea au venit cu aceste preţuri. Dacă spuneţi că nu aveţi ce să faceţi la o gaură de un miliard euro, daţi-vă demisia. După falimentele Carpatica şi Astra unde nu aţi intervenit, acum spuneţi că nu aveţi ce să faceţi la City şi Euroins. Dacă nu puteţi, atunci lăsaţi-ne şi la revedere", a spus Daniel Zamfir.
În replică, Bogdan Chiriţoiu a arătat: "Nu trebuie să căutăm vinovaţi, ci să învăţăm din aceste lucruri. Cred că propunerile pe care le-am făcut de mult timp ar regla funcţionarea pieţei. Avem un proiect de act normativ care e analizat de ASF, de peste un an. Sunt convins că la City a fost fraudă, dar nu ne ocupăm de fraude. Noi ne ocupăm doar dacă cresc preţurile din cauza poziţiei dominante. Nu avem pârghie în legea Consiliului Concurenţei să aacţionăm împotriva unei companii care vine cu preţuri mici. Am cerut ASF să vină cu o limitare a cotei de piaţă şi noi le-am fi avizat-o pentru a se stabili prin lege o cotă maximă de piaţă in asigurări. (...) Nu e căderea şi intenţia mea să critic activitatea ASF. Au avut probleme, dar la unele nu am avut pârghiile legale. ASF şi-a folosit pârghiile când nu s-au plătit daunele şi când a constatat insolvabilitatea companiilor respective".
Dialogul tensionat dintre cei doi a fost temperat de ceilalţi membri ai Comisiei Economice, Industrii şi Servicii, care au arătat că atât ASF cât şi Consiliul Concurenţei ar fi putut să facă mai mult pentru a preveni ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani la City Insurance şi Euroins.
"Din păcate, Consiliul Concurenţei, văzând că preţurile erau mici nu a acţionat, pentru că nu avea competenţă. Personal cred că ASF este de vină. Important este ce avem noi de făcut. Transmiteţi proiectul legislativ în Senat, dacă ASF încă analizează de peste un an, şi va trece de noi în maximum o lună", a spus senatorul liberal George Scarlat.
Senatorul Lorand Antal, UDMR, a afirmat: "Cele 2 instituţii pasează vină de la una la cealaltă. Asistăm însă la al patrulea faliment. Puteaţi să faceţi analize şi dumneavoastră şi ASF, mai ales că produsul era ieftin, nesustenabil în piaţa asigurărilor. În 2016, cei de la ASF ne-au explicat cum e treaba, iar în 2020 ne-au spus cum City, aflată în insolvenţă, emitea poliţe şi trimitea banii în paradisurile fiscale. Situaţia actuală nu e bună, pentru că la finalul zilei plăteşte cetăţeanul pagubele respective".
• COTAR cere demiterea lui Bogdan Chiriţoiu şi a lui Cristian Roşu - vicepreşedintele ASF
Solicitarea privind demisia preşedintelui Consiliului Concurenţei a fost susţinută şi de reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), care s-au întâlnit cu membrii Comisiei Economice imediat după audierea lui Bogdan Chiriţoiu.
"Chestia cu falimentul City Insurance e dubioasă pentru că în caz de faliment scrie că reasigurătorul nu are obligaţie de plată. Este clauză contractuală. Până la urmă contractele cu reasigurătorii mişcă banii în conturile lor. Este un gen de Caritas modern în piaţă asigurărilor în acest moment. Preşedintele Consiliului Concurenţei nu a luat măsurile legale cum nu le-a luat nici ASF. Dorim să îi demiteţi pe domnul Chiriţoiu de la şefia Consiliului Concurenţei şi pe domnul vicepreşedinte Roşu de la ASF", a afirmat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, care consideră că situaţia de la Euroins a fost posibilă deoarece după falimentul City nicio autoritate publică nu a făcut un control de fond la toate companiile de asigurări din piaţă.
Preşedintele COTAR a arătat că în prezent în instanţă sunt 100.000 dosare de daune ce trebuie plătite de Euroins avem 100.000 dosare, la care ar urma să se adauge încă 200.000 dosare care nu fuseseră înregistrate de angajaţii companiei respective.
"La cele 300.000 dosare de plată, ar trebui să le adăugăm şi pe cele 270.000 de la City Insurance, din care s-au plătit daune până acum pentru 50.000 de solicitări. În acest moment, Fondul de Garantare a Asiguraţilor nu are banii necesari pentru plata tuturor solicitărilor, având în conturi doar 38 milioane lei. Numai la cele 100.000 dosare din instanţă daunele totale sunt între 250 şi 350 milioane euro la Euroins. La această sumă se vor adăuga cele din alte 200.000 dosare care nu au fost înregistrate. Până acum la FGA au fost depuse încă 7000 dosare de la Euroins şi în fiecare zi se depun între 1000 şi 1500 solicitări de despăgubire. Cerem să existe posibilitatea ca FGA să poată accesa un credit pentru a plăti rapid toate daunele, nu în 2-3 ani. Service-urile auto fac credite ca să plătească serviciile ce trebuiau plătite de Euroins şi City. Practic noi am garantat toate reparaţiile respective. De aceea, FGA trebuie să facă acel împrumut pentru a ne lua banii mai rapid, deoarece Fondul va recupera banii din plata RCA", a spus Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.
Reprezentanţii service-urilor auto şi transportatorilor au mai solicitat membrilor Comisiei Economice să găsească o soluţie pentru a reduce numărul reparaţiilor în regie proprie, reparaţii care au atins 50% din piaţă, ceea ce reprezintă un risc pentru siguranţa circulaţiei, deoarece membrii COTAR susţin că reparaţiile respective sunt făcute în service-uri neautorizate care nu eliberează niciun document.
• Consiliul Concurenţei, de acord cu plafonarea preţurilor RCA
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, luni, după audierea din Comisia Economică, faptul că formula prin care vor fi plafonate preţurile RCA va fi stabilită de ASF.
"Noi suntem de acord cu plafonarea, pentru că sunt milioane de clienţi ai Euroins care trebuie să-şi schimbe poliţele de asigurare, iar această schimbare poate să creeze perturbări în piaţă. În această situaţie, ni se pare normal să existe, pentru o perioadă limitată, o plafonare a preţului.
Noi nu suntem în măsură să ne pronunţăm în privinţa preţului. Noi ne-am axat pe oportunitatea plafonării, iar preţul şi formula de calcul vor fi stabilite de ASF. Sunt convins că Guvernul va aproba. Noi introducem plafonarea pentru a nu exista o panică, dar şi pentru a nu exista creşteri foarte mari. În şase luni avem şansa de a modifica legea, astfel încât să ne asigurăm că funcţionează bine mecanismul RCA şi că nu este inflaţionist, aşa cum este acum", a spus Bogdan Chiriţoiu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 00:33)
Nu este siaj, este o diversiune de proasta factura, un circ inventat de PSD, Ciolacu, Stanescu si Zamfir ultimul fiind pacaliciul de serviciu. Scopul diversiunii este de a abate atentia publicului de la falimentele jenante intamplate sub ochii tampi ai ASF spre Consiliul Concurentei. Diversiunea ofera celor mai putin atenti o pista falsa, un vinovat inventat de scafarlia idiotului util Zamfir. Sa nu se mai vorbeasca despre prostia monumentala a cretinilor de la ASF care o sa ne coste milioane, sa nu se mai vorbeasca de luzarul Marcu si de stupidul ala de Rosu.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 08:30)
Operatiune speciala a la Dambovita. Ca Putin nu e singurul care face op. speciale.
Poate va face cineva publica lista cu urmatoarele firme care vor "falimenta" :)
Ca sa le iasa unora smecheriile si golaniile din cap, mai ales unora cu epoleti si fara coloana vertebrala.
Cam tot aia care fug de Dosarul Revolutiei :)
2. Prostie infinita
(mesaj trimis de hateR Rational în data de 28.03.2023, 01:09)
Nimic n poate fi mai penibil că Zamfir azi în Parlament. Și restul personajelor de lângă el. Cum rânjeau ei toți. Replica lui Chirițoiu de la final este genială. Omul efectiv micți....pe ei la final. Genial! Bravo! Zamfir nu a mârâit așa la Consiliul ASF. Cel.mai grav este că niște nulități din instituții de supraveghere (ASF, CC) sunt "supravegheați" de nulități chiar mai mari (Zamfir). De aia e Oana neagră le la TV
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 08:26)
da stii care sunt si mai mari nulitati? Aia din MAPN care-i supravegheaza pe ASF si pe CC si au permis asta. Si aia din SRI care cica au dat ordinul, in frunte cu Satana=Hell-vi-g.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 06:37)
Zamfir este trompeta sparta a lui Ciolacu.
Ciolacu de câteva luni bune vrea sa-l schimbe pe Chirițoiu, făcând declarații fără echivoc în presa.
Ciolacu nu a făcut nici o declarație împotriva lui Nicu Marcu. Oare de ce?
Intr-un viitor nu foarte îndepărtat îl vom vedea pe Zamfir, ex-alde, în fruntea Consiliului Concurentei?
4. Circ, să uităm de foame
(mesaj trimis de Contribuabilul turmentat în data de 28.03.2023, 07:06)
Ca de fiecare dată, după un tun de miliarde, PSD și PNL ne flutură o comisie... De la afacerea Motorola încoace aceste comisii nu au produs decât ceva valuri în presă. Mai mult nu au putut.
A venit rândul d-lui Chirițoiu să "pătimească" în fața lătrăului Zamfir. Nu că dl. Chirițoiu ar fi o fecioară. Nici pe departe. Îmi amintesc că tot în paginile Bursa am citit despre modul lamentabil în care Consiliul Concurenței a investigat modificarea actului Constitutiv a SIF OLTENIA de către Drăgoi și Buică, cu sifoanele lor. Nu a făcut mai nimic. La fel ca și ASF....
În concluzie, ASF și CC, există pentru a proteja interesele oligarhilor!
Fraierii să cotizeze. Nu îl deranjează pe Zanfir...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de La fel de turmentat în data de 28.03.2023, 07:38)
Turmentatule, cum crezi că era să îl sancționeze Chirițoiu pe Drăgoi? Doar au fost colegi de palat... La Cotroceni. Și în slujba ăluia de se dădea Vlad Țepeș...
Specialii unde au fost? Cu ei! Cu hoții.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 10:40)
Consiliul Concurentei este o institutie serioasa. Lamentabilaa nu a fost investigatia lor, ci incercarea lui Ciurezu de a-si păstra scaunul, siluind legea.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 23:15)
CC ASF aceeași mizerie. Putreziciune, haos, nerușinare .
4.4. Eu cu cine să votez? (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2023, 10:35)
Păi Ciurezu avea dreptate! Legea a fost siluită de duetul Drăgoi - Buică, cu sprijinul candidului Juravle. Ce, ați uitat că au modificat AC? Comitetul de investiții cu puteri supranaturale a fost invenția lui Drăgoi nu a lui Ciurezu.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 09:31)
Au gasit un acar Paun, mai ales ca au tot incercat sa scape de el, inclusiv modificind legile.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 10:40)
lucratura asta a la pesede arata ca mostenirea bolsevica le-a ramas in gene...deci, chiritoiu sa-si dea demisia, asefe in care atarna tone de pile, rude si amante nu trebuie sa i se puna asa ceva in carca, asa cum arata legea cu degetul. daca in 2024 castiga pesede, si e greu sa nu castige cu penele frate la furat, chiritoiu nu mai are viitor pe la CC. gaseste pesede-ul si pt CC o coada de topor cam in genul lui nea zamfir.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 10:43)
cotar centreaza pt zamfir si uite asa un gol in poarta lui chiritoiu, pus pe post de asefe.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 11:20)
Am scris acum cateva zile ca ASF calculeaza stabileste preturile RCA. Mi-au transmis unii ca sunt pe langa subiect. Redau urmatoarele copiate ditect din legislatia in vigoare:
NORMĂ nr. 22 din 30 august 2017
privind metodologia de calcul al tarifelor de referinţă pentru
asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru
prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de
tramvaie
Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezenta normă.
a) colectarea datelor de la asigurătorii RCA şi verificarea acestora de către A.S.F.;
f) estimarea primei de risc;
g) calculul semestrial al tarifelor de referinţă de către o societate cu expertiză
recunoscută în domeniu, contractată de către A.S.F., conform formulei definite la art.
2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă
auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie,
denumită în continuare Legea nr. 132/2017;
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 12:24)
Păi aveau dreptate cei care vă spuneau asta, fiindcă tariful de referință este calculat de firmele de actuariat contractate de către ASF. Iar ulterior primirii analizei, ASF-ul doar publică raportul pe site-ul propriu (tarifele de referință, odată la 6 luni).
Cei de la ASF s-au spălat pe mâini de această grijă și cheltuie niște sume considerabile pe aceste servicii externalizate către firmele de Consultanță/Audit (Actuariat), deși au angajați actuari autorizați în cadrul ASF, ce ar putea să facă singuri aceste calcule.
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 14:00)
ASF trebuie sa verifice respectarea acestor preturi si sa nu se ajunga la insolvente. Retragerea autorizatiei sa se faca nu atunci cand sunt adunate 50 000 daune neachitate in termen ci atunci cand s-a inregistrat prima dauna neachitata in termen.
ASF ne spune ca se pot denunta poiltele si se primesc banii inapoi dar nu ne spune un termen, de exemplu in secolul urmator ( nu granteaza numeni ca anul viitor si ulterior nu vor intra in faliment si alte scocietati care emit RCA.
8. Ha
(mesaj trimis de Vasile în data de 28.03.2023, 13:35)
Pai nu e mai usor asa? Plebea nu stie cu ce se mananca concurenta si Consiliul Concurentei.
E foarte usor pentru Zamfir si acolitii sa spuna "uite, aia cresteau prea mult, Consiliul Concurentei n-a facut nimic din 2020. ASF a facut controale, a dat amenzi, ba chiar a sesizat Consiliul Concurentei. E vina Consiliului Concurentei ca au picat City si Euroins, nu a ASF-ului".
Iar daca reusesc sa il demita si pe Chiritoiu, lucrurile sunt perfecte pentru ei, practic au gasit vinovatul de serviciu si l-au pedepsit. Aia de la ASF raman la butoane in continuare, sa controleze, etc.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 16:50)
zamfir & co sunt oameni practici ai psd-ului. mai usor e de dat jos un om incomod pt ei de la o institutie pe care nu o controleaza decat sa intre in viesparul de la asf, de unde cine stie pe cine ar calca zamfir pe bombeuri si pleaca si el acasa.