Componenţa Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea a suferit modificări importante în ultimele luni, după ce trei dintre membrii săi, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, şi-au dat demisia sau au fost obligaţi să plece, la aproape şase luni după ce au fost numiţi în Adunarea Generală a Fondului de la începutul acestui an. Schimbările care au survenit în componenţa Consiliului de Supraveghere au avut loc fără prea multă vâlvă, ele nefiind menţionate nici măcar pe site-ul Fondului unde este afişată vechea componenţă a organismului.
Eduard Goean, fost consul general al România la Hong Kong, şi-a dat demisia din Consiliul de Supraveghere al Fondului pe 7 mai, fiind urmat, pe 14 mai, de Gheorghe Pogea, fostul ministru al Finanţelor.
Ambii au invocat motive personale în demisiile lor, potrivit reprezentanţilor Fondului contactaţi de ziarul BURSA.
Ultimul membru care a părăsit Consiliul de Supraveghere a fost Graţiela Iordache, care deţinuse, până pe 14 iulie, chiar funcţia de preşedinte consiliului.
Plecarea doamnei Iordache din fruntea Consiliului era, oarecum aşteptată, dată fiind eliberera sa din funcţia de secretar de stat şi retragerea din Consiliul de Supraveghere al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, unde a fost înlocuită de Bogdan Drăgoi.
Înainte de plecarea Graţielei Iordache, Consiliul de Supraveghere al Fondului a votat, într-o şedinţă din 11 iunie, desemnarea unui nou membru provizoriu în persoana Mădălinei Gheorghe, din partea Ministerului Finanţelor.
Din vechea componenţă a Consiliului de Supraveghere al Fondului ales la începutul acestui an au mai rămas Ene Dinga, Corin Trandafir şi Crinuţa Nicoleta Dumitrean. Lucian Croitoru, desemnat de Ministerul Finanţelor, ca să îi susţină interesele în organismul de supraveghere al Fondului, a declarat că nu mai este de acord să reprezinte statul şi s-a retras din cursă, deşi iniţial acceptase. Retragerea sa a venit cu puţin timp înaintea Adunării Generale de la începutul anului când s-a votat componenţa Consiliului, astfel încât statul nu a mai avut timp să desemneze un înlocuitor.
Consiliul de Supraveghere va funcţiona în componenţa actuală până la intrarea în vigoare a noului Act Constitutiv al Fondului, ce urmează să fie supus aprobării acţionarilor la următoarea Adunare Generală, potrivit reprezentanţilor FP.
"Consiliul de Supraveghere funcţionează acum cu cvorumul necesar. Oricum Consiliul o să dispară odată cu preluarea conducerii Fondului de viitorul administrator Franklin Templeton. Va exista, în schimb, un Consiliu al Reprezentanţilor", a spus, pentru ziarul BURSA, Corin Trandafir, reprezentantul acţionarilor Malaxa şi Auschnit în Consiliul Fondului.
Fondul Proprietatea este administrat, într-un sistem dualist, de către un Directorat, sub supravegherea unui Consiliu de Administraţie care are şapte membri, potrivit Actului Constitutiv al Fondului.
Consiliului de Supraveghere are ca atribuţii, printre altele, să determine structura şi numărul de posturi vacante în Directorat, să numească şi să revoce membrii Directoratului şi preşedintele Directoratului.
1. linistea dinaintea furtunii
(mesaj trimis de aafp.ro-asociatia actionarilor FP în data de 04.08.2010, 15:35)
sa speram ca nu se vor inghesui din o politrucii sau speculatorii, ca iar va inepe scandalul, taman inaintea AGA si a platii dividendelor, cu consecinte nefaste asupra cotatiei...