Consiliul Fiscal: "Economia subterană, 30% din PIB"

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 iulie 2013

"Estimarea de evaziune fiscală este undeva în jurul a 10% din PIB", a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

"Estimarea de evaziune fiscală este undeva în jurul a 10% din PIB", a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Economia subterană din ţara noastră se cifrează la aproximativ 30% din PIB, iar evaziunea fiscală este estimată undeva în jurul a 10% din PIB, a declarat, ieri, la finalul întâlnirii cu misiunea FMI, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Potrivit unui studiu recent despre Europa de Est, economia subterană a României este estimată la 40 miliarde euro, din care 22 miliarde euro - prejudicii aduse statului prin neplata taxelor şi impozitelor şi necolectarea TVA. Domnul Dumitru a adăugat, potrivit Agerpres: "Şi estimările noastre arată o economie subterană undeva la 30% din PIB, aproape de cifra de 30-40 miliarde de euro din studiu. Estimarea de evaziune fiscală este undeva în jurul a 10% din PIB, deci 20 miliarde euro ar fi un pic cam mult. Oricum, evaziunea fiscală în România este foarte mare în comparaţie cu alte state europene. Probabil, suntem în fruntea clasamentului în Europa".

Creşterea economică va depăşi, probabil, 2%

Creşterea economică a României în 2013 va depăşi, cel mai probabil, 2%, dar nu se va reflecta în totalitate în veniturile bugetare, a mai declarat Ionuţ Dumitru. Domnia sa apreciază: "Vă pot spune că, în momentul de faţă, prognoza de 1,6% (creşterea economică pe care este fundamentat bugetul - n.r.) pare un pic pesimistă, date fiind evoluţiile din ultima perioadă şi agricultura foarte bună, aşa cum se prefigurează. Probabil vom depăşi 2%, dar nu pot să vă spun ce prognoză va avea FMI sau ce prognoză va fi inclusă în buget. Ceea ce este însă important pentru buget - chiar în situaţia în care vom avea o proiecţie mai mare de creştere economică, ceea ce este cel mai plauzibil scenariu în momentul acesta, nu cred că va fi reflectat acest lucru în încasări mai mari la buget, pentru că este o creştere economică generată de partea de exporturi, aşa cum a arătat primul trimestru, care nu generează încasări bugetare prea mari, iar pe partea de sectoare - pe agricultură, care de asemenea nu are o contribuţie foarte mare la veniturile bugetare".

Conform preşedintelui Consiliului Fiscal, creşterea economică va fi cel mai probabil revizuită în sus după negocierile cu FMI, dar nu se va reflecta în totalitate în proiecţiile de venituri bugetare.

Analiştii Economist Intelligence Unit semnalează, într-un raport publicat recent, că economia românească va înregistra în 2013 o creştere de 2,4%, stimulată de o recoltă bună şi creşterea exporturilor spre ţările care nu sunt membre UE, urmând ca ritmul de creştere să se accelereze în perioada 2014-2017, la o rată medie anuală de sub 4%.

Reducerea TVA la pâine trebuie aprobată de Finanţe şi Consiliul Fiscal

Reducerea TVA la pâine trebuie aprobată de Consiliul Fiscal sau compensată pe partea de venituri bugetare de o altă măsură fiscală, a mai spus domnul Dumitru. "În primul rând, trebuie să respectăm legea, iar în lege se spune că atunci când se reduce o taxă avem două opţiuni - trebuie să obţinem aprobarea Consiliului Fiscal şi a Ministerului Finanţelor, că acea modificare nu afectează ţintele bugetare pe termen mediu sau, în acelaşi act normativ, se prevede o măsură de compensare tot pe partea de venituri. Dacă se îndeplineşte una dintre aceste cerinţe, din punctul nostru de vedere nu avem nicio problemă cu reducerea TVA la pâine", consideră preşedintele Consiliului Fiscal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb