Consiliul general al CNSM a aprobat amortizorul anticiclic de capital

A.D.
Comunicate de presă / 18 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Ieri s-a desfăşurat cea de-a treia şedinţă din acest an a Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), transmite BNR într-un comunicat la redacţie.

În cadrul şedinţei de ieri a Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM)

au fost supuse analizei şi deciziei membrilor, lucrări care vizează politica macroprudenţială şi riscul sistemic, respectiv: - analiza periodică de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital;

- analiza periodică privind identificarea instituţiilor de importanţă sistemică;

-rezultatele analizei periodice referitoare la instrumentul macroprudenţial amortizorul de capital pentru riscul sistemic;

- neaplicarea prin reciprocitate voluntară a măsurilor macroprudenţiale adoptate de Italia şi Danemarca, transmite BNR într-un comunicat la redacţie.

Totodată, Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la impactul planurilor de finanţare ale instituţiilor de credit asupra fluxului de credite către economia reală, riscurile sistemice la adresa stabilităţii financiare identificate de autorităţile membre CNSM, în funcţie de aria de competenţă specifică, caracteristicile şi riscurile asociate expunerilor sectorului bancar asupra sectorului guvernamental, companiile nefinanciare de importanţă sistemică din România, şi calendarul pentru măsurile naţionale adoptate în urma recomandărilor Comitetului European pentru Riscul Sistemic (CERS).

Potrivit comunicatului, Consiliul general al CNSM a aprobat Recomandarea CNSM nr. R/4/2024 privind amortizorul anticiclic de capital. Rata amortizorului se menţine la 1 la sută, în condiţiile persistenţei unor riscuri sistemice, mai ales în perspectivă geopolitică, precum şi a unor echilibre macroeconomice tensionate. Principalii indicatori de lichiditate şi solvabilitate aferenţi sectorului bancar românesc se situează peste media europeană şi permit acumularea rezervelor de capital, în contextul unei politici de aliniere la tendinţa generală europeană de utilizare a instrumentelor macroprudenţiale pentru întărirea rezilienţei instituţiilor de credit.

Recomandarea şi deciziile CNSM au fost aprobate de Consiliul general al CNSM cu unanimitatea voturilor exprimate.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat şi reglementat legal în 2017 şi reuneşte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Guvernului. Misiunea CNSM este de a coordona domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.



Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb