Prima investiţie derulată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de Consiliul Judeţean Galaţi a fost finalizată. Este vorba despre renovarea unei clădiri istorice din municipiu care a fost transformată într-o clădire "verde", unde consumul de energie a fost dimunuat cu până la 90%.
"Clădirea care aminteşte de Galaţiul de altădată şi-a recăpătat farmecul de la începutul secolului al XX-lea, în cadrul unei investiţii cu fonduri europene derulate de către Consiliul Judeţean Galaţi. Este vorba despre clădirea de pe Strada Eroilor, la numărul 13, construită în 1905 şi care face parte din Ansamblul Urban din această zonă a oraşului", au anunţat reprezentanţii Consiliului Judeţean Galaţi.
Valoarea investiţiei este de peste 2,4 milioane de lei, fonduri atrase prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de către Consiliul Judeţean.
"Este o clădire cu un farmec aparte, care aminteşte de Galaţiul de la începutul anilor 1900. Clădirea este ea însăşi o lecţie de istorie, pe care am reuşit să o restaurăm şi care va spune povestea Galaţiului de altădată mulţi ani de acum încolo. Lucrările au constat în consolidarea imobilului şi eficientizarea energetică. Practic, acum, clădirea în care lucrează colegii care se ocupă cu atragerea fondurilor europene este o clădire «verde», consumurile de energie scăzând cu până la 90%", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Principalele lucrări curprinse în proiect au fost consolidarea seismică a clădirii existente; izolarea termică a clădirii fără a afecta elementele de arhitectură; înlocuirea tâmplăriei exterioare şi modernizarea instalaţiei de iluminat; înlocuirea sistemului de climatizare şi ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului din interiorul clădirii; realizarea unui sistem inteligent de umbrire pentru sezonul cald; instalarea unui management energetic integrat care monitorizează, contorizează şi înregistrează consumurile energetice, precum şi realizarea unui sistem alternativ de producere a energiei electrice şi termice pentru consumul propriu: montarea panourilor fotovoltaice, a pompelor de căldură aer-apă, captator solar termic etc.