CONSILIUL NAŢIONAL AL ÎNTREPRINDERILOR PRIVATE MICI ŞI MIJLOCII DIN ROMÂNIA:  Debandadă în reorganizarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 9 martie 2021

Florin Jianu

Florin Jianu

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că proiectul de hotărâre privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) nu este unul viabil şi va crea probleme desfăşurării activităţii în privinţa mediului privat de afaceri.

"În opinia noastră continuă aceeaşi debandadă a ceea ce se întâmplă în cadrul MEAT. Sesizăm faptul că IMM-urile nu se mai regăsesc în nicio direcţie generală, în niciun fel. De unde noi am cerut un Minister al Turismului şi Antreprenoriatului, acum nu mai există nicio direcţie legată de IMM-uri. Avem un mix, în care sunt puse toate la un loc şi nimeni nu raspunde de nimic, iar acest lucru nu va fi favorabil în ceea ce înseamnă evoluţia viitoare a acestui minister. Noi am dori ca acea direcţie de investiţii, a cărei înfiinţare se propune, să meargă direct la Secretariatul General al Guvernului sau să fie direct în subordinea premierului. (...) Nu îl vedem pe prezentul ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului aplecat cu privire la promovarea exportului şi atragerea investiţiilor. Cerem să existe direcţii de politici pentru IMM-uri, programe specifice pentru companiile medii şi mici şi să nu le punem pe toate la un loc, ca să nu răspundă nimeni de nimic", a afirmat, ieri, Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, într-o conferinţă de presă.

Conform proiectului de act normativ, în noua organigramă a MEAT sunt păstrate Direcţia Generală de Turism şi Departamentul de Comerţ Exterior, dar sunt desfiinţate Direcţia Generală IMM şi Mediul de Afaceri precum şi Direcţia Generală Investiţii Străine. Proiectul de hotărâre de guvern mai propune înfiinţarea unor noi direcţii generale:

- Direcţia Generală Promovarea Economiei, structură care ''are rolul de promovare a economiei, inclusiv a turismului naţional, a exporturilor, a investiţiilor străine ''

- Direcţia Generală Reglementare şi Debirocratizare, structură ce are rolul de consultare cu mediul de afaceri, sprijin în elaborarea şi implementarea măsurilor identificate pentru uşurarea poverii şi scăderea costurilor birocratice cu care se confruntă mediul antreprenorial. În cadrul direcţiei se vor stabili structuri distincte cu atribuţii în domeniile: politici comerciale, politici industriale şi competitivitate, piaţa internă, mediul de afaceri.

- Direcţia Generală Ajutor de Stat‚ ce are rolul de a gestiona ajutorul de stat acordat prin schemele de ajutor de stat, în cadrul căreia se va înfiinţa un compartiment cu atribuţii privind: programe şi ajutor de stat, în sens generic, un compartiment distinct care să deservească domeniul antreprenoriatului şi să conducă la crearea/ implementarea programelor pentru IMM, o structură care să concentreze competenţe şi atribuţii in materia evaluării şi contractării.

CNIPMMR consideră că toate direcţiile care includ programe pentru IMM-uri şi pentru turims ar trebui să funcţioneze într-o organizare unitară, ca un întreg sub coordonarea unei direcţii generale.

De aceea, mediul privat de afaceri propune ca Direcţia Generală de Turism să asigure toate atribuţiile în materie de turism şi anume reglementare, programe de promovare precum şi reţeaua de ataşaţi din turism. De asemenea, CNIPMMR solicită înfiinţarea Direcţiei Generale de Investiţii Străine în cadrul SGG şi înfiinţarea Direcţiei Generale de Antreprenoriat care să asigure atribuţiile de reglementare, debirocratizare, programe de susţinere a IMM-urilor şi programele de promovare la export.

Florin Jianu: "În acest moment, nu există cadru legal de plată a tututor celor 27000 firme care au aplicat pe măsura 3"

În privinţa programelor de susţine a IMM-urilor, CNIPMMR îşi exprimă în continuare nemulţumirea legată de blocarea de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a plăţilor pentru măsurile 2 şi 3.

"Pe măsura 3 - granturi pentru investiţii, am transmis o scrisoare publică către ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Nu ne-a răspuns. În continuare se ascunde pe sub birou sau nu ştiu ce face, pentru că nu îşi asumă nimic. Ce se întâmplă cu firmele care au aplicat corect şi care nu primesc niciun ban? Bugetul a fost aprobat, dar finanţările pentru măsurile 1, 2 şi 3 înca nu au fost deblocate. Sunt ţări europene care sunt la a patra rundă de intervenţie în sprijinirea financiară a mediului privat de afaceri. La noi nu am reuşit să terminăm prima rundă pe masurile 1, 2 şi 3, pentru care nu dăm o notă de trecere în acest moment. Dacă vom întârzia cu implementarea acestor măsuri, consecinţele pot fi dramatice. Resurse sunt, nu se poate spune că nu sunt bani. România, pe cadrul financiar multianual 2014-2020 are o rată de absorbţie de aproape 50%. Mai avem doi ani pentru a absorbi toţi cei 20 miliarde euro alocaţi şi noi suntem doar la jumătate. Ar trebui să luăm fonduri pe Programul Operaţional Competitivitate, care are doar 38% grad de absorbţie. În decembrie 2020 a fost adoptat programul REACT-EU pe care avem alocaţi direct, pentru măsurile 1, 2 şi 3 şi pentru Student Innotech şi economia socială, 1,5 miliarde euro. Urmează în acest an să primim şi bani pe PNRR şi pe cadrul financiar multianual 2021-2027. Chestiunea sprijinirii IMM-urilor ţine de o calitate a managementului, a implementării, de modul în care te lupţi să aduci banii respectivi. Ministerul trebuie să mai facă o aplicaţie sau un act adiţional să atragă şi restul de bani pentru măsurile respective, dar nu a făcut acest lucru până acum. Deci nu există cadru legal de plată a tututor celor 27000 firme care au aplicat", a afirmat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Domnia sa susţine că blocarea măsurii 3 şi verificarea întregii proceduri de către Direcţia Naţională Anticorupţie nu este benefică pentru companiile care au aplicat corect şi care deocamdată nu primesc niciun sprijin financiar deşi au respectat procedura.

"Un ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului trebuie să fie ambasadorul IMM-urilor în Guvern, să se lupte pentru ele în fiecare zi cu demisia pe masă, nu să pună frână sau să pună blocaje. E rolul Ministerului Finanţelor să spună că nu are bani şi al Ministerului Justiţiei să spună că sunt probleme de legalitate", a afirmat Florin Jianu.

El şi-a exprimat speranţa că toate cele 27.000 de companii care au depus solicitări pe măsura 3 vor primi finanţare şi doar cele 4100 care aşteaptă să primească primele sume acordate de MEAT.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Democrația presupune putere politica. Dacă femeile nu ar avea drept de vot, tot democrație ar fi. Dar fără putere politica, nu se poate. Cum nici fără presa liberă nu se poate. Libertatea presei este subminată de gratuitatea ei. Iar puterea politica este subminată de presa disfuncțională. Iar într-o democrație disfunctională, tot felul de obscurități nealese exercită puterea.

    Și așa, în 2021, absolut legal, statul donează un teren de sute de milioane, unei companii private. Și tot așa, un Dixi neales,are mai multă notorietate decât însuși ministerul economiei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb