Consiliul SIF Oltenia nu aprobă cererile înaintate de Certinvest şi grupul format din SIF1 şi SIF4

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 15 aprilie 2020

Consiliul SIF Oltenia nu aprobă cererile înaintate de Certinvest şi grupul format din SIF1 şi SIF4

Patru din cei şapte administratori ai societăţii s-au abţinut de la deliberări, astfel încât a fost respinsă cererea de completare a ordinii de zi, deoarece majoritatea prevăzută de lege şi de reglementările interne ale SIF-ului nu a fost întrunită

Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) nu a aprobat, în şedinţa de astăzi, completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor din data de 28 aprilie, cu solicitările venite din partea unor fonduri de investiţii administrate de Certinvest şi a grupului format din SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), cu toate că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) solicitase acest lucru, informează societatea din Craiova printr-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

SIF-ul menţionează că, în şedinţa board-ului desfăşurată cu o zi în urmă, au fost puse în discuţie cererile de completare a ordinii de zi formulate de grupurile de acţionari SIF Banat-Crisana şi SIF Muntenia, respectiv acţionarii reprezentaţi de SAI Certinvest.

"Aşa cum rezultă din Procesul verbal al şedinţei, administratorii nu au cenzurat punctele solicitate a fi introduse de către grupul de acţionari", se arată în raport.

Dar, SIF-ul arată că, patru din cei şapte administratori a căror persoană este pusă în discuţia celor două cereri de convocare s-au abţinut de la deliberări, ceea ce a condus la respingerea cererii de completare a ordinii de zi, neîntrunindu-se majoritatea prevăzută de lege şi de reglementările interne.

Este o poziţie care vine în condiţiile în care, în solicitarea Certinvest, cei patru membri ai Consiliului de Administraţie pentru care se cere revocarea, sunt obligaţi să se abţină de la orice deliberare în ceea ce-i priveşte.

"Astfel, va rugăm să observaţi că administratorii au dat curs întocmai solicitării acţionarilor, rezultatul votului fiind consecinţa conduitei acestora de a solicita expres celor patru administratori selectaţi de aceştia ca fiind «în conflict de interese» să se abţină de la deliberări", se arată în comunicatul societăţii.

În plus, referindu-se la tranzacţia cu acţiuni Prodplast (PPL), SIF-ul menţionează că notificarea transmisă publicului investitor a avut drept scop clarificarea situaţiei prezentate trunchiat de către acţionarii care au solicitat completarea ordinii de zi, în ceea ce priveşte luarea unei decizii de dezinvestire, astfel încât să fie asigurată o înţelegere clară a modalităţii în care a fost adoptată respectivă decizie.

"Comunicatul transmis nu reprezintă o analiză de legalitate sau o cenzurare a punctelor, respectiv a justificărilor acestora, înaintate de către acţionarii care au solicitat completarea ordinii de zi, ci modalitatea de a asigura o informare unitară a acţionarilor asupra aspectelor respective", menţionează SIF Oltenia,

De asemenea, în acest moment, completarea ordinii de zi revizuită nu mai poate fi pusă în aplicare cu respectarea prevederilor legale, deoarece data de referinţă pentru adunarea deja convocată pentru 28/29 aprilie 2020 este 14 aprilile 2020, arată SIF5.

"Astfel, conform dispoziţiilor de la art. 92 (6) din Legea 24/2017, în cazul în care exercitarea dreptului prevăzut la alin (3) lit. a) determină modificarea ordinii de zi a adunării generale deja comunicate acţionarilor, societatea face disponibilă o ordine de zi revizuită, folosind aceeaşi procedură precum cea utilizată pentru ordinea de zi anterioară, înainte de data de referinţă a adunarii generale a acţionarilor", conchide SIF Oltenia.

"Administratorii nu sunt îndreptăţiţi să refuze completarea ordinii de zi a AGA la solicitarea acţionarilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute lege, pe considerente subiective şi de oportunitate", arată ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) solicită Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) să completeze oridinea de zi a adunării din data de 28 aprilie cu solicitările venite din partea unor fonduri de investiţii administrate de Certinvest şi a grupului format din SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), se arată într-un raport al SIF-ului din Craiova remis, astăzi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Certinvest a cerut revocarea din board a lui Tudor Ciurezu, Carmen Popa, Anina Radu şi Nicolae Stoian şi încetarea imediată a mandatului acestora.

De asemenea, administratorul de fonduri a solicitat încetarea mandatului lui Tudor Ciurezu şi din fotoliul de director general al societăţii, precum şi alegerea a patru noi administratori pentru un mandat cu durata egală cu perioada care începe cu data alegerii lor şi până la 21 aprilie 2021.

La rândul său, grupul format din SIF1 şi SIF4 a cerut aprobarea atragerii răspunderii aceloraşi patru administratori pentru un prejudiciu de 0,33 milioane de lei cauzat societăţii, prin înstrăinarea unui pachet de acţiuni Prodplast (PPL), în cadrul ofertei derulate de emitent în acest an, la un preţ defavorabil SIF-ului.

De asemenea, s-a solicitat constatarea încetării de drept a mandatelor administratorilor împotriva cărora s-a hotărât declanşarea acţiunii în răspundere şi încetarea mandatului lui Tudor Ciurezu din funcţia de director general al SIF-ului.

Ieri, Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia nu a aprobat cererile venite din partea celor două grupuri de acţionari menţionând printre altele, în materialul informativ publicat pe site-ul BVB, că demersul reprezintă încă o încercare de preluare abuzivă a conducerii superioare şi a conducerii administrative a SIF Oltenia, dar şi o perturbare a activităţii societăţii într-un moment dificil pe care îl traversează întreaga economie iar sănătatea publică este în mare pericol.

Acum, ASF solicită board-ului SIF Oltenia să completeze ordinea de zi a adunării din data de 28 aprilie cu cererile celor două grupuri de acţionari, menţionând că, din analiza punctelor propuse a fi introduse pe ordinea de zi şi a justificărilor acestora, a rezultat că solicitările sunt de competenţa AGOA, îndeplinind condiţiile de formă cerute de lege.

"Administratorii nu sunt îndreptăţiţi să refuze completarea ordinii de zi a AGA la solicitarea acţionarilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute lege, pe considerente subiective şi de oportunitate, de natura celor invocate de dumneavoastă", menţionează ASF.

Autoritatea exemplifică printr-o serie de afirmaţii ale Consilului SIF5 de ieri, de pildă că solicitarea formulată de acţionarii SIF1 şi SIF4 constituie o acţiune de intimidare, hărţuire şi discreditare a celor patru administratori, care sunt puşi într-o situaţie discriminatorie faţă de ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie.

"Pe de altă parte, în ceea ce priveşte afirmaţia dumneavoastră potrivit careia «deşi s-au înregistrat două cereri de suplimentare a ordinii de zi a adunării care aparent sunt independente, în realitate acţionarii solicitanţi sunt sub controlul direct sau indirect al SIF Banal-Crişana», aşa cum v-am comunicat în repetate rânduri, analizele efectuate de către ASF pe baza datelor şi informaţiilor deţinute şi cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale în vigoare, nu au confirmat susţinerile dumneavoastră", mai arată ASF.

De asemenea, supraveghetorul pieţei menţionează că într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în cadrul căruia SIF Oltenia a solicitat, printre altele, "obligarea ASF să emită un act administrativ prin care să constate că grupul de acţionari format din: SIF Banal-Crişana, SIF Muntenia, Străuţ Radu-Răzvan, Marica Sorin, Simionescu Adrian, Mihăilescu Dorina Teodora, Constantin Mircea, Fondul Închis de Investiţii ACTIVE PLUS, FIA CERTINVEST ACŢIUNI, FDI CERTINVEST XT INDEX, FDI CERTINVEST BET-FI INDEX, Fondul Închis de Investiţii STAR VALUE, FII MULTICAPITAL Invest, FDI STAR FOCUS, FDI STAR NEXT, Fondul Închis de Investiţii OPTIM INVEST, FII BET-Fl INDEX Invest, FDI PROSPER INVEST, FIA ROUMANIAN STRATEGY FUND AA/Vaduz, OPUS - Chartered Issuances SA/AA Luxemburg, a acţionat în mod concertat în raport cu SIF Oltenia cu ocazia AGEA din 9 mai 2019 şi să dispună suspendarea drepturilor de vot pentru deţinerile acestora ce depăşesc pragul de 5% din capitalul social", la termenul din data de 11 martie 2020, instanţa a respins acţiunea SIF Oltenia, ca neîntemeiată.

Atunci, acţionarii SIF5 au aprobat modificarea actului constitutiv al societăţii, printre cele mai importante decizii luate fiind înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai SIF-ului, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci, măsuri care nu au fost implementate nici până acum.

Opinia Cititorului ( 39 )

  1. In raportul curent SIF 5 de azi scrie ca 4 din 7 s-au abtinut de la vot si astfel nu s-a format o majoritate pt. adoptarea deciziei.

    1. Dar ceilalti trei cum au votat?

    Stimate domnule Goldstein consider CA indifferent de opiniile unuia sau altuia ESTE inadmisibil limbajul dvs.

    Poate VA puneti picioarele intr Un lighean cu apa rece o compresa LA cap apoi vacereti scuze 

    AR Mai atenua din gustul Amar AL comportamentului dvs 

    Cu deosebita consideratie

    Un cititor AL ziarului bursa 

    1. Stimate domnule ... nu va suparati, dar...cum va numiti?!

      Anonim? 

      Anonimii sint la per tu. 

      Baiete, daca mai vorbesti urit de mine si/sau de ziar, te sterg de-ti vine acru.  

      Peste amar.

      Corect!

      Hahahaha! tare! A luat-o peste bot!

      Make e colosal! Cand te astepti mai putin, mi ti-l plezmeste de-i merg fulgii!

      Ce anabolizant scris !

      Ma simt chiar imbecil, drept pentru care explic de unde-ti vine acel gust amar, pelin; de la doctorul ce te reguleaza la cap pentru o viata normala ! 

    Sa nu ia nici indemnizatiile!

    Este inadmisibil ce se poate întâmpla pe piața de capital din România! Patru indivizi S-au proțăpit in fruntea unui SIF și nu mai vor sa plece indiferent de dorința acționarilor sau a ASF. Incredibil. Ăștia patru nu sunt oameni pentru piața de capital. Ciurezu trage totul după el întrucât având aproape 70 de ani ii este indiferent de ce o sa i se intample! N-am crezut ca p sa văd ADA ceva pe piața de capital.

    1. ce dementa continua e cu sifoanele astea. minunat.

      Dar de Lakis ce zici?

      E admisibil? 

    De la cei neinstruiti sau cu capacitate intelectuala limitata nu poti cere mai mult.

    1. Te referi la Dragoi?

    Este inadmisibil! ca mic astionar al SIF5 consider atitudinea conducerii ca una total in afara legii si a reglementarilor interne.Inteleg pozitial lor ,disperarea cu care isi apara functiilelor lor cat si ale copiilor angajati in cadrul SIf dar situatia a scapat de sub control.Dorinta actionarilor de a modifica convocatorul e clara, pozitia ASF transanta , ce mai vreti? ca e bine sau nu ca o sa mai fiti voi la conducere asta o sa vedem.

    Cer ASF anularea mandatelor celor 7 administratori si organizarea urgenta a aga.Nu cred ca ASF s a confruntat pana acum cu asa ceva! 

    asf trebuie sa opreasca de la tranzactionare actiunile sif5 si sa convoace aga in max 7 zile!

    Actuala conducere trebuie trasa la raspundere penal! 

    1. Dar SIF 1?

      Ce atitudine pesedista... Numai dancila, cand era chestionata despre o problema a partidului sau, exact asa raspundea: "da, dar si peneleu nu stiu ce face...". O invatase cineva aceasta unica si stupida strategie sa iasa din incurcatura si numai pe asta o aplica, altceva oricum nu stia saraca. Exact asa faci si tu, la toate commenturile. Opreste-te, nu fi dancila!

      Dar tu?

    fercala si ciurezu vor fi scosi doar cu jandarmii din sedii

    ASF , trebuie urgent sa ia masuri 

    Amandoi, daca nu sunt de accord cu ce propun actionarii sunt " INECERCARI DE PRELUARI OSTILE", ei sunt cei care hotarasc c e si cum cu ostilitatea

    Iar la sif 3 , sunt 4 administrator impotriva lui FERCALA , si peste 70% din voturile AGA. 

    1. Si de Dragoi ce spui?

      M-ai tampit cu Drăgoi! Ce zic: spun ca e un tip deștept și de oamenii ăștia avem nevoie in piața de capital!

      De investiile in obligatiuni Blueair ce zici? E destept nu? In loc sa rascumpere actiuni de banii astia...

      Adica cum "mai tampit cu Dragoi"?

      Il faci tampit pe Dragoi? 

      Si de Doros ce zici?

      E si el tampit? 

    Singurii infractori de aici sunt cei de la A.S.F.

    Cand te faci ca nu vezi ca o entitate finantata 100% de alta nu este concertata cu finantatorul e clar ca vorbim de intentie.

    Gradinescu e cam rupt de lumea asta si probabil ca nu isi da seama ca el este singurul care semneaza ce ii se pune in fata de diversi directori. Probabil are impresia ca este si el acoperit de grantiile verbale oferite de diverse "institutii" ale statului. Nu o sa fie primul care o sa si-o ia, o sa vada ca aceste garantii se limiteaza strict la directorii implantati acolo , nu si la prostul care semneaza... 

    1. Slugile lui Ciurezu comentează :))) Veți plăti mai mult decât ați câștigat . :)))

      Slugile lui Lakis terorizeaza.

      Înțeleg că la Craiova a început operațiunea de tocat hârtii. În fiecare seara, după terminarea programului de lucru, o echipă "sel ectă" se ocupă de curățenie - scapă de toate hârtiile și eventualele dovezi. Vezi că tu stai și comentezi p-acilea, vorba voastră, și șeful tău își curăță urma. Și nu, nu scapă turma, dacă înțelegi ce vreau să zic...

      Am auzit și eu. Pot sa toace la hârtii pana obosesc , tot pușcăria ii așteaptă

    Te toaca pe tine nemernic handicapat!si cârtița plătită!

    1. Ciuri-buri, dom' profesor (sic) nu vrea el sa iasa la pensie, na. El vrea sa fie pres de sif. La fatat ma-sa pres. El e prof la facultatile craiovene. E telectual, finantist, economist, strateg, dastept. Ha, ha, ha! Sa vedem cum il scoateti din cotet. Ca el e o piatra greu de spart. Are strategie. Il doare-n c de toti.

    Așadar aveam 5 Sifuri. Mai avem 4(Sif 4 nu mai e).Dacă nu suntem atenți vom avea prin preluarea Sif 5,doar 3! Se va opri Drăgoi si ceilalți la doar atât? E prea prost si fudul si pentru ca noi suntem la fel dar fără bani va castiga el.

    Ce dracu vedeți la Drăgoi si Bilteanu? 

    Spuneți o singură investiție buna? 

    Spuneți dacă e previzibil la dividende  

    Spuneți ce bursa mai e aia cu un"mare" Sif si eventual o "mare" companie energetică cu SNP,SNG,TGN,EL,TEL? 

    REGRET pe dna Kovesi, am fii vorbi la trecut de Bilteanu ieri de Drăgoi n- am fii auzit!

    Precizare:vuvuzelele să vorbească dar sa spună ceva cu logică  

    1. In mare parte ai privit sintetic corect.

      Ai uitat sa mentionezi la Dragoi si Bilteanu mercedes, conturi offshore, si prostituarea investitorilor, asf si s.a.m.d. 

      Din pacatecesti neinformat. Si vorbesti. De ce vorbesti dacaxesti neinformat? Asta i intrebarea. Cred ca rad astia pe care i invoci. Ptr ca vad caxesti neinformat si vorbesti aiurea

      Cu argumente "informat","neiformat"nu ajungem nicăieri .Uite care-i treaba:eu, știind detinerile Sif5 pot sa-i calculez ușor VUAN ul.Intrebare pentru tine:zece procurori timp de zece ani (va veni si vremea asta)pot calcula VUAN ul la Sif1 cu detineri prin nu stiu ce insule?

      Like!

    DoamneTu,Judecătorul Suprem ,da la fiecare dintre aceștia ceea ce merita, intru dreptate și adevăr .

    Se doreste sa se pune mana pe activele sif 5 si dupa care adio dividende, sa vedeti pret al actiunii sif 5 dupa preluarea de la sif1!

    N-ai din ce sa scoti plus valoare la ceilalti, poate ca domnul presedinte Ciurezu are si dumnealui pacatele dansului, dar a facut 2 - 3 chestii corecte 

    1 a rascumparat actiunile  

    2 le-a anulat din capital ( nu le-a dat premiu siesi) 

    3a facut investitii cu banii bcr

    4 a dat dividende constant 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb