CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII: Expresia "inculpaţi de rang înalt", neconformă Codului deontologic

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 4 decembrie 2018

Procurorul general Augustin Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, ieri, că există indicii că procurorul general Augustin Lazăr ar fi încălcat Codul deontologic al magis­traţilor atunci când a afirmat că "inculpaţii de rang înalt" îi hărţuiesc pe procurori în comisiile speciale parlamentare.

Prin decizia de ieri, plenul CSM a admis practic contestaţia formulată de Inspecţia Judiciară împotriva deciziei, din 26 iunie, a Secţiei pentru procurori, care a stabilit că procurorul general Augustin Lazăr nu a încălcat codul deontologic când i-a numit "inculpaţi de rang înalt" pe parlamentarii care au modificat legile justiţiei.

Plenul CSM a menţinut însă cealaltă parte a deciziei Secţiei de procurori, stabilind că nu se impune nicio sanc­ţiune împotriva şefului Parchetului General.

Înainte de această decizie, Augus­tin Lazăr a precizat că sintagma "inculpaţi de rang înalt" se referă la inculpaţii de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care se ocupă cu infracţiuni de nivel mediu sau înalt.

Procurorul general a menţionat: "Este foarte simplu. Inculpaţi de rang înalt sunt cei care sunt de competenţa DNA. Dacă vă uitaţi în lege, aşa scrie acolo: DNA e făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate, corupţia, dar nu la un nivel scăzut, ci la nivel de mijloc şi înalt. Cel mai adesea, la nivel înalt. Prin urmare, inculpaţii DNA sunt inculpaţi de rang înalt".

Augustin Lazăr a declarat în luna decembrie 2017 că modificările aduse legilor justiţiei sunt menite să slăbeas­că independenţa procurorilor. Şeful Ministerului Public a mai spus, în contextul în care fostul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi era chemată la comisia parlamentară care ancheta evenimentele petrecute în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009 - celebrul caz Sufrageria, că nu este normal ca procurorii să fie audiaţi de "inculpaţii de rang înalt".

În urma deciziei de ieri, procurorul general Augustin Lazăr a declarat: "Ca urmare a interesului manifes­tat de opinia publică, arăt că am contestat hotărâ­rea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 3 decembrie 2018, hotărâre prin care, la limita majorităţii, a fost desfiinţată hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 376 din 26 iunie 2018 care stabilea că nu există indicii privind încălcarea dispoziţiilor art. 17 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Soluţia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii o apreciez ca nelegală şi urmează ca instanţa competentă, sesizată în termenul legal, să hotărască asupra contestaţiei formulate".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb