Înfiinţarea Uniunii Europene a Apărării pare să nu îi sperie pe reprezentanţii industriei naţionale de apărare, care consideră că pot continua colaborarea cu partenerii americani.
"Din punctul de vedere al industriei naţionale, înfiinţarea Uniunii Europene a Apărării nu trebuie să ne afecteze capacităţile de producţie, ci trebuie să ne dea un impuls în direcţia dezvoltării acestora. Pentru realizarea acestui obiectiv, Uniunea Europeană trebuie să finanţeze programe de cercetare-dezvoltare, lucru care ar fi extraordinar de important. Eu cred că atât timp cât blocul NATO există, până la înfiinţarea Uniunii Europene a Apărării industria românească poate derula în continuare proiecte cu partenerii americani. General Dynamics este deja la noi în ţară, cu programul privind transportoarele Piranha V, iar compania Oshkosh este la uşă şi aşteaptă cooperarea pentru realizarea, în primă etapă, a unui hub de mentenanţă a transportoarelor construite de angajaţii acesteia", a afirmat, pentru ziarul BURSA, Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).
Declaraţia de mai sus vine în contextul în care reprezentanţii din ţara noastră a mai multor companii americane se tem că o Uniune Europeană a Apărării va fi realizată în beneficiul Franţei, care îşi va putea pune la capacitate maximă de producţie coloşii industriali din domeniul apărării şi, prin măsurile dispuse de la Bruxelles de Thierry Breton - comisarul european pentru industrie şi tehnologie, va împiedica colaborarea cu companiile americane de armament şi tehnologie militară. Toate acestea, în contextul actual, când, pe fondul majorării preţului de achiziţie de către Naval Group a contractului de submarine nucleare destinate Australiei, guvernul de la Antipozi a ales denunţarea unilaterală a contractului şi s-a orientat către colaborarea cu companiile de profil din SUA, prin intermediul administraţiei Biden.
Amintim că necesitatea înfiinţării unei Uniuni Europene a Apărării a fost enunţată miercurea trecută, în cadrul discursului Starea Uniunii, de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, care a menţionat că anul viitor va organiza, împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, un summit european al apărării.
În ceea ce priveşte industria naţională de apărare, reprezentanţii angajaţilor au avut ieri o întâlnire cu Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, eveniment la care au participat şi conducerile unor fabrici de armament din ţara noastră.
"Ministrul Nicolae Ciucă ne-a vorbit despre cooperarea între Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM), Academia Militară şi departamentele de cercetare-dezvoltare din cadrul companiilor care activează în industria naţională de apărare, colaborarea care ne-ar ajut să gândim la realizarea unor produse de ultimă generaţie. De asemenea, am discutat despre necesitatea majorării sprijinului pe care Ministerul Apărării Naţionale (MApN) l-a acordat industriei naţionale în privinţa achiziţiilor de produse autohtone, ultimul exemplu pozitiv în acest sens fiind lovitorul de 122 milimetri construit de uzina de armament de la Tohan", a precizat Constantin Bucuroiu.
Liderul sindical a amintit faptul că, la finalul săptămânii trecute, reprezentanţii angajaţilor din industria de apărare au avut o întâlnire şi cu Virgil Popescu, ministrul interimar al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, căruia i-au solicitat suplimentarea fondurilor acordate unor companii naţionale.
"Avem societăţi care nu mai au bani pentru serviciile prestate. Asfel, uzina Tohan are de păzit peste 200 de hectare de teren şi imobile, cu 120 de oameni, care sunt plătiţi din bugetul de stat. Pentru că ministerul condus până la începutul acestei luni de Claudiu Năsui nu a alocat sumele necesare, uzina nu mai are de unde să plătească oamenii respectivi. Am discutat cu Virgil Popescu, ministrul interimar şi domnia sa ne-a asigurat că va fi dată o hotărâre de guvern pentru rectificarea bugetară pozitivă a unor societăţi din industria de apărare, rectificare ce va mai ajuta unele companii să plătească achiziţiile de utilaje efectuate şi unele lucrări făcute pe baza unor programe de investiţii care nu au mai fost finanţate de fostul ministru Claudiu Năsui. Am dezbătut cu ministrul Virgil Popescu şi problema referitoare la taxarea inversă a TVA. Noi susţinem acest tip de taxare, ce ar sprijini societăţi din industria de apărare, pentru că în momentul de faţă multe companii sau proiecte sunt înmormântate din faşă din cauza TVA şi se pierd din aceeaşi cauză multe oportunităţi şi proiecte", ne-a transmis Constantin Bucuroiu.
Preşedintele ASIAA a menţionat că în Parlament a debutat şi modificarea legii 232/2016 privind industria naţională de apărare, proiectul legislativ fiind iniţiat de Florin Roman, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, pentru sprijinirea societăţilor din domeniu şi flexibilizarea anumitor dispoziţii din actuala lege. Constantin Bucuroiu a mai spus că, pe lângă această lege, la Comisia de apărare din Senat, se află o iniţiativă legislativă privind modificarea legii ofsetului, modificare prin care se urmăreşte dezvoltarea reală a industriei naţionale de apărare, pe baza parteneriatului şi transferului obligatoriu de tehnologie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 08:47)
Adica mai trebuie sa aruncam aiurea bani pe gunoaiele americanilor si apoi urmeaza ca platim tribut de prostie si golanilor din UE.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 12:55)
Da , preferam orice produs american, "decat sa fim sclavi iarasi", recte COZILE DE TOPOR ale rusnacilor, pentru care shpitzurile pantofilor nu-s nicicand destul de ascutite pentru cate SUTURI IN CUR SI PRIN PARTILE DORSALE ati merita sa primiti voi, LEPADATURILOR , HAHALERELOR, JAGARDELELOR lui simion &sosoaca & lavric si mai ales idiotului ala de dan ghita, la cate suturi si-a luat in cerebel, a ramas CRETIN, la fel ca toti votantii oligofreni haur !
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 21.09.2021, 13:25)
... si chiar si dupa :)
ia sa vina americanii sa faca niste investitii greenfield in Romania pe segmentul asta :)
3. Camioane in 2021???
(mesaj trimis de Anonim în data de 21.09.2021, 15:03)
Camioane in 2021???
Armatele moderne baga bani in avioane, rachete, drone, AI, zboară în spațiu, etc.
Românu se înzestrează cu camioane