Constantin Hariton: "Statul ar trebui să încurajeze piaţa construcţiilor"

Octavian Radu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 20 noiembrie 2013

Saint-Gobain Construction Products estimează o stagnare a vânzărilor în 2013 şi 2014

Cifra de afaceri pentru anul 2013 a "Saint-Gobain Construction Products Romania", unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme uscate, ipsosuri şi plafoane din ţara noastră, este estimată la nivelul celei înregistrate anul trecut, respectiv 277,6 milioane de lei, din care aportul activităţii rigips în acest rezultat este de peste 50%, potrivit domnului Constantin Hariton, directorul general al companiei. În 2014, subsidiara grupului francez Saint-Gobain estimează afaceri similare, potrivit sursei citate.

Domnia sa a spus că structura cifrei de afaceri este alcătuită din contribuţia sistemelor uscate, care reprezintă peste două treimi din totalul vânzărilor companiei, şi a sistemelor umede, care ocupă restul afacerilor. Domnul Hariton este foarte bucuros de faptul că denumirea colocvială a gipsului-carton din ţara noastră este cea de "rigips".

"Performanţele companiei se datorează unor strategii care s-au dovedit viabile", ne-a declarat domnul Hariton, care a adăugat că acest lucru se realizează, în ciuda faptului că piaţa de materialelor de construcţii din ţara noastră este în scădere, iar preţul energiei şi al materiilor prime au continuat să crească, precum şi faptul că o parte a clienţilor se îndreaptă către produse cu preţuri mici. De asemenea, absenţa unui sistem de control serios şi o piaţă a muncii care nu oferă suficient personal calificat sunt factori care împiedică progresul mai dinamic al pieţei materialelor de construcţii, ne-a mai spus domnul Hariton.

Domnia sa estimează că piaţa de gips-carton din ţara noastră va atinge, în anul 2013, o valoare de aproximativ 88-90 de milioane de euro şi previzionează o cantitate fizică mai mică de 40 de milioane de metri pătraţi, în scădere cu 45% faţă de anul 2008, când producţia de gips-carton a fost de aproximativ 68 de milioane de metri pătraţi.

"Piaţa românească a construcţiilor nu a evoluat foarte bine în ultimii ani. (...) În 2014 credem că sectorul va fi tot plat, deci nu va exista creştere pe segmentul nostru, adică al clădirilor. Sectorul construcţiilor va fi probabil pozitiv şi va înregistra uşoare creşteri datorate lucrărilor în infrastructură, unde investiţiile statului, cel puţin la nivel declarativ, vor fi mult mai mari", a mai spus Constantin Hariton.

Investiţie de 1,3 milioane de euro la Turda

Divizia Rigips, care generează peste jumătate din cifra de afaceri a companiei, operează o unitate de procesare a rocii în comuna Mihai Viteazu, judeţul Cluj, şi două fabrici (de plăci de gips-carton, respectiv de ipsos de construcţii şi ipsos industrial) în Turda.

"Saint-Gobain Construction Products Romania" a deschis, anul acesta, un nou depozit şi un sediu administrativ la fabrica de ipsos de la Turda, investind în acest sens aproximativ 1,3 milioane de euro, potrivit reprezentantului companiei. De asemenea, domnia sa a declarat că, anual, compania investeşte între 1,3 - 2,3 milioane de euro în eficientizarea proceselor şi în retehnologizarea unităţilor de producţie. Compania a mai investit circa 450.000 de euro într-un sistem de colectare, filtrare şi evacuare a apelor din carieră, iar pentru o unitate pilot de reciclare a deşeurilor de gips-carton, care permite reutilizarea deşeurilor şi reducerea gradului de utilizare a rocii naturale din carieră, Saint-Gobain Rigips România a cheltuit aproximativ 270.000 de euro, ambele investiţii fiind derulate anul trecut, potrivit unui comunicat al companiei.

Principalele categorii de clienţi, spune directorul general al companiei, sunt constructorii şi arhitecţii, dar şi instalatorii şi aplicatorii, pentru care societatea a implementat cursuri practice şi teoretice, la care au participat peste 2000 de persoane. O altă categorie de clienţi este cea a auditorilor energetici, pentru care compania a dezvoltat, împreună cu activităţile Isover, Weber şi Glass, un program de calcul al eficienţei energetice a clădirilor. De asemenea, domnia sa a mai declarat că investitorii şi dezvoltatorii unor proiecte imobiliare speciale, aparţinând programelor de locuinţe, sănătate, educaţie, turism sau birouri, reprezintă o altă categorie de clienţi.

Măsuri de susţinere

Domnul Hariton este de părere că statul ar trebui să încurajeze domeniul construcţiilor din ţara noatră. În acest sens, domnia sa a declarat : "În afara investiţiilor directe ale statului în programe de reabilitare/modernizare a infrastructurii spitaliceşti şi educaţionale, ar mai fi vorba de decizii legislative de stimulare a activităţii în construcţii: reducerea TVA de la 24% la 7%, sau chiar 5%, pentru anumite categorii de lucrări de construcţii (restaurări de case monument istoric sau cu valoare arhitecturală sau ambientală, pentru cei care dezvoltă programe de locuinţe sociale, aziluri, cămine, sau pentru cei care îşi îmbunatăţesc eficacitatea energetică a locuinţei), scutiri de impozite şi taxe pentru cei care construiesc clădiri folosind materiale reciclabile, pentru cei care îşi reabilitează locuinţele existente, sau care îşi curăţă faţadele etc. În afară de stat, şi primăriile au un rol foarte important în crearea acestui tip de susţinere a investiţiilor".

Compania "Saint-Gobain Rigips" produce diverse tipuri de plăci de gips-carton de la cele standard la plăci performante (care conţin fibră de sticlă, fibre celulozice sau polistiren) care asigură rezistenţă la foc, la impact sau un confort termic important. De asemenea, compania produce o gamă diversă de produse pe bază de ipsos, peste 26 (gleturi, tencuieli). În total "Saint-Gobain Rigips" distribuie peste 800 de tipuri de produse, a declarat directorul companiei.

Grupul "Saint-Gobain" se află, conform declaraţiilor domnului Hariton, printre primele 100 companii industriale din lume.

Grupul francez este prezent în România cu cinci companii, respectiv Saint-Gobain Construction Product (cu diviziile Rigips, Isover, PAM şi Weber), Saint-Gobain Glass România, Saint-Gobain Abrazivi, MTI Impex Braşov şi Brodrene Dahl, având 1.000 de angajaţi şi 11 linii de producţie în şase situri industriale. Anul trecut, rulajul grupului francez în România s-a ridicat la 144 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb