Guvernul a constatat că ţigările fără timbru confiscate de către autorităţi dispar din depozitele statului înainte să fie distruse, cu ajutorul paznicilor, şi sunt revândute pe piaţa neagră, miniştrii căutând soluţii prin care etapele legale în care aceste ţigări pot fi arse să fie scurtate. Subiectul a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, după ce ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a reclamat situaţia.
"Ţigările confiscate de autorităţi sunt distruse prin incinerare, dar numai în urma unei hotărâri judecătoreşti prin care se răspunde la contestaţia persoanei căreia i s-a confiscat marfa. Ministrul Internelor a arătat, însă, că în intervalul îndelungat care trece până la emiterea unei astfel de hotărâri apar tot mai multe cazuri în care ţigările confiscate dispar din depozite. Ministrul a explicat că aceste probleme nu pot exista decât cu complicitatea personalului care păzeşte depozitele", au arătat surse participante la şedinţă, citate de Mediafax.
În urma acestei prezentări, miniştrii au luat în discuţie varianta ca ţigările confiscate să fie distruse chiar şi în lipsa unei hotărâri judecătoreşti, dar au ajuns la concluzia că schimbarea legislaţiei în acest sens ar putea aduce statului prejudicii financiare. "În cazul distrugerii ţigărilor fără o hotărâre judecătorească, ră-mâne totuşi posibilitatea unei decizii a instanţei care să nu dea dreptate statului şi atunci ar exista prejudicii pentru buget, deoarece autorităţile ar trebui să plătească despăgubiri pentru ţigările astfel distruse", au explicat sursele citate.
Problema nu a fost clarificată şi urmează să mai fie discutată, în căutarea unei soluţii.
Subiectul a fost discutat şi marţi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), unde a fost prezentat un raport privind combaterea evaziunii fis-cale care relevă că anul trecut au fost confiscate aproape 19 milioane pachete de ţigări, cu circa 56% mai multe decât în anul anterior.
Un studiu comandat şi prezentat în urmă cu doi ani de către producătorii JTI şi BAT relevă că nivelul de consum de ţigarete contrafăcute din România va creşte pe termen mediu de la 8,5 miliarde ţigări pe an la 12,9 miliarde bucăţi, reprezentând 33,7% din piaţa de profil, iar pe termen lung ponderea ar putea ajunge la 50,4% din total. În studiu se arăta că magazinele duty-free sunt principali furnizori pentru comerţul ilicit de ţigarete, iar cele mai afectate zone de comerţul ilicit cu ţigarete sunt cele învecinate cu graniţele non-UE, respectiv cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova.